‘Suntem prezenţi la Târgul de Turism al României pentru a arăta turoperatorilor români că Serbia are un turistic potenţial mare, fără a fi o destinaţie scumpă. Anul trecut, conform statisticilor noastre, ne-au vizitat 44.627 de români, în creştere cu 20% faţă de anul 2014. Desigur, unii au venit rude, au fost în tranzit, sau la evenimente de business. Cei mai mulţi români care ne vizitează merg în week-end la Belgrad, destinaţie căutată din ce în ce mai mult datorită Tarom-ului care oferă city-break-uri la 289 euro. Am fost surprinsă că o companie aeriană a descoperit potenţialul turistic al Belgradului înaintea agenţiilor de turism’, a spus Zeljka Pudar.
Cei mai mulţi turişti care vin în Serbia sunt din fostele ţări ale Republicii Federative Iugoslavia, însă destinaţia a devenit o atracţie şi pentru turiştii europeni, în special din Italia şi Marea Britanie, dar şi din Asia, din ţări precum Coreea şi China.
,,Numărul turiştilor care aleg destinaţiile de schi este în creştere. Se observă că tot mai mulţi tineri călătoresc în Serbia pentru festivaluri. Numărul mediu al zilelor petrecute de turiştii străini în Serbia a ajuns la 3. Cheltuiala medie, în 2015, a fost de 75-100 de euro pe zi, în care este inclusă şi cazarea. În Serbia sunt peste 26 de naţionalităţi prezente, ceea ce face ca gastronomia noastră să fie ea în sine o atracţie turistică. Turiştii sârbi care vin în România vin, în general, pentru tururi de una, două zile, pentru a vizita castelele din Transilvania şi zonele de pe Valea Prahovei. Nu sunt prea interesaţi de Bucureşti, deocamdată’, a spus Zeljka Pudar.
National Geographic România va realiza anul acesta o ediţie specială legată de turismul şi gastronomia din Serbia.
‘Sunt trei motive pentru care românilor le place să călătorească în Serbia. În primul rând pentru că nu au prea mari aşteptări, prin urmare sunt impresionaţi când ajung. În al doilea rând vin pentru mâncare, iar ceea ce le place foarte mult este ospitalitatea sârbilor. Pentru că există multe zboruri low-cost, agenţiile de turism nu sunt prea interesate să vândă destinaţia Serbia’, a spus Zeljka Pudar.
Oficiul Naţional de Turism al Serbiei îşi propune să promoveze imaginea Serbiei ca o destinaţie autentică, dar şi accesibilă pentru turiştii români, atât în ceea ce priveşte turismul de leisure, cât şi cel cultural. Se doreşte creşterea, atât cantitativă, cât şi calitativă a informaţiilor disponibile pentru turiştii români, România fiind o piaţă turistică importantă pentru destinaţiile sârbe.