”După cum arată lucrurile acum, Serbia nu va fi nevoită să recunoască independența Kosovo pentru că deciziile în cadrul UE sunt adoptate prin consens, iar noi suntem cinci țări membre (Spania, România, Slovacia, Grecia și Cipru, n.r.) care nu am recunoscut actualul statut al Kosovo” , a explicat Kasoulides într-un interviu pentru agenția de presă sârbă.
Oficialul cipriot a mai apreciat că este prematur să se discute despre încheierea procesului de negocieri cu Serbia.
Pe de altă parte, el a reiterat că actorii internaționali au salutat acordul privind normalizarea relațiilor dintre Belgrad și Pristina, convenit la Bruxelles în 13 aprilie 2013, și a remarcat că implementarea acestuia necesită ‘mult curaj și calități de conducere a unui stat’.
Întrebat despre o posibilă paralelă între problema teritorială a Ciprului și cazul Kosovo, Kasoulides a reamintit că liderii greci și turci au ajuns recent la o înțelegere în virtutea căreia viitorul Ciprului s-ar afla într-o federație ce va cuprinde două zone și o țară unită, cu propria sa suveranitate și naționalitate. Comparațiile cu Kosovo nu pot fi făcute, dat fiind că ‘nu există două probleme care să fie la fel’, a adăugat înaltul responsabil cipriot.
‘Uitați-vă cum am reușit să completăm acest proiect după ce am devenit o țară membră și, în același timp, aveam o problemă cu ocuparea unei părți a insulei’, a precizat șeful diplomației cipriote, care a adăugat că Serbia trebuie acum să fie suficient de pregătită astfel încât candidatura sa la UE să nu poată fi respinsă, la momentul luării deciziei.