SENTIMENTUL de dimineaţă: Recordul Petrom nu ajunge. Pompa de bani a Americii dă semne de oboseală

Piaţă de chilipiruri. Stagnarea continuă la Bursa din Bucureşti, aşa cum „sentimentul“ de dimineaţă ne spune de vreo două săptămâni. Jucătorii nu ar prea avea de ce să se lase încântaţi de noul record istoric al Petrom. Mai greu atârnă incertitudinea privind ce ar putea urma în Economie dacă FED, banca Centrală a SUA, opreşte campania de infuzie de lichidităţi.
Adrian N. Ionescu - joi, 21 feb. 2013, 07:41
SENTIMENTUL de dimineaţă: Recordul Petrom nu ajunge. Pompa de bani a Americii dă semne de oboseală

Mai mult, recordul Petrom a fost sub aşteptările pieţei.

Estimarea cea mai conservatoare de pe piaţă, cea a analiştilor de la Tradeville, a fost de 3,77 miliarde, dar media estimărilor citate ieri de ZF.ro este de 4,25 miliarde de lei, alte şapte bănci şi firme de brokeraj făcând estimări între 4,06 şi 4,55 miliarde de lei. 

Pe plan extern, a apărut „minuta“ ultimei sedinţe a consiliului de conducere al Federal Feserve (FED), în care se văd înteţite dubiile privind continuarea campaniei de infuzie de lichidităţi.

A fost de ajuns ca entuziasmul pieţelor din toată lumea să pălească.

FED devine foarte nervoasă privind continuarea programului (de infuzie de lichidităţi, n.r.). Dacă îl va opri înainte de stabilizarea pieţei muncii, atunci va şterge unul din stimulentele cheie de pe piață“. Este comentariul  citat de Bloomberg al unui analist din Sydney, care are grijă de 25 miliarde de dolari.

Comentariul exprimă gândurile celor mai mulţi jucători.

Repere tehnice…

Le repetăm … rămân cele pe care Dan Rusu, şeful analiştilor de la BT Securities din Cluj Napoca, le-a stabilit în raportul săptămânal din 11 februarie. Nu a mai considerat necesar să mai emită un altul.

Mai toţi indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut câştiguri ieri, cu excepţia indicelui  BET Fi , care s-a oprit sub pragul de 26.800 de puncte.

Este în continuare „blocat“ este sub rezistenţa de la pragul de 27.300 de puncte, potrivit lui Dan Rusu (v. cap. „DIDACTICE“).

 Şi :

Analistul de la BT Securities  credea, încă de acum vreo trei săptămâni, că piaţa „e posibil să mai stagneze aici“, adică sub pragul de rezistenţă menţionat. 

BET Fi face media ponderată a variaţiilor cotaţiilor Fondului Proprietatea şi a celor 5 Societăţi de Investiţii Financiare (SIF). Acestea sunt cele mai vânate acţiuni de la BVB pentru că au expunere pe aproape tot ce este mai valoros în economia românească.

„Fie că indecizia (investitorilor, n.r.) va mai ţine preţurile în zona actuală, sub formă de consolidare, fie că va degenera într-o corecţie ceva mai severă“, completează Dan Rusu.

Este vorba deci, doar de o corecţie şi nu de o modificare a tendinţei de creştere confirmate la începutul anului, „atâta vreme cât preţurile nu coboară sub 25.600 de puncte“, spunea luni analistul de la BT Securities. Acesta este un prag de suport tehnic pentru creştere.

Nu este lipsit de valoare nici reperul dat de Rusu  în raportul din 4 februarie: „Cât timp (BET Fi , n.r.) evoluează peste zona de suport 25.800 – 26.200, tendinţa generală este de creştere“.

În acest fel, tendinţa de creştere nefiind compromisă, „ulterior, odată învinsă rezistenţa de la 27.300, BET Fi ar mai avea de parcurs o serie de creşteri până la pragul de 29.500 de puncte“. Indicele este o mărime adimensională.

Preţurile nu s-au modificat semnificativ de când brokerii consultaţi de ECONOMICA.NET ne-au furnizat estimările din articolele:

Câştigătoarele anului 2013. Care sunt favoritele brokerilor şi eventualele surprize, ca şi în

Dividendele pe care le vor da SIF-urile, chiar şi cu preţul desfiinţării. Randamnetele dividendelor previzibile sunt cam la fel de mari, căci preţurile nu au crescut de la data articolului.

Şi, consolidarea actuală a pieţei ar putea fi o ocazie bună pentru cei ce sunt atenţi la Cum să strâng banii pentru pensia de peste 30 de ani.

 

Arhiva

Reluăm câteva fraze din „Sentimentele“ mai vechi, pentru că utilitatea lor analitică este încă valabilă.

