Serbia speră să semneze un nou acord cu FMI până în iulie

Economica.net
28 04. 2014
serbian_flag_55125800

Serbia trebuie să ţină sub control majorarea deficitului bugetar (estimat la 7% din PIB anul acesta) şi creşterea datoriei (care a ajuns la 63% din PIB), pentru a încheia un acord cu FMI.

Serbia vrea să ajungă la un acord cu Fondul Monetar Internaţional pentru a-i linişti pe investitori în condiţiile în care în 2014 se aşteapă la o încetinire a ritmului de creştere a economiei până la un procent după un avans de aproape două procente în 2013.

Fondul Monetar Internaţionala îngheţat în 2012 precedentul acord cu autorităţile de la Belgrad, în valoare de un miliard de euro, pentru că guvernul de la acea dată nu a respectat anumite angajamente cu privire la deficitul bugetar şi datoria publică. O încercare de a relansa discuţiile în 2013 eşuat pentru că partidele politice nu au ajuns la un acord cu privire la măsurile de austeritate fiscală în condiţiile în care Fondul a avertizat că un nou program de sprijin depinde de reducerea sectorului public şi a sistemului de pensii.

În martie, premierul sârb a stabilit ca termen mijlocul lunii iulie pentru revizuirea legislaţiei muncii, falimentului şi a privatizării. Aleksandar Vucic, liderul Partidului Sârb al Progresului (SNS), care a câştigat alegerile legislative anticipate ce au avut loc în martie, a precizat că, din punctul lui de vedere, Lazar Krstic (în vârstă de 29 de ani) va rămâne în funcţia de ministru de Finanţe.

‘Va trebui să privatizăm unele companii publice şi aceasta va fi cea mai mare problemă a noastră’, a declarat Vucic. Serbia are ca obiectiv aderarea la Uniunea Europeană în 2020.

Perspectivele economice ale Serbiei rămân relativ slabe , a anunţat recent agenţia de evaluare financiară Fitch, care se aşteaptă la o creştere medie sub 2% în următorii doi ani. În 2013, PIB-ul Serbiei a înregistrat un avans de 2,3%, datorită majorării exporturilor de automobile şi a producţiei agricole ridicate. Totuşi, în urma declinului consumului privat şi a nivelului scăzut al colectării taxelor, impactul asupra veniturilor publice a fost limitat. Avansul economiei ar urma să se atenueze în 2014, avertizează Fitch.