SENTIMENTUL de dimineaţă: Jucătorii vor avea curând nevoie de pauză. Tendinţa ascendentă, sigură

Se cumpără cam mult şi orice. „O corecţie tehnică devine tot mai probabilă, dacă va exista un pretext suficient de puternic pentru ea“, este de părere Marcel Murgoci, director de operaţiuni la casa de brokeraj Estinvest şi brokerul „de vineri“ pentru ECONOMICA.NET.
Adrian N. Ionescu - vin, 11 ian. 2013, 07:39
SENTIMENTUL de dimineaţă: Jucătorii vor avea curând nevoie de pauză. Tendinţa ascendentă, sigură

„Nu cred că sentimentul de piaţă se va schimba astăzi. Este drept că se simte un pic de oboseală, dar o corecţie tehnică va deveni probabilă , doar dacă va exista un pretext suficient de puternic ca s-o scuze“, a declarat Marcel Murgoci, director de operaţiuni la casa de brokeraj Estinvest, pentru ECONOMICA.NET.

Drept semn de eventuală oboseală, cotaţiile au continuat să crească la Bursa de Valori bucureşti (BVB) şi ieri, dar „mai încet la titlurile mari şi lichide şi mai mult la cele nelichide şi pe  Rasdaq“, a observat Marcel Murgoci.

 Totuşi, brokerul de la Estinvest crede că „nu urmează o rundă de marcare de profituri, nu încă“.

Vreo zece titluri, dar nici unul dintre favoritele jucătorilor, au înregistrat, ieri, la un moment dat creşteri apropiate de maxima de 15% permisă de sistemul  bursei, schimbându-şi locul în topul creşterilor în funcţie de capriciile speculatorilor.

Şi pieţele externe au dat semne de oboseală, ieri, cu închideri în jurul lui 0% în Europa, dar cu un maxim al ultimilor 5 ani în SUA. Asia ar fi fost toată în roşu azi, din cauza inflaţiei chineze, dacă liderii japonezi nu ar fi dar curaj pieţei.

„Suntem de vreo săptămână pe teritoriul supracumpărării“, remarca un analist, justificând retragerile

 

Repere tehnice

Indicii BVB continuă apropierea de rezistenţele vechi, ceea ce ar putea oferi pretextul tehnic pentru calamre, jucătorilor.

Indicele cel mai analizat de la Bursa din Bucureşti, BET Fi, mai are de urcat vreo 300 de puncte până  la nivelurile ţintă de „27.500 – 28.000 de puncte“, identificate de Dan Rusu, şeful analiştilor de la BT Securities din Cluj Napoca.

„Important este că tendinţa de creştere a fost confirmată, prin depăşirea pragului de la 25.000. Şi se consolidează“, mai spunea Dan Rusu.

BET Fi, care face media variaţiilor cotaţiilor SIF-urilor şi Fondului Proprietatea (FP), este mult peste rezistenţa de la 25.000 de puncte, „crucială“ pentru tendinţa ascendentă pe termen lung  (v. cap. DIDACTICE, pt. definiţii).

Avem de a face cu „penetrarea decisivă“ (peste 25.000), de care aveam nevoie, „pentru a miza pe un an 2013 pozitiv“, după cum scria Dan Rusu, în cel mai recent raport al său.

Mai mult,  BET Fi a bătut şi o rezistenţă din martie anul trecut, la 26.000 de puncte şi s-a ţinut bine deasupra, după aceea, ceea ce conferă şi mai multă siguranţă tendinţei ascendente.

Rezistenţele de la 26.000, 25.000 şi toate celelalte praguri devin suporturi, spre care se pot îndrepta eventualele corecţii.

 

Arhiva

Reluăm câteva fraze din „Sentimentele“ mai vechi, pentru utilitatea lor analitică. La carte scrie că o rezistenţă la creştere, odată învinsă, devine un suport puternic pentru creştere. Şi vice – versa.

„Suntem foarte interesaţi de nivelul de 25.000 de puncte. Considerăm că e pragul la care se va testa tendinţa pozitivă nou conturată. Însă, odată învins acest prag (25.000), vom putea spune că piaţa românească a intrat în teritoriu pozitiv pentru multă vreme“, scria, într-un  raport anterior  BT Securities, Dan Rusu.

Pragul pare să fie învins şi rezistă. 

BET Fi este cel mai nervos şi mai analizat indice al Bursa de  Valori Bucureşti (BVB). Face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea (FP). (pentru alte definiţii şi explicaţii, v. cap. DIDACTICE).

Cândva, anul trecut, piaţa reuşise consolidarea suporturilor de la 23,600 de puncte  şi 22.700 de puncte. Faptul era susceptibil  „să relanseze BET-FI spre 25.800, potrivit unui raport mai vechi al lui Dan Rusu, şeful analiştilor de la BT Securities din Cluj Napoca.

Pragul de la 23.600 a fost rând pe rând o rezistenţă împotriva creşterii, „penetrată“ de ultimul raliu spre 24.000 de puncte.

Piaţa a mai întâmpinat rezistenţe tari la 24.000 – 24.300 de puncte. S-a înregistrat, aşa cum avertizam, cea mai importantă corecţie din ultimele luni“, scria acum câteva săptămâni, Dan Rusu, în raportul său.

„Suporturile de la 23.300 – 22.700 de puncte ar putea relansa BET-FI spre 25.800“.

Pe baza rapoartelor BT Securities şi SSIF Broker din Cluj, ECONOMICA.NET măsoară, periodic,  anume  Ce şanse au leul, euro, aurul şi bursele.

Ultima ediţie a acestei analize este Ce şanse au leul, euro, aurul şi bursele în săptămâna amânării datoriilor Greciei.

 

 

Articolul a fost scris înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date deja de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare ale articolului sunt numai eventuale completări cu date de arhivă şi corecţii)

 

 „DIDACTICELE“

 Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

 Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

 

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

 MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

 LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite. 

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă. 

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

 Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

 

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Operatorii de comunicaţii au încasat mai puțin bani. Cum și-au împărțit piața Orange, Digi, Vodafone și Telekom Mobile
Operatorii de comunicaţii au încasat mai puțin bani. Cum și-au împărțit piața Orange, Digi, Vodafone și Telekom Mobile
Veniturile operatorilor locali de comunicaţii din vânzarea de servicii şi acces la reţele au scăzut în primul semestru din 2024 cu 5% față de semestru anterior, la 8,2 miliarde lei (peste 1,6......
Autostrada București – Brașov, idei năstrușnice de traseu: să treacă prin Târgoviște sau Buzău
Autostrada București – Brașov, idei năstrușnice de traseu: să treacă prin Târgoviște sau Buzău
Lipsa unei șosele de mare viteză care să lege Brașovul de Capitală împarte pasionații de infrastructură în mai multe ...
Elon Musk afirmă că Farage ar trebui să demisioneze din funcţia de lider al partidului Reform UK
Elon Musk afirmă că Farage ar trebui să demisioneze din funcţia de lider al partidului Reform UK
Miliardarul american Elon Musk a declarat duminică că deputatul britanic Nigel Farage ar trebui să demisioneze din funcţia ...
Nicuşor Dan: Călin Georgescu are o şansă la CEDO
Nicuşor Dan: Călin Georgescu are o şansă la CEDO
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, spune că fostul candidat la funcţia de preşedinte al României Călin Georgescu ...