Indicii burselor americane au scăzut substanţial aseară, înregistrând cea mai mare cădere din iunie încoace, după ce primele rezultate pe Trimestrul 3 ale companiilor americane au dezamăgit chiar şi pe pesimişti.
Sau, mai degrabă, veniturile companiilor au corespuns cu aşteptările pesimiste ale jucătorilor.
Asia a fost oprită din scădere de indicatorii macro chinezi. Aşa că, una peste alta, nimic nou nu a schimbat tendinţa de stagnare a indicilor şi nici felul în care a fost certificată aceasta , pentru ECONOMICA.NET, de brokerul dimineţii de ieri:
„Pe termen mai lung, la Bucureşti piaţa nu va rupe, într-un sens sau în celălalt, stagnarea relativă din ultimele luni va dura cel puţin până la alegeri şi până vom vedea ce fel de buget de stat avem. Se mai aşteaptă să se desluşească şi perspectivele ofertelor publice iniţiale promise (IPO)“, ne spunea ieri dimineaţă Marcel Murgoci, şeful brokerilor de la Estinvest.
Nu are rost să punem pe alticineva să ne spună acelaşi lucru cu alte cuvinte, azi.
În fapt, atâta vreme cât ne mişcăm, cel puţin la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în acelaşi interval relativ îngust de variaţie, înregistrat de la începutul verii încoace, nu avem decât să urmărim cum speculatorii vând la limita superioară a acestuia (24.000 de puncte de indice BET Fi) şi cumpără la marginea inferioară (circa 22.700 puncte).
Şi să ne aşteptăm la scăderi, când piaţa ajunge la limita superioară, respectiv la creşteri în apropierea margini inferioare a intervalului amintit, în cazul în care nici o ştire fundamentală nu schimbă datele acestui echilibru.
Indicele bucureştean BET Fi a mai pierdut ceva teren sub zona „rezistenţelor tari“, care a fost stabilită, în jurul pragului de 24.000 de puncte, de brokerii consultaţi de ECONOMICA.NET.
Totuşi, puţini optimişti se pot bizui, azi, pe suportul de la 23,600 de puncte“. Acesta este o fostă rezistenţă, a cărei „penetrare“ promitea multe, în ultima incursiune spre 24.000 de puncte, potrivit estimărilor din ultimul raport al lui Dan Rusu, şeful analiştilor de la BT Securities din Cluj Napoca.
La carte scrie că o rezistenţă la creştere, odată învinsă, devine un suport util pentru creştere.
Şi vice versa.
BET Fi este cel mai nervos şi mai analizat indice al Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea (FP). (pentru alte definiţii şi explicaţii, v. cap. DIDACTICE).
Arhiva de mai jos îşi demonstrează încăodată utilitatea.
Nu putem decât să credem că mai este valabilă ideea de arhivă a analistului clujean: „suporturile de la 23.300 – 22.700 de puncte ar putea relansa BET-FI spre 25.800“.
E un fel de a ne reaminti că s-ar putea scădea până la 23.300 – 22.700 de puncte, în cazul în care nu ne oprim la suportul de la 23.600.
Multe alte din comentariile mai vechi de o săptămână sunt valabile şi utile, pentru că piaţa se întoarce adeseori la vechile repere. Spre mai bine sau spre mai rău.
„Piaţa a întâmpinat rezistenţe tari aici (la 24.000 – 24.300 de puncte, n.r.). S-a înregistrat, aşa cum avertizam, cea mai importantă corecţie din ultimele luni“, scria acum câteva săptămâni, Dan Rusu, în raportul său.
Este cazul şi azi.
Cât priveşte evoluţia pe final de an, să „rămânem optimişti“, împreună cu analistul clujean: „suporturile de la 23.300 – 22.700 de puncte ar putea relansa BET-FI spre 25.800“.
Pe baza raportului BT Securities, ECONOMICA.NET măsoară, de obicei, anume Ce şanse au leul, euro, aurul şi bursele.
Articolul a fost scris înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date deja de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare ale articolului sunt numai eventuale completări cu date de arhivă şi corecţii)
Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.
Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.
Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).
FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.
De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.
SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră, fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.
REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.
MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.
LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite.
Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă.
Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.
VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.
Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.
AVERTISMENT
Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.