Indicele construit de Institutul ZEW al „sentimentului economic“ german pentru martie este aşteptat să crească de la 5,4 la 10, ceea ce ar trebui să amelioreze pesimismul manifestat de burse astăzi. Economia Europei depinde de cea a Germaniei şi evoluţia acesteia influenţează tonusul majorităţii investitorilor europeni şi nu numai.
Mâine va fi o zi importantă pentru că un raport asemănător de sentiment economic va fi publicat şi în SUA, tot pe la prânz, cu statistica vânzărilor cu amănuntul, cu sau fără vânzările auto.
Analiştii se aşteaptă ca vânzările auto americane să crească, după cum se poate deduce din raportul SSIF Broker.
Şi pentru această ştire, potenţialul de importanţă alocat de analiştii clujeni este măsurat cu 4 stele, adică ar putea influenţa indicii bursieri cu +/- 0,5%.
În cazul de faţă ar trebui ca influenţa să fie pozitivă, pentru că dacă americanii consumă tot mai mult şi cumpără inclusiv maşini, şansele de creştere ale economiei lor, respectiv ale burselor lumii sporesc şi ele.
Restul informaţiilor despre evoluţia produsului intern brut, al deficitelor, al ratelor şomajului, şi a altora cu şanse să se transforme în ştiri care „mişcă pieţele lumii“, pot fi consultate în raportul SSIF Broker, Calenadrul economic internaţional. Veţi remarca uşor că analiştii clujeni denumesc ţara cu abrevierea monedei lor: UE cu EUR, SUA cu USD, Marea Britanie cu GBP (lira sterlină) şi Japonia cu JPY, de la yenul japonez.