Serbia a primit laude din partea Uniunii Europene pentru tratamentul corect în cazul imigranţilor – ministru
Într-o declaraţie la Radio-Televiziunea Sârbă (RTS), Gasic a spus că armata face parte din echipa înfiinţată de guvernul sârb şi că, pentru moment, toate organismele sunt bine coordonate.
Ministrul sârb al apărării a vorbit despre aprecierile venite din partea Uniunii Europene în ultima lună, care au subliniat tratamentul corect al Serbiei în cazul imigranţilor, în conformitate cu Convenţia de la Geneva.
”În prezent, contrar vecinilor noştri, datorită în primul rând unui astfel de tratament faţă de imigranţi, nu avem incidente pe teritoriul Serbiei”, a declarat Gasic.
El a explicat că cel mai important lucru este ca fiecare imigrant care intră în Serbia să fie înregistrat, amprentat, să primească documentele necesare şi apoi este dreptul lui de a părăsi Serbia în 48 de ore şi de a cere azil.
”Pentru moment, nu am prins pe nimeni făcând ceva care ar putea fi mâine parte a vreunei operaţiuni teroriste”, a mai spus ministrul sârb.
Joi, la Viena, Serbia şi Macedonia au cerut Uniunii Europene să facă mai mult în problema solicitanţilor de azil, precizând că suma de un milion de euro alocată de UE ca asistenţă este insuficientă.
Ministrul sârb de externe, Ivica Dacic, a declarat într-o conferinţă de presă la Viena că Europa se confruntă cu cea mai mare criză a refugiaţilor de la cel de-al doilea război mondial, precizând că Serbia este o ţară de tranzit pentru această mare migraţie.
”Uşor sunt create probleme în alte părţi ale lumii şi apoi noi plătim preţul. Nu învinuim, desigur, pentru problemele din ţările de origine, dar avem 2.000 de imigranţi care trec zilnic frontiera”, a afirmat Dacic, menţionând că alţi 44.000 de refugiaţi din războaiele trecute şi alte 220.000 de persoane strămutate din Kosovo trăiesc în Serbia, ceea ce nu poate fi ignorat.
La rândul său, ministrul macedonean de externe, Nikola Poposki, a afirmat că Macedonia se confruntă cu o problemă cu totul specifică, deoarece imigranţii sosesc pe teritoriul său din ţări membre ale UE. Potrivit declaraţiilor sale, până recent, circa 4.000 de imigranţi au sosit zilnic în Macedonia şi că, pentru perioada următoare, estimarea este de 3.000 de imigranţi zilnic.