SENTIMENTUL de vineri: Expectativă– afară. Incertitudine la București, unde „lipsește proiectul“

„Va urma o săptămână contradictorie și săracă, din câte se poate bănui azi. Piața noastră este afectată de lipsa de încredere în viitor. Chiar dacă la alegeri se conturează un câștigător, nu este deloc sigur ce parteneri va avea și ce va dori să facă guvernul rezultat din alegeri“, mărturisește, pentru ECONOMICA.NET, „brokerul de vineri“, Marcel Murgoci de la firma de brokeraj Estinvest. Recomandările traderilor de la SSIF Broker Cluj Napoca merg pe idei similare.
Adrian N. Ionescu - vin, 21 sept. 2012, 10:24
SENTIMENTUL de vineri: Expectativă– afară. Incertitudine la București, unde „lipsește proiectul“

Sentimentul de expectativă care caracterizează evoluția piețelor externe nu va ajuta la lămurirea incertitudinilor românești, în condițiile în care „cam lipsesc banii străinilor, motorul bursei de la București“, adaugă Marcel Murgoci de la firma de brokeraj Estinvest, în comentariul său pentru ECONOMICA.NET.

Săptămâna viitoare nu se întrevăd motive serioase, pe piețele externe , nici pentru cumpărători, să-și asume poziții „long“ (de cumpărare, n.r.) și nici vânzătorii nu par îndemnați de ceva să ia poziții „short“ (de vânzare, n.r.), pentru a încasa profiturile de pe urma creșterilor din ultima vreme. Jucătorii stau la pândă, în așteptarea unui stimulent pentru alegrea unei direcții sau alteia“, descrie Marcel Murgoci situația.

După creșteri până la cele mai mari niveluri de după 2007 în SUA, sau din ultimii doi ani în Europa, „investitorii nu par dispuși  să riște cumpărări, dar și vânzătorii o cam scaldă“, glumește brokerul de la Estinvest.

„Cotațiile de la Bursa de Valori București (BVB) ar trebui să fie mai sus, dacă am compara situația României cu cea a altor piețe. Problema la noi este că nu avem lichiditate, ceea ce pune piața într-o lumină defavorabilă. Uitați, la ora asta (13.30, n.r.), piața este încă sub pragul de un milion de euro, valoare de tranzacții“, constată „brokerul de vineri“.

Două sunt momentele critice pe care le așteaptă piața de la București, potrivit Lui Marcel Murgoci:
1. „Sezonul de raportări a rezultatelor pe Trimestrul 3 și
2. Clarificările de proiect economic care are trebui să apară după alegeri, căci nu vor surveni înainte de alegeri“.

Performanțele actorilor

Fără suprize foarte plăcute pe Trimestrul 3, puține acțiuni de la BVB au șanse de creștere remarcabilă.

Interesul investitorilor instituționali pentru anumite titluri (SNP, FP, SIF-uri și altele) ar putea să se concentreze în tranzacții speciale de tip „deal“ (practic negociate în prealabil), mai ales că au fost reduse limitele minime de valoarea la care acestea pot fi făcute“, constată brokerul  de la Estinvest.

Dimpotrivă, „acțiunile băncilor nu inspiră încredere, pentru că nu se așteaptă reazultate bune de la ele pe Trimestrul 3. În general, nu se așteaptă rezulate bune“.

„Cât despre societățile de investiții financiare (SIF-uri), ele au arătat anumite eforturi de schimbare a politicii de administrare, ieșind în piață și chiar speculând pe termen scurt sau mediu, părăsind letargia în care așteptau dividendele altădată, dividende care nu prea mai vin acum“, spune Marcel Murgoci.

În plus, conducerile SIF-urilor se apropie de scadența alegerilor de anul viitor, când li se va termina mandatul și când este foarte posibilă repetarea istoriei revoltei de la SIF Muntenia.

„În concluzie, este de așteptat o piață plată atât afară, cât și la noi, dacă nu intervine nimic imprevizibil acum“, conchide brokerul de la Estinvest.

Aprecieri asemănătoare fac și  traderii de la SSIF Broker Cluj Napoca.

Pe termen scurt:
Majoritatea traderilor clujeni recomandă menținerea portofoliilor actuale, „din cauza îmbunătățirii sentimentului economic global, în contrast cu situația locală incertă. Emitenții autohtoni (companiile, n.r.), în special cei din sectorul financiar, rămân vulnerabili în continuare la orice evoluție atât pe plan intern cât și extern“.

Pe termen mediu:
Recomandarile traderilor clujeni sunt orientate tot spre menținere. Totuși, „acțiunile locale prezintă un potențial de creștere datorită caracteristicii de piață emergentă, însă riscul rămâne destul de ridicat din cauza vulnerabilității venite de pe plan extern. Deși fundamental multe companii sunt subevaluate, sentimentul continuă sa fie principalul catalizator în aceste momente“, se spune într-un raport al SSIF Broker.
Iar sentimentul este contradictoriu, așa cum s-a văzut  mai sus, dar și în SENTIMENTUL de dimineață de ieri.


Repere tehnice

Cel mai nervos indice de la Bursa din Bucureşti, BET Fi, al SIF-urilor şi al Fondului Proprietatea, a ajuns, azi la ora 13.30, la aproape 300 de puncte deasupra pragului de rezistenţă la creştere de la 24.000 de puncte, după o pierdere de 0,23%.

Atâta vreme cât indicele stă deasupra rezistenței menționate, tendinţa de creştere are şanse de consolidare.

Indicele BET Fi este susţinut de niveluri de prețuri  suport pentru creştere şi se luptă cu rezistenţe împotriva creşterii la niveluri superioare celor la care SENTIMENTUL de dimineaţă l-a lăsat acum o lună. (v. Capitolul „DIDACTICE“ pentru definiţii).

Estimările privind continuarea creşterilor spre zona 24.000 – 24.300 de puncte „au fost confirmate de piaţă. SIF-urile şi-au relut tendinta ascendentă după o scurtă ezitare în dreptul rezistenţei de la pragul de la 23.500 de puncte“,aşa cum scria Dan Rusu în cdel mai recent raport al său săptămânal de luni. Pe acest raport  se bizuie articolul Ce şanse au leul, euro şi bursele în săptămâna salvării germane.

Rezistenţa  de la 24.000 de puncte BET Fi, pare  un reper tehnic care pare  că nu are nimic de a face cu informațiile economice. Analiza tehnică se bizuie, însă, pe faptul că la acest nivel s-au făcut multe tranzacții importante în trecut.

Totuşi, multă lume va fi pierdut sau câştigat la acest nivel și de aceea este unul important pentru dealeri, chiar şi  în săptămâna  de după salvarea euro de către constituţionaliştii germani, și după repornirea pompei de lichidități americane“.

La 24.000 de puncte, am putea „să vedem o fază corectivă ceva mai importantă. Totuşi, nu credem că BET-FI ar putea coborî, în perioada următoare sub 22.700 de puncte“, mai scria Dan Rusu în raportul BT Securities.

 

„DIDACTICELE“

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite. 

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă. 

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.


Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...