Dor Pluricomprest, firmă controlată de familia Suciu din Deva, a fost înfiinţată în 1994 şi a inaugurat proiectul Deva Mall în decembrie 2008, în urma unei investiţii de 15 milioane de euro. În 2011, firma a intrat în insolvenţă din cauză că nu şi-a mai putut plăti ratele la bancă.
Cel mai mare