Serbia cere UE să reacţioneze la închiderea punctelor de frontieră de către Croaţia

Economica.net
22 09. 2015
02_br3_7sobh_borders_90_50099300

‘Aşteptăm (…) ca UE să reacţioneze şi apoi Serbia va răspunde, cu calm, fără a încălca reglementările’, a declarat premierul Aleksandar Vucic.

Serbia ‘va demonstra că Zagrebul nu poate agresa şi umili Serbia, distruge economia Serbiei, fără a suporta consecinţe’, a adăugat el, calificând închiderea punctelor de frontieră drept ‘un scandal de proporţii incredibile’.

Conform estimărilor preliminare, Serbia a suferit pagube de circa 20 de milioane de euro din cauza închiderii frontierelor cu Ungaria şi Croaţia, a indicat Vucic.

Croaţia a închis joi toate punctele de frontieră mici cu Serbia, obligând Belgradul să încetinească transferul de migranţi spre teritoriul său. Luni, Croaţia a închis şi principalul punct de trecere de pe autostrada Belgrad-Zagreb pentru traficul de camioane.

În timp ce Ungaria a acţionat corect întrucât a închis frontiera în ambele sensuri, Croaţia a interzis doar trecerea camioanelor dinspre Serbia, de partea cealaltă neexistând niciun obstacol pentru intrarea camioanelor croate în Serbia, a adăugat premierul Vucic.

El a mai spus că, la solicitarea Belgradului ca Zagrebul să-şi explice decizia, a fost primită o notă oficială prin care Serbia era îndemnată să redirecţioneze o parte dintre refugiaţi spre frontierele cu Ungaria şi cu alte state UE, răspuns de care Vucic s-a declarat şocat.

Marţi, Serbia a activat aşa-numitul mecanism de protecţie al UE, la care are acces în calitate de stat candidat la aderare. Prin acest mecanism, Belgradul va primi sprijin din partea UE pentru a face faţă afluxului de refugiaţi, a declarat comisarul european pentru ajutor umanitar, Christos Stylianides. Serbia a solicitat paturi, saltele, articole de igienă, vehicule, combustibil şi alimente.