Serbia: Premierul Iviţa Dacici vrea să excludă un partid din coaliţie

Economica.net
31 07. 2013
ivica_dacic_17830500

Lider al Partidului Socialist (SPS), Dacici a îndemnat cel mai mare partid din coaliţie, Partidul Sârb al Progresului (SNS, conservator), să accepte această schimbare cu scopul de a evita convocarea unor alegeri legislative anticipate.

„În calitate de premier, am decis să propun (…) ca Mladjan Dinkici să părăsească postul de ministru al Finanţelor şi Economiei”, a declarat el.

„Problemele legate de economie şi finanţe sunt problemele cele mai importante pentru viitorul Serbiei, iar o accelerare suplimentară este necesară în acest sens”, a subliniat şeful Guvernului sârb.

Dacici a anunţat că i-a propus lui Dinkici, liderul partidului neoliberal Regiunile Unite ale Serbiei (URS), să ocupe alte posturi în cadrul Guvernului, dar că nu au ajuns la un acord.

În afară de Dinkici, URS mai are doi miniştri în componenţa Guvernului cu 17 portofolii. URS încă nu a făcut comentarii privind cererea premierului.

Coaliţia aflată la putere îşi va păstra majoritatea în Parlament, inclusiv după plecarea URS.

Dacici a îndemnat SNS să accepte această schimbare, în pofida unei diferenţe de opinie asupra acestui subiect.

„Dacă SNS nu o va accepta, singura soluţie va fi convocarea alegerilor şi crearea unei noi coaliţii, fără socialişti”, a subliniat Dacici.

Un lider SNS, vicepremierul Aleksandar Vucici urmează să se pronunţe cu privire la propunerea şefului de Guvern. Săptămâna trecută el a anunţat că este necesară o remaniere a Guvernului, pentru ca acesta să se poată concentra asupra negocierilor de aderare la UE şi redresării economice a Serbiei.

Unul dintre principalele obiective ale noului guvern ar fi „restructurarea sectorului public”, un lucru care va antrena privatizări şi o reorganizare a administraţiei publice, în opinia sa.

Vucici a mai declarat că speră ca noul guvern va reduce cu 50.000 numărul şomerilor.

Serbia, care a obţinut în iunie undă verde pentru deschiderea până în ianuarie a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, a fost afectată în 2012 de o contractare a economiei cu 1,7%, în timp ce rata şomajului a atins în aceeaşi perioadă 24%.