SENTIMENTUL de dimineaţă: Miracolul german se epuizează. 11 zile până la alegerile din Grecia

În plină numătătoare inversă până la alegerile din Grecia, pieţele s-au agăţat aseară de „un pai“, auncat pe neaşteptate de o statistică americană. Neconvingătoare pentru jucătorii de la bursa din Frankfurt. Pesimismul lor este sentimentul fundamental. Alarmele tehnice sunt cele invocate în ECONOMICA.NET, până nu foarte demult.
Adrian N. Ionescu - mie, 06 iun. 2012, 06:21
SENTIMENTUL de dimineaţă: Miracolul german se epuizează. 11 zile până la alegerile din Grecia

Marea prăbuşire s-a amânat. Cel puţin până la alegerile din Grecia. Ba chiar o oarecare falsă revenire este posibilă pe seama speculatiei că Banca Centrală Europeană ar purtea scădea dobânda de referinţă a euro.

Până atunci, orice pretext este bun, pentru creştere, ca şi pentru scădere, până la alegerile din 17 iunie, care vor decide dacă Grecia rămâne în Zona  Euro, sau nu, şi atunci nimic nu are şanse să stea în calea avalanşei burselor lumii.

O statistică neaşteptat de bună despre sectorul serviciilor americane a readus pe verde indicii lumii, cu excepţia celui al bursei germane de la Frankfurt, DAX.

Pesimismul tinde să devină sentimentul fundamental şi în Germania.

Suferinţa economiei europene este mare, cererea de importuri germane tot mai mică, miracolul german pe cale de a se epuiza. Economia Germană nu mai poate creşte împotriva tendinţei restului lumii. Problema este: cum va mai putea ajuta Germania Europa, fiind dependentă de ea.

Nici indicii bursieri români nu s-au lăsat convinşi de o cifră mult prea îndepărtată. Au ajuns la nivelurile de acum mai bine de 2 ani, din plină criză a datoriilor.

 

Repere tehnice

Piaţa începe să se apropie de alarmele tehnice invocate în această  rubrică a ECONOMICA.NET, de la începutul anului.

Continuarea căderii ieri ( -0,32%) a BET Fi, indicele SIF-urilor şi al Fondului Proprietatea, a compromis pretenţiile de suport de la 20.000 de puncte. Căderea nu ar avea de ce să se oprească înainte de 18.000 – 19.000 de puncte, unde ar putea găsi ceva suporturi fragile (, v. explicaţii la „DIDACTICE“).

Acum BET Fi este la 338 de puncte deasupra pragului de la 19.000.

Analiştii se uită mai ales la indicele BET Fi, care  face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea (FP) şi este cel mai analizat de la BVB, pentru că acţiunile sale sunt cele mai căutate de investitorii străini.

Din această cauză, indicele BET FI mai are şi reputaţia că anticipează comportamentul restului acţiunilor la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Nu sunt speranţe serioase de reluare a creşterilor până când un nou suport va lua locul celui de la 21.000 de puncte al indicelui BET FI, cel mai nervos al Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Este cazul să ne amintim de condiţiile tehnice ale răsturnării tendinţei pozitive de la începutul anului, stabilite de Dan Rusu, şeful analiştilor de la BT Securities, în rapoartele sale săptămânale, şi folosite în SENTIMENTUL de dimineaţă de până luna trecută. 

El vorbea de o eventuală cădere până spre 16.000 de puncte şi şi mai jos.

 

Arhivă

„Pragul de siguranţă de la 21.000 de puncte, al indicelui BET Fi, a devenit istorie. De el mai  atârnă perspectiva pentru restul anului“, aşa cum spunea, până nu foarte demult, analistul de la BT Securities, doar în măsura în care, la o eventuală revenire a pieţei, va fi rezistenţa de învins.

Mai multe detalii tehnice în articolele din seria  Ce şanse mai au leul, aurul şi acţiunile la bursă. Ultimul era cel „sub ameninţarea greacă“.

Şi ceilalţi indici importanţi ai BVB sunt într-o situaţie similară, indicând răsturnarea tendinţei pozitive pe termen mediu, confirmate la începutul anului.

De asemeni, calendarul celor mai importante date statistice şi evenimente ale lumii pot fi consultate pe ECONOMICA.NET.

 

Articolul a fost scris înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare sunt numai completări cu date de arhivă şi corecţii)


„DIDACTICELE“

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite. 

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă. 

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.


Te-ar mai putea interesa și
Gazprom a anunțat: Va opri livrările de gaze către Republica Moldova pe 1 ianuarie, dimineață
Gazprom a anunțat: Va opri livrările de gaze către Republica Moldova pe 1 ianuarie, dimineață
Gigantul energetic rus Gazprom a anunţat sâmbătă că va suspenda exporturile de gaz spre Republica Moldova de la 1 ianuarie, la ora 05.00 GMT, din cauza unei datorii neplătite de autorităţile......
Prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Vladimir Putin a recunoscut că apărarea antiaeriană rusă era în acțiune miercuri când aeronava a încercat să aterizeze la Groznîi
Prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Vladimir Putin a recunoscut că apărarea antiaeriană rusă era în acțiune ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a recunoscut sâmbătă, potrivit Kremlinului, că apărarea antiaeriană rusă era în ...
Moscova a extins substanțial lista cu oficiali din UE cărora le interzice intrarea în Rusia, ca răspuns la ultimele sancțiuni europene
Moscova a extins substanțial lista cu oficiali din UE cărora le interzice intrarea în Rusia, ca răspuns la ultimele sancțiuni ...
Ministerul rus de Externe a anunţat sâmbătă că a răspuns noului pachet de sancţiuni ale Uniunii Europene extinzând ...
Ministerul Dezvoltării a alocat 50 de milioane de lei pentru finalizarea construirii a 22 de creșe
Ministerul Dezvoltării a alocat 50 de milioane de lei pentru finalizarea construirii a 22 de creșe
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a semnat documentele de finanţare pentru ...