Serbia ar putea înăspri restricţiile impuse subsidiarelor băncilor din Grecia – ministrul sârb de finanţe

Serbia ar putea înăspri restricţiile impuse tranzacţiilor efectuate de subsidiarele băncilor elene, dacă în urma referendumului de duminică situaţia din Grecia se va înrăutăţi, a afirmat duminică ministrul sârb de Finanţe, Dusan Vujovic, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 06 iul. 2015, 07:09
Serbia ar putea înăspri restricţiile impuse subsidiarelor băncilor din Grecia - ministrul sârb de finanţe

‘În următoarea fază, dacă va exista o înrăutăţire, atunci Banca Centrală a Serbiei va da aprobări scrise pentru toate tranzacţiile (subsidiarelor elene) cu scopul de a preveni ieşirile de capital’, a declarat Vujovic la postul de televiziune TV Pink. Oficialul a dat asigurări că au fost realizate planuri pentru situaţii de urgenţă, care nu exclud ieşirea Greciei din zona euro, înrăutăţirea relaţiilor economice şi comerciale dintre Grecia şi restul Europei şi chiar ieşirea Greciei din UE.

Duminică seara, Ministerul grec de Interne a anunţat, după încheierea referendumului şi numărarea a 20% din buletinele de vot, că 60,49% dintre alegători au votat ‘Nu’, împotriva acordului propus de creditorii internaţionali, scrie Agerpres.

În 28 iunie premierul elen Alexis Tsipras a anunţat impunerea unor restricţii asupra mişcărilor de capital, limitând retragerile zilnice de numerar la 60 de euro.

După acest anunţ, Banca Centrală a Serbiei a limitat tranzacţiile subsidiarelor băncilor elene cu băncile mamă şi a extins supervizarea subsidiarelor. Cele patru mari bănci greceşti – National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank – au în Serbia o cotă de piaţă combinată de 15%.

Băncile greceşti din România nu vor fi afectate de nicio decizie ce va fi luată de Atena în legătură cu sistemul bancar din Grecia, deoarece sunt persoane juridice române, a declarat săptămâna trecută purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României, Dan Suciu.

‘Nu vorbim despre bănci greceşti, ci vorbim despre bănci româneşti, care au avut, la un moment dat, capital de fondare grecesc. Ele se supun legislaţiei româneşti, o legislaţie care prevede garantarea tuturor depozitelor în cuantumul sumei de 100.000 de euro, pentru toate băncile din România, şi, în consecinţă, nu este niciun motiv de preocupare din punctul de vedere al Băncii Naţionale în ceea ce priveşte rezervele sau depozitele cetăţenilor români’, a precizat Dan Suciu.

Cele patru mari bănci din Grecia deţin 28% din totalul activelor bancare din Bulgaria, în timp ce în România proporţia este de circa 12%.

 

Te-ar mai putea interesa și
Ucrainienii au atacat cu drone un centru de instruire de la centrala nucleară Zaporojie
Ucrainienii au atacat cu drone un centru de instruire de la centrala nucleară Zaporojie
Drone ucrainene au atacat duminică seara un centru de instruire de la centrala nucleară Zaporojie, a anunțat luni administrația instalată de Moscova la unitatea respectivă, conform Reuters și......
Nouă scumpire a carburanților în benzinării, în așteptarea marii scumpiri de la 1 august. Cât costă acum benzina și motorina
Nouă scumpire a carburanților în benzinării, în așteptarea marii scumpiri de la 1 august. Cât costă acum benzina ...
Prețul motorinei a crescut azi, pentru a doua oară în această lună, la benzinăriile din România, cu două săptămâni ...
Bulgaria extinde funcțiile camerelor video de trafic. Acestea vor înregistra atât viteza cât și circulația pe banda de urgență
Bulgaria extinde funcțiile camerelor video de trafic. Acestea vor înregistra atât viteza cât și circulația pe banda ...
Oficialitățile de la sud de Dunăre au anunțat că din această săptămână vor fi emise amenzi pentru încălcările ...
Paul Stănescu a spus că partidele din coaliție trebui să discute serios despre cine și cât trebuie să ducă povara reducerii deficitului
Paul Stănescu a spus că partidele din coaliție trebui să discute serios despre cine și cât trebuie să ducă povara ...
Secretarul general al PSD, Paul Stănescu, a afirmat, sâmbătă, că partidele din coaliție trebuie să se așeze la masă ...