Serbia va îndeplini toate condiţiile pentru aderarea la UE, dar nu va recunoaşte niciodată Kosovo

Economica.net
09 11. 2012
serbian_flag_55125800

”Păstrarea suveranităţii Serbiei rămâne principalul nostru interes naţional. Grecia oferă în acest sens un imens sprijin şi, la rândul ei, poate conta întotdeauna pe ajutorul Belgradului”, a subliniat preşedintele Nikolic, citat de ITAR-TASS.

În acelaşi context, preşedintele grec a declarat că relaţiile geopolitice în regiunea Balcanilor sunt ”foarte sensibile” şi, de aceea, a adăugat el, Grecia şi Serbia trebuie să-şi demonstreze solidaritatea în probleme naţionale cheie. Şeful statului grec a dat asigurări totodată că ţara sa susţine parcursul european al Serbiei, subliniind în acelaşi timp necesitatea unei stabilităţi şi păci durabile în toată regiunea Balcanilor.

Kosovo, provincie în sudul Serbiei, şi-a autoproclamat unilateral independenţa în 2008, recunoscută ulterior în principal de Statele Unite şi de 22 din cele 27 de ţări membre al UE. Belgradul nu a recunoscut însă până în prezent independenţa acestui teritoriu, care pentru sârbi reprezintă leagănul istoriei şi culturii lor.

Serbia a obţinut în luna martie a.c. statutul de candidat la aderarea la UE, iar reluarea dialogului şi obţinerea de rezultate concrete în normalizarea relaţiilor cu Pristina sunt condiţii impuse de Bruxelles pentru continuarea apropierii de UE.

Preşedintele Tomislav Nikolic declara într-un interviu publicat la mijlocul lunii octombrie în presa sârbă că, dacă Bruxellesul îi va impune să recunoască oficial Kosovo, Serbia va renunţa la aderarea la Uniunea Europeană.

Aflate recent într-o vizită la Belgrad, în cadrul unui turneu în Balcani, Înaltul reprezentant al UE pentru politica externă Catherine Ashton şi secretarul de stat american Hillary Clinton au declarat că aderarea Serbiei la UE depinde direct de normalizarea relaţiilor cu Pristina, dar că recunoaşterea independenţei Kosovo nu este una din condiţiile obligatorii ale dialogului dintre Belgrad şi Pristina. Dna Clinton a adăugat că Washingtonul conştientizează dificultatea acestei probleme, dar a insistat că ‘Kosovo este un stat independent şi că graniţele Europei nu se vor schimba’.