SENTIMENTUL de dimineaţă: Numele grec pentru optimism. Stabilitatea agoniei

„Mici creşteri, mare dezinteres pentru asumarea de poziţii de tranzacţionare, lichiditate inferioară unor zile normale“ -  este tabloul pieţei ,descris de brokerul dimineţii pentru ECONOMICA.NET, cu 3 sferturi de oră înaintea deschiderii burselor. Continua seria zilelor fără tendinţă curentă, pe termen scurt, pe fondul  tendinţei descendente pe termen lung. Marile incertitudini europene apasă mai greu, pe sentimentele de piaţă de la Bursa din Bucureşti, decât veştile bune despre percepţia analiştilor occidentali despre economia noastră.
Adrian N. Ionescu - lun, 28 mai 2012, 06:17
SENTIMENTUL de dimineaţă: Numele grec pentru optimism. Stabilitatea agoniei

„Dacă nu ştiţi deja, cred că aceasta este perspectiva pieţelor până la alegerile din Grecia: Mici creşteri, mare dezinteres pentru asumarea de poziţii de tranzacţionare, lichiditate inferioară unor zile normale“, a declarat, pentru ECONOMICA.NET, Miahai Mureşian, directorul de tranzacţii al casei de brokeraj Intercapital Invest.

Cu condiţia ca „să nu apară vreo ştire formidabilă“, adaugă brokerul. „Reconfirmarea ratingului României nu este o astfel de ştire“, adaugă brokerul de la Intercapital Invest, referindu-se la faptul că agentia de rating Standard & Poor’s a reconfirmat vineri ratingul României la nivelul “BB+”, cu perspectivă stabilă.

Este realitatea prevăzută şi vineri de dimineaţă de brokerul dimineţii.

„Vom avea, probabil, şi azi, o sesiune săracă în tranzacţii în care se va căuta consolidarea nivelurilor actuale de preţuri. Ceea ce înseamnă, de fapt, stagnare. Pieţele aşteaptă să se întâmple ceva, să apară o informaţie importantă, care să le dea impuls, în jos, sau fie şi în sus“, declarase atunci , Marcel Murgoci, directorul de tranzacţii al casei de brokeraj Estinvest.

Conjunctura este cea a unei stabilităţi agonizante, dacă ne luăm şi după „sentimentele de afară“.

Creşterea în astfel de condiţii nu poate fi decât „un reflex”. Ceva similar declară pentru Bloomberg şi  Wayne Wilbanks, un director de investiţii de la Wilbanks, Smith & Thomas Asset Management în Norfolk, Virginia, care se ocupă de circa 2 miliarde dolari, a declarat într-un interviu telefonic. „Datele fundamentale desper economia lumii au ajuns mai rău, începând cu situaţia din Europa şi până la încetinirea ritmului în China. Singurul loc luminos continuă să fie în Statele Unite”, adaugă americanul.

Repere tehnice

Aceleaşi şanse de continuare a consolidarea nivelului de preţuri la care s-a oprit, se pare, măcar temporar, prăbuşirea de săptămâna trecută.

Brokerii spun că nici o tentativă de tendinţă de creştere  nu va avea, însă, temei solid până când nu se vor cunoaşte termenii compromisului franco – german privind îmblânzirea politicii de austeritate impusă Europei de către cei din urmă.

Şi desigur, nu neapărat înainte de alegerile din Grecia.

Speranţele de reluare se amână până când un nou suport va lua locul celui de la 21.000 de puncte al indicelui BET FI, cel mai nervos al Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Doar dacă se va stabiliza deasupra acestuia, se va putea spune că piaţa îl va fi reconfirmat (detalii în Cât au pierdut companiile de la bursă săptămâna trecută? ).

Scăderea minusculă de vineri (-0,17%) a BET Fi, indicele SIF-urilor şi al Fondului Proprietatea nu a făcut decât să reafirme pretenţia de suport (pentru o eventuală creştere, v. explicaţii la „DIDACTICE“) a pragului de la 20.000 de puncte, deasupra căruia s-a oprit.

Până când acest prag se transformă în suport tehnic puternic, este doar unul psihologic.

Analiştii se uită mai ales la indicele BET Fi, care  face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea (FP) şi este cel mai analizat de la BVB, pentru că acţiunile sale sunt cele mai căutate de investitorii străini.

Din această cauză, indicele BET FI mai are şi reputaţia că anticipează comportamentul restului acţiunilor la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Prin urmare, este pe cale să se îndeplinească condiţia pentru răsturnarea tendinţei, stabilită de Dan Rusu, şeful analiştilor de la BT Securities, în rapoartele sale săptămânale.

De pragul de siguranţă de la 21.000 de puncte atârnă perspectiva pentru restul anului“, spunea nu demult analistul de la BT Securities.

Mai multe detalii tehnice în articolul Ce şanse mai au leul, aurul şi acţiunile la bursă sub ameninţarea greacă.

Şi ceilalţi indici importanţi ai BVB sunt într-o situaţie similară, indicând răsturnarea tendinţei pozitive pe termen mediu, confirmate la începutul anului.

De asemeni, calendarul celor mai importante date statistice şi evenimente ale lumii pot fi consultate pe ECONOMICA.NET.

 

Articolul a fost scris înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare sunt numai completări cu date de arhivă şi corecţii)


„DIDACTICELE“

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite. 

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă. 

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.


Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...