SENTIMENTUL de dimineaţă: Stagnare prudentă, în aşteptarea veştilor bune

04 05. 2012
bursa_in_cadere_93350200

„Fiecare leu contează cum este cheltuit, în  analiza investitorilor, pentru că mai devreme sau mai târziu cheltuiala îşi va arăta roadele bune sau rele şi pentru că dovedeşte o anumită manieră de administrare a banului public“, a declarat, pentru ECONOMICA.NET, Valerian Ionescu, şeful departamentului de tranzacţii bursiere de la BCR, cu trei sferturi de oră înaintea deschiderii burselor europene.

Tendinţa curentă actuală este „fără tendinţă, flat, plat, cu volume mici, mai mici decât media acestui an şi a aceleiaşi perioade de anul trecut. Cu o volatilitate decentă (variaţii de preţuri, n.r.) şi cu ochii pe rezultatele care urmează să se anunţe, după amiazpă pe piaţa americană şi săptămâna viitoare – ale companiilor româneşti“, a mai adăugat brokerul de la BCR.

Ageţina de rating Moody’s a avertizat explicit că credibilitatea României va fi afectată negativ de instabilitatea guvernelor, ca şi de comportamentul financiar al noilor guvernanţi.

Analiştii români vorbesc de precauţie de mai bine de o săptămână. Au şi motive tehnice, legate de variaţiile preţurilor.

„Până  când indicele BET-FI nu trece peste 24.600, rămânem precauţi, fiind probabilă o prelungire a tendinţei curente de scădere spre 23.000“, a spus Dan Rusu,  şeful analiştilor de la BT Securities, în  noul raportul său săptămânal.

BET Fi  face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea(FP) şi este cel mai analizat de la BVB, pentru că acţiunile sale sunt cele mai căutate de investitorii străini. Din această cauză, indicele BET FI mai are şi reputaţia că anticipează comportamentul restului acţiunilor la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

 

Repere tehnice

Aşa cum am văzut, brokerii nu se lasă impresionaţi nici de creşterile de ieri, de circa 1% ale tuturor indicilor, mai ppuţin BET FI, şi indicele energetic BET NG.

Şi nici de lichiditatea mare, de 16 milioane de euro, din care aproape 10 milioane au fost date pe pachet mare de acţiuni BRD, vândut mai curând din  insatisfacţia privind rezultatele acesteia..

Prin urmare, nici astăzi nu sunt de aşteptat schimbări de tendinţă şi nici mari variaţii de preţ relevante.

Pe  termen mediu, lunar, „păstrăm deocamdată ţintele BET FI la 29.000-31.000, dar şi pragul de siguranţă de  la 21.000“, a mai precizat Dan Rusu, cu al cărui raport s-a scris articolul Ce şanse au leul, aurul şi acţiunile la bursă în săptămâna fără guvern .

Ieri BET Fi, care  a fost singurul care a scăzut, dar nesemnificativ, cu 6 sutimi de procent.  Nu s-a modificat esenţial poziţia indicelui, care  pleacă şi azi de deasupra pragului de siguranţă superior de la 24.000 de puncte, ceea ce înseamnă că stă  confortabil deasupra suportului de la 23.000 de puncte, invocat mai sus de BT Securities.

Variaţiile de azi nu ar trebui să pună în pericol acest suport, care ţine încă trează speranţa că piaţa va reveni pe tendinţa de creştere de termen mediu. (v. capitolul DIDACTICE pentru explicaţii).

Mai departe nu ne rămânem decât să repetem povestea de ieri.

Încă nu este totul pierdut pentru tendinţa de creştere anuală, atâta vreme cât BET fi nu cade sub 21.000.

Şi, cine ştie, cândva, după ce indicele se va stabiliza peste pragul de 25.000 de puncte, ne vom putea gândi că BET Fi ar putea relua creşterea spre 27.000 de puncte, aşa cum încă mai crede Dan Rusu.

 

Arhivă

Piaţa ar mai putea fi animată de calendarul zilelor „cu“ şi fără dividend la Bursă. Perspectivele acţiunilor, din acest punct de vedere, le găsiţi în articolul despre Cele mai fierbinţi zile la Bursă. şi în Ce acţiuni mai au şanse de creştere. Ce ar fi trebuit să cumperi ca să faci bani în 2012.

Pragul de la 25.000 de puncte este atât de „critic“, încât a jucat, pe rând, în ultimul an, atât rolul de  rezistenţă împotriva creşterii, cât şi pe cel de suport pentru creştere. Acum este din nou rezistenţă. Şi, dacă aţi observat, analistul de la BT Securities nu îl mai pomeneşte, ci identifică un alt prag critic la 24.600 de puncte. Noi le ţinem minte pe amândouă.

În fond,ne orientăm tot după zona 24.000-23.000 de puncte, ca punct optim de relansare a preţurilor“, aşa cum spusese Dan Rusu, referindu-se la indicele bursier BET Fi, într-un raport săptămânal anterior.

De soliditatea acestor praguri critice depinde reluarea creşterii, dar rezistenţa de la 25.000 de puncte nu va fi uşor de atacat, în ciuda randamentului dividendelor la SIF-uri promiţătoare.

La 21.000 de puncte se află cel mai important prag de siguranţă, adică suportul care şi este denumit  ca atare de analistul de la BT Securities: pragul de siguranţă de la 21.000 de puncte, de care atârnă perspectiva pentru restul anului“.

Mai multe repere tehnice despre toate pieţele pot fi consultate în Ce şanse au leul, aurul şi acţiunile la bursă în săptămâna fără guvern.

 

Articolul a fost scris înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare sunt numai completări cu date de arhivă şi corecţii)


„DIDACTICELE“

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite. 

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă. 

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.