Fie şi măcar pentru că, „la carte scrie“ că o rezistenţă la creştere, odată învinsă, devine un suport puternic pentru creştere. Şi vice – versa.

Până mai ieri spuneam că piaţa îşi caută forţa de a trimite indicele BET Fi în zona ţintă de dincolo de 27.500 de puncte, identificată cu aproximaţie, acum vreo două săptămâni de Dan Rusu, şeful analiştilor de la BT Securities din Cluj Napoca.

Astăzi fraza pare atât de actuală încât ar merita să o urcăm mai sus în articol.

Piaţa stă sub rezistenţele menţionate mai sus, şi pe suporturile care o menţin pe tendinţa de creştere.

A devenit articol de arhivă „penetrarea decisivă“ peste 25.000 de puncte.  De „penetrarea“ respectivă  „aveam nevoie, pentru a miza pe un an 2013 pozitiv“, scria Dan Rusu, în ultimul Indexwatch din 2012.

Mai devreme analistul spunea: „Suntem foarte interesaţi de nivelul de 25.000 de puncte. Considerăm că e pragul la care BET FI va testa tendinţa pozitivă nou conturată. Însă, odată învins acest prag (25.000), vom putea spune că piaţa românească a intrat în teritoriu pozitiv pentru multă vreme“, scria, într-un  raport anterior  BT Securities, Dan Rusu.

Între timp, pragul de la 25.000 a fost depăşit şi tendinţa de creştere s-a consolidat, trecând şi de 26.000 de puncte. 

BET Fi este cel mai nervos şi mai analizat indice al Bursa de  Valori Bucureşti (BVB). Face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea (FP). (pentru alte definiţii şi explicaţii, v. cap. DIDACTICE).

Cândva, anul trecut, piaţa reuşise consolidarea suporturilor de la 23,600 de puncte  şi 22.700 de puncte. Faptul era susceptibil  „să relanseze BET-FI spre 25.800, potrivit unui raport mai vechi al lui Dan Rusu, şeful analiştilor de la BT Securities din Cluj Napoca.

Pragul de la 23.600 a fost rând pe rând o rezistenţă împotriva creşterii, „penetrată“ de ultimul raliu spre 24.000 de puncte.

Piaţa a mai întâmpinat rezistenţe tari la 24.000 – 24.300 de puncte. S-a înregistrat, aşa cum avertizam, cea mai importantă corecţie din ultimele luni“, scria acum câteva săptămâni, Dan Rusu, în raportul său.

„Suporturile de la 23.300 – 22.700 de puncte ar putea relansa BET-FI spre 25.800“.

Pe baza rapoartelor BT Securities şi SSIF Broker din Cluj, ECONOMICA.NET măsoară, periodic,  anume  Ce şanse au leul, euro, aurul şi bursele.

O ediţie mai veche a acestei analize este Ce şanse au leul, euro, aurul şi bursele în săptămâna amânării datoriilor Greciei.

Articolul a fost scris înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date deja de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare ale articolului sunt numai eventuale completări cu date de arhivă şi corecţii)

 

 „DIDACTICELE“

 Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

 Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

 

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

 MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

 LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite. 

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă. 

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

 Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

 

AVERTISMENT

Mai întâi:

Cele de mai sus sunt expresiile a ceea ce se cheamă sentiment de piaţă, intuiţii, care se dovedesc a fi corect de cele mai multe ori, dar pot da şi greş. Chiar şi atunci sunt utile, ca repere.

Apoi:

Estimările analitice care se strecoară prin sentimentele de piaţă ale autorului şi ale invitaţilor săi nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii germani
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii ...
Cancelarul german Olaf Scholz urma să candideze pentru un al doilea mandat la viitoarele alegeri anticipate, după ce popularul său ministru al Apărării Boris Pistorius - un posibil înlocuitor -......
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Un proiect de hotărâre de guvern privind aprobarea unei strategii naționale privind dezvoltarea industriei până în ...
Simtel a intrat în Republica Moldova cu divizia de trading de energie electrică
Simtel a intrat în Republica Moldova cu divizia de trading de energie electrică
Grupul antreprenorial românesc Simtel a intrat pe piața de energie electrică din Republica Moldova, cu deschiderea filialei ...
Cel mai mare proprietar de malluri din România accelerează puternic pe energie verde. Construiește primul său parc fotovoltaic de 50 MW și are în plan încă unul de 100 MW
Cel mai mare proprietar de malluri din România accelerează puternic pe energie verde. Construiește primul său parc fotovoltaic ...
Dezvoltatorul NEPI Rockcastle, cel mai mare proprietar de malluri din România, va începe construcția primului parc fotovoltaic ...