Serbia numeşte un parlamentar din coaliţia de guvernământ la conducerea Băncii Centrale

Economica.net
06 08. 2012
serbian_flag_55125800

Parlamentul a aprobat numirea parlamentarului Jorgovanka Tabakovic, membru important al Partidului Progresist Sârb, în locul lui Dejan Soskic, care a demisionat săptămâna trecută din cauza unei legi care întăreşte controlul guvernului asupra băncii.

Legea, adoptată sâmbătă, creează un organism de supervizare puternic, numit de parlament, pentru a fi reprezentat în boardul executiv al băncii şi oferă legislativului responsabilitatea pentru numirea întregii conduceri de vârf.

Guvernul condus de socialişti, care s-a instalat la putere luna trecută, vrea să exploateze sprijinul băncii pentru politici fiscale mai expansive pentru a sprijini o economice muribundă şi a diminua rata şomajului, situată la 25%.

Executivul de la Belgrad pare să ignore un avertisment din partea UE că fosta republică iugoslavă riscă să facă un ‘pas înapoi’ în încercarea de aderare la blocul comunitar dacă încearcă să submineze autonomia băncii.

Fondul Monetar Internaţional a atras atenţia că legea ar avea consecinţe asupra unui împrumut stand-by „îngheţat” în valoare de un miliard de euro pe care noul guvern vrea să-l renegocieze.

Viceguvernatorul Bojan Markovic a devenit luni al doilea oficial al Băncii Centrale a Serbiei care şi-a prezentat demisia, din cauza legii care ameninţă independenţa acestei instituţii, după renunţarea la post anunţată săptămâna trecută de guvernatorul Dejan Soskic.

Bojan Markovic consideră că legea „duce la incertitudini pe termen lung” şi la „degradarea profesională” a Băncii Centrale a Serbiei.

„Suntem mult mai îngrijoraţi de natura populistă a noii coaliţii aflată la guvernare în Serbia. Aceasta are implicaţii importante pentru Serbia în străinătate, de la problema independenţei Băncii Serbiei la negocierile privind aderarea ţării la UE şi mult necesarul acord cu FMI”, a afirmat Abbas Ameli-Renani, analist pentru pieţele emergente la Royal Bank of Scotland Plc.