SENTIMENTUL de dimineaţă:Optimism pe margine de cuţit la bursă, datorită Chinei şi din cauza Greciei

Bursa ar trebui să fie măcar ferită de corecţii negative relevante, azi, şi chiar s-ar putea să avem parte de ceva entuziasm. China a dat drumul robinetului de bani, prin reducerea rezervei minime obligatorii a băncilor, iar de la miniştrii de finanţe europeni se aşteaptă aprobarea celei de a doua mari tranşe de ştergere de datorii ale Greciei. Eventualul entuziasm este pe muchie de cuţit, deşi pieţele afişează azi o poftă bună pentru risc.
Adrian N. Ionescu - lun, 20 feb. 2012, 07:35

Pieţele contractelor la termen (futures, care pariază pe evoluţiile ulterioare ale burselor) confirmă optimismul de care vorbesc analiştii şi prevăd creşteri semnificative ale indicilor marilor burse ale lumii, cu o jumătate de oră înaintea deschiderii acestora.

Bursa din Bucureşti Bucureşti (BVB), îşi începe săptămâna chiar de la nivelul pragului de rezistenţă (care se opune creşterilor) al indicelui BVB celui mai analizat, după un scurt galop de sănătate deasupra acestuia, săptămâna trecută.

Optimismul ar putea avea şi zi accente debordante, dar încrederea în entuziasmul pieţelor ar fi întemeiată abia ce Grecia îşi va primi sponsorizarea.

În afară de încordarea privind verdictul privind „chestiunea greacă“, nu se poate spune mai mult decât ce s-a spus vineri despre tendinţa de creştere din ultimele luni, care se află în faţa unor rezistenţe decisive pentru întreg anul care urmează, potrivit raportului săptămânal al casei de brokeraj BT Securities, emis lunea trecută.

Indicele BET FI, al societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi al Fondului Proprietatea (FP), a rămas ieri infim de puţin sub rezistenţa solidă a pragului de 25.000 de puncte. O rezistenţă importantă se poate opune, din punct de vedere tehnic, la creştere (vezi mai jos, în capitolul DIDACTICE, de ce).

Indicele BET Fi face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondul Proprietatea (FP), care sunt cele mai căutate de investitorii străini şi, de aceea, BET Fi  este în centrul atenţiei analiştilor.

Abia dacă indicele BET fi se va instala stabil deasupra pragului de la 25.000 de puncte, abia atunci, răsturnarea tendinţei negative, în care noi am crezut deja de acum 2 săptămâni, va primi şi confirmarea finală, potrivit raportului BT Securities, cu ajutorul căruia am scris articolul „Ce șanse de creștere au euro, aurul și bursele în această săptămână“.

Totuşi, se pare că Grecia nu mai are forţa de a împiedica ci doar de a întârzia ieşirea din criza datoriilor. Dan Rusu, şeful analiştilor de la BT Securities,  nu şi-a emis azi raportul săptămânal, ceea ce îmnseamnă că nimic nu s-a schimbat din peisajul tehnic al burselor.

De aceea contăm în continuare pe ideile de săptămâna trecută, când Rusu credea că  „am putea vedea reacţii negative la 25.000, dar nu mai agresive de 20.000, chiar şi în scenariul optimist. Până una-alta asteptăm să vedem ce aduce această săptămână şi cum se vor raporta mai departe SIF-urile şi FP la acest nivel cheie de 25.000 de puncte“, conchidea Dan Rusu în cel mai recent raport al său.

Pragul de rezistenţă de la 25.000 de puncte reprezintă, pentru analistul de la BT Securities, un punct de bifurcaţie, „graniţa dintre două scenarii“. Analistul clujean, „din precauţie“, preferă să creadă că este încă în vigoare scenariul negativ, al continuării, pe termen lung, anual, a tendinţei negative, care a caracterizat, de fapt, piaţa în ultimii doi ani.

Altfel spus, dacă BET Fi, nu va reuşi să depăşească  definitiv pragul de la 25.000, cândva în zilele sau săptămânile următoare, tendinţa principală a pieţei, cea anuală, va fi din nou cea descendentă, declanşată acum doi ani.

Suportul cel mai solid, care se va opune eventualelor scăderi este la 20.000 de puncte. Dar nu trebuie scăpate din vedere nici celelate repere la care, fiecare investitor, în funcţie de propria toleranţă la risc, poate da ordine de „stop pierderi“, în cazul instalării unei tendinţe negative .

Astfel că, deşi azi balanţa înclină mai mult spre optimism, care s-ar putea să aibă accendete debordante, este înţelept să amintim pragurilor sub care ar fi preferabil ca indicele BET Fi, al SIF-urilor şi al FP, să nu coboare: mai întâi, dacă se poate, nici măcar sub 23.000 de puncte. Nu ar fi o mare tragedie, pofta de încasare a profitutilor l-ar putea trimite sub acest nivel, chiar azi.

Şi dacă ar cădea sub acest nivel, pentru zilele următoare ar mai rămâne suporturi care să se împotrivească tendinţei temporare de scădere, la 21.000 de puncte şi, în sfârşit la 20.000. Abia sub acest nivel ne putem teme că ajustarea negativă, corecţia, s-a transfosmat într-o tendinţă negativă durabilă. Sau că, aşa cum consideră raportul BT Securities, tendinţa negativă anuală nu a fost infirmată de altă corecţie, cea pozitivă, derulată din toamna anului trecut încoace.

Celelate detalii tehnice ale evoluţiilor pieţelor în Ce șanse de creștere au euro, aurul și bursele în această săptămână

Vineri, se pare că am câştigat Cel mai interesant pariu al zilei , cel pe reacţia pieţei în legătură cu cererea celui mai mare acţionar al Fondului Proprietatea, de transformare treptată a activelor sale în dividende. Cotaţiile au crescut , pentru că eventuala lichidare a Fonudlui Proprietatea nu îşiva face efectul decât în ani de zile.

Manchester Securities Corporation nu spune că vrea să se mai şi pună ceva în locul pachetelor de acţiuni vândute, astfel că o asemenea politică de „portofoliu“ ar putea face din Fondul Proprietatea o amintire în câţiva ani.

„Iniţiativa ar transforma Fondul Proprietatea într-o colecţie de active de vânzare, iar administratorul FP ar semăna mai mult cu un lichidator“, declara ieri Mihai Căruntu, şeful echipei de cercetare de piaţă de capital de la BCR, pentru RTV.NET, în articolul  Străinii storc de bani Fondul Proprietatea.

„Iniţiativa Manchester“ ar trebui să convină, pe moment, investitorilor. Marea lor poftă de dividende a investitorilor ar trebui să stimuleze revenirea pe creştere a Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Ba chiar şi despăgubiţilor cu acţiuni FP ar trebui să le convină, dacă sunt cei grăbiţi de vârstă. În fond… Fondul a fost înfiinţat ca să dea despăgubiri. Ei şi dacă le dă, prin preţuri mari pe acţiune… poate să se şi desfiinţeze. Dar le va da?

Toată povestea poate fi savurată în Străinii storc de bani Fondul Proprietatea şi ispitesc administratorii cu comisioane mai mari.

 

(Articolul a fost scris înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare sunt numai completări cu date de arhivă şi corecţii)

„DIDACTICELE“

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite.

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă.

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

 

Te-ar mai putea interesa și
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză imobilizată de trei zile în apropierea coastelor Danemarcei se află în centrul suspiciunilor şi demersurilor diplomatice în investigaţiile care caută să elucideze......
Ucraina va primi un nou ajutor de la Banca Mondială, în scopuri sociale și umanitare
Ucraina va primi un nou ajutor de la Banca Mondială, în scopuri sociale și umanitare
Ucraina va primi în curând 4,8 miliarde de dolari de la Banca Mondială în scopuri sociale şi umanitare, a anunţat vineri ...
TikTok anunță că a luat măsuri pentru protejarea integrității alegerilor în România. Platforma colaborează cu ONG-ul Funky Citizens în acest demers
TikTok anunță că a luat măsuri pentru protejarea integrității alegerilor în România. Platforma colaborează cu ONG-ul ...
TikTok anunță că își reafirmă angajamentul, în contextul alegerilor prezidențiale și parlamentare din România, ...
Pentru Germania e greu de imaginat că-l va aresta pe Benjamin Netanyahu dacă va intra în țară, în ciuda mandatului CPI
Pentru Germania e greu de imaginat că-l va aresta pe Benjamin Netanyahu dacă va intra în țară, în ciuda mandatului CPI
Guvernul de la Berlin a dat vineri de înţeles că Germania nu-l va aresta pe premierul israelian Benjamin Netanyahu dacă ...