El a subliniat ca fraudele bancare deja sunt foarte sofisticate si încep sa fie facute de oameni care au lucrat în sistem si cunosc anumite brese ale acestuia, scrie Agerpres.
‘Ce arata acest lucru si ce am constatat noi: fraudele încep sa fie facute acum de oameni care au lucrat în sistem, care cunosc foarte bine anumite brese sau anumite functionalitati ale sistemului. Sunt oameni cu o specializare extraordinara, care au lucrat ani de zile de o anumita parte si nu stiu de ce au trecut de cealalta parte. Singura metoda de a contracara aceste fraude este viteza de a reactiona’, a explicat Septimiu Tulpan.
Potrivit reprezentantului ARB, oamenii dau în continuare crezare zvonurilor, un exemplu fiind ‘gaselnita’ cu cardurile de sanatate în ATM-uri.
‘În cazul fishing-ului, una dintre dovezile de încercari de acest gen este faptul ca foarte multi oameni în continuare dau crezare zvonurilor. Si ultima gaselnita o vedeti cu cardurile de sanatate în ATM-uri. Dar a prins! Acum a aparut altceva: daca decupezi SIM-ul din cardul de sanatate poti sa îl pui în telefon si sa vorbesti gratuit cu medicul de familie. Si acum o sa vedeti câti destepti o sa îsi taie SIM-ul ca sa îl puna în telefon sa vorbeasca cu medicul de familie gratis cât vrea el’, a spus Tulpan.
Acesta a semnalat ca educatia clientilor continua sa reprezinte o mare problema.
‘Desi li se atrage atentia sa nu dea datele personale, sa fie atenti unde platesc cu cardul, în foarte multe cazuri vorbesti la pereti. Si se întâmpla (fraude -n.r.) si atunci spune ca nu a stiut, ca nu e treaba lui etc. Aici este unul dintre punctele foarte greu de depasit. Eu nu am cum sa îl vad pe cel care, de buna voie, si-a dat toate datele si apoi vine si spune ‘nu am fost eu”, a subliniat reprezentantul ARB.
Septimiu Tulpan a mai mentionat ca ‘în week-end a fost un atac la mai multe banci, pe carduri de pe Facebook. Le-au luat la rând. Vroiau sa transfere de pe Facebook în Israel. Si asta pentru ca se fac plati si pe Facebook. Dar în momentul în care eu vad ca un card pe care nu l-am emis deja a fost încercat de cinci ori pe Facebook sa se faca o plata (actionez – n.r.)’, a mai spus oficialul ARB.
El mai dat un exemplu de frauda sofisticata, de data aceasta de crima organizata. ‘Ca sa poata sa fure din niste conturi de card au intrat cu un soft prin instalatia de aer conditionat a unei cladiri ca sa se instaleze. Le-au trebuit trei ani de zile ca sa ajunga si sa poata sa fraudeze cardul’, a subliniat Septimiu Tulpan.
Potrivit acestuia, bancile din sistemul bancar din România colaboreaza foarte bine pe aceasta directie, pentru a mari viteza de reactie si a contracara tentativele de frauda. Tulpan a mentionat ca rezultatele acestei colaborari se vad prin disparitia din România a unora dintre tentativele de frauda la ATM.