SENTIMENTUL de luni: Una pe faţă, alta pe dos. În aşteptarea lui Ben
În aşteptarea marilor deciziii care le pot influenţa cursul, de obicei, bursele nu-şi iau avât să crească, sau dacă o fac, o fac doar ca să scadă şi mai mult.
Nu prea se poate întâmpla altceva până pe 19, cînd se va întâlni comitetul de politici al FED, iar Ben Bernanke, şeful băncii îşi va rosti discursul relativ cifrat.
Aşa cred şi „pariorii futures“, marii speculatori care periază pe evoluţia viitoare a cotaţiilor marilor burse, pe piaţa contractelor la termen (mai ales futures).
Pariorii futures induc deocamdată sentimente „amestecate“ pe piaţă, contând pe deschiderea pozitivă a bursei din Londra, şi negativă a celor din Paris şi Frankfurt.
Prin urmare, şi la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) „vor fi evoluţii mixte ale indicilor, cu o anumită apetenţă pentru scădere sau stagnare relativă la BET Fi, indicele societăţilor de investiţii financiare şi pentru creştere a indicelui de referinţă BET, deci să zicem pentru celelalte acţiuni lichide“, ala cum presupunea, încă de vineri dimineaţă, Marcel Murgoci, directorul de operaţiuni de la Estinvest.
Repere tehnice
Astfe că, cu scuzele de rigoare, mai păstrăm deja vechile repere tehnice „curente“, aici şi nu la Arhivă, în propoziţii şi fraze şi nu în bumbi, de dragul noilor cititori ai acestei rubrici şi a începătorilor.
Iată reperele:
BET Fi, indicele „oracol“ al Bursei, pleacă de la un nivel cu numai … 85 de puncte sub pragul critic de la 25.000 de puncte, fost suport pentru creştere, redevenit acum rezistenţă la creştere. (v. cap. „DIDACTICE“ al Sentimentului)
Suportul de ultimă instanţă (alarmă) pentru tendinţa de creştere pe termen mediu şi lung este la 24.000.
Căderea sub suportul de alarmă de la 24.000 ar pune în pericol letal tendinţa de creştere pe termen mediu şi lung, potrivit lui aprecirii de demult a lui Dan Rusu, şeful analiştilor de la BT Securities.
BET Fi face media ponderată a variaţiilor cotaţiilor Fondului Proprietatea şi a celor 5 Societăţi de Investiţii Financiare (SIF). Acestea sunt cele mai vânate acţiuni de la BVB pentru că au expunere pe aproape tot ce este mai valoros în economia românească.
Mulţi cred că BET Fi anticipează evoluţia restului pieţei, pentru că, după ce şi-au atins ţintele cele mai atractive (SIF-urile şi FP), investitorii îşi îndreaptă atenţia şi către altele de pe piaţă.
Rezistenţele, tehnic, se opun creşterii, dar, după ce sunt învinse, funcţionează ca suporturi pentru creştere (v. cap. „DIDACTICE“ al Sentimentului).
Alte repere vechi, rezistenţe şi suporturi, le găsiţi şi în Arhivă, în diferite împrejurări, utile de studiat.
Dacă săpaţi puţin veţi ajunge şi la puterea de pe vremuri a suporturilor BET Fi de la 23,600 de puncte“ şi 22.700 de puncte. Nu vom ajunge la ele, nu luna asta.
Când piaţa va reveni la sentimente neîndoielnic bune, rezistenţele care ar urma să fie atacate, după depăşirea celei de la 25.000, sunt la 25.900 şi la 26.500, de puncte.
Adică o sigură modificare. Să fie acesta un semn ca a venit vacanţa de vară?
Aşa am crede dacă nu am fi văzut ieri că au fost unii care s-au obosit să salte valoarea tranzacţiilor peste 6 milioane de euro (un prag nu cu totul ridicol de mic).
Şi dacă nu urmează, acuşi-acuşi, oferta publică de acţiuni care va aduce Nuclearelectrica la Bursă.
articol în curs de completare
Ce este mai important din articol, sentimentul, este descris, de obicei, înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date deja de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare ale articolului sunt numai eventuale completări de conjunctură, date de arhivă şi corectură.
Arhiva
Reluăm şi cele câteva fraze din „Sentimentele“ mai vechi, pentru că utilitatea lor analitică este încă valabilă.
Fie şi măcar pentru că, „la carte scrie“ că o rezistenţă la creştere, odată învinsă, devine un suport puternic pentru creştere. Şi vice – versa.
Până nu foarte demult spuneam că:
* „Odată învinsă rezistenţa de la 27.300, BET Fi ar mai avea de parcurs o serie de creşteri până la pragul de 29.500 de puncte“, scria Dan Rusu în primul raport din acest an.
Două luni mai târziu tendinţa a fost confirmată, iar apoi a fost în frâu de chestiunea cipriotă.
* Tendinţa principală (pe termen mediu) de creştere este în siguranţă atâta vreme cât piaţa se află deasupra „zonei suport“, care se întinde în jurul pragului de la 26.000, între 25.600 şi 26.200, potrivit altui raport săptămânal al lui Dan Rusu.
Zona de confort s-a deplasat mai sus, apoi a coborât până la 24.000.
* Reperul dat în raportul din 4 februarie suna aşa: „Cât timp (BET Fi , n.r.) evoluează peste zona de suport 25.800 – 26.200, tendinţa generală este de creştere“.
* În acest fel, tendinţa de creştere nefiind compromisă, „ulterior, odată învinsă rezistenţa de la 27.300, BET Fi ar mai avea de parcurs o serie de creşteri până la pragul de 29.500 de puncte“.
A mai devenit articol de arhivă şi „penetrarea decisivă“ peste 25.000 de puncte.
De „penetrarea“ respectivă „aveam nevoie, pentru a miza pe un an 2013 pozitiv“, scria Dan Rusu, în ultimul Indexwatch din 2012.
Am ajuns deseori în acest an să ne punem speranţele că fosta rezistenţă de la 25.000 va funcţiona cu succes ca suport.
Cum luni de zile în urmă analistul spunea: „Suntem foarte interesaţi de nivelul de 25.000 de puncte. Considerăm că e pragul la care BET FI va testa tendinţa pozitivă nou conturată. Însă, odată învins acest prag (25.000), vom putea spune că piaţa românească a intrat în teritoriu pozitiv pentru multă vreme“, scria, într-un raport BT Securities, Dan Rusu.
Indicele este o mărime adimensională.
BET Fi este cel mai nervos şi mai analizat indice al Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea (FP). (pentru alte definiţii şi explicaţii, v. cap. DIDACTICE).
Cândva, anul trecut, piaţa reuşise consolidarea suporturilor de la 23,600 de puncte“ şi 22.700 de puncte. Faptul era susceptibil „să relanseze BET-FI spre 25.800, potrivit unui raport mai vechi al lui Dan Rusu, şeful analiştilor de la BT Securities din Cluj Napoca.
Nu vrem să ne gândim la suporturi atât de vechi. ultima zi în care le-am comentat a fost 25 februarie, în:
SENTIMENTUL de dimineaţă: Mari pretenţii, preţuri blocate. Analiştii pregătesc alternative negative
„DIDACTICELE“
Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.
Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.
Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).
FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.
De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.
SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră, fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.
REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.
MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.
LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite.
Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă.
Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 15 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.
VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.
Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.
AVERTISMENT
Mai întâi:
Cele de mai sus sunt expresiile a ceea ce se cheamă sentiment de piaţă, intuiţii, care se dovedesc a fi corect de cele mai multe ori, dar pot da şi greş. Chiar şi atunci sunt utile, ca repere.
Apoi:
Estimările analitice care se strecoară prin sentimentele de piaţă ale autorului şi ale invitaţilor săi nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă.
Responsabilitatea deciziilor de investiţii, ca şi de căsătorie sau de mers la război (cum zice proverbul), este exclusiv a celor care le iau.