Autorităţile de la Belgrad speră să obţină din nou sprijinul financiar al FMI, în condiţiile în care precedentul acord în valoare de un miliard de euro a fost îngheţat în luna februarie 2012 din cauza incapacităţii Guvernului de la acea dată de a îndeplini condiţiile cerute.
‘Situaţia macroeconomică a ţării precum şi obiectivele şi măsurile de politică economică ale Guvernului vor fi examinate în cursul celor două săptămâni de discuţii cu FMI’, a precizat Banca centrală a Serbiei într-un comunicat.
Săptămâna trecută, premierul sârb, Aleksandar Vucic, declara că Serbia vrea să obţină un acord de tip ‘preventiv’ pe trei sau patru ani, urmând ca mărimea programului să fie stabilită în cursul discuţiilor.
Guvernul condus de Aleksandar Vucic este interesat să atragă investitori străini în condiţiile în care economia Serbiei înregistrează cea de-a treia recesiune din ultimii cinci ani. Potrivit celor mai recente estimări guvernamentale, economia Serbiei se va contracta cu 0,3-0,4% în acest an, din cauza pagubelor provocate de inundaţiile din luna mai ale căror pagube au fost estimate între 1,5 şi 2 miliarde de euro.
Pentru a obţine sprijinul financiar al FMI, Aleksandar Vucic a cerut luna trecută Parlamentului să aprobe un pachet de măsuri de reducere a cheltuielilor care vizează printre altele o scădere de 10% a pensiilor din sectorul public mai mari de 200 de euro pe lună. De asemenea, Guvernul sârb a lansat anul acesta un program destinat privatizării a aproximativ 500 de companii de stat neperformante care costă statul aproximativ 600 de milioane de euro pe an.