Şerbănescu, DTZ: Impactul legii dării în plată va fi marginal. Băncile vor îmbunătăţi condiţiile de creditare
„Legea dării în plată va fi restrânsă şi se va referi la oamenii care chiar case pentru locuit. Tendinţa omului este să ţină casa, nu să o dea în plată, chiar dacă îşi face socoteala, cât e rata, cat are de dat. Oamenii nu fac socoteala asta. Oamenii au un motiv puternic emoţional de a-şi lua casă, de a fi proprietari, şi chiar dacă va ieşi socoteala prost, şi anume că ratele pe 25 de ani sunt mai mari decât valoarea apartamentului, nu o va da în plată sau va fi o tendinţă marginală”, este de părere Mihnea Şerbănescu, directorul general şi proprietarul companiei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox.
Imediat după apariţia proiectului legii dării în plată, băncile au fost împotriva acesteia şi au ameninţat cu înăsprirea condiţiilor de creditare.
„Ca să faci profit trebuie să ai muşterii, or dacă tu îi goneşti şi spui că mai şi măreşti avansul sau restrângi condiţiile de creditare, care chiar şi-aşa nu sunt fabuloase, s-ar putea să avem o problemă. Eu cred că băncile, lăsând la o parte nivelul declarativ, vor ameliora condiţiile de creditare în 2016. Piaţa are o dinamică influenţată de mai multi factori. Plafonul cu Prima Casă e un factor negativ, dar cred ca vor fi mai multe tranzacţii şi preţurile vor creşte, uşor, uşor. Darea în plată e un factor negativ pentru bănci, dar chiar şi cu acest factor, cred că vor ameliora condiţiile de creditare pentru că au nevoie să plaseze bani.
Recent, BNR i-a cerut preşedintelui Klaus Iohannis, printr-o scrisoare, să retrimită în Parlament proiectul de lege privind darea în plată sau să sesizeze Curtea Constituţională, argumentând că este necesară revizuirea din perspectivă financiară, juridică şi etică, a declarat viceguvernatorul Bogdan Olteanu.
Plafonul pentru darea în plată ar putea fi limitat la 250.000 de euro.
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat pe 25 noiembrie cu 233 de voturi ‘pentru’, un vot ‘împotrivă’ şi o abţinere, proiectul de lege privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite. Proiectul de lege prevede că debitorul are dreptul să stingă creditul ipotecar prin transmiterea către creditor a dreptului de proprietate asupra bunului imobil ipotecat în favoarea creditorului, fără a mai plăti altceva. Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest proiect de lege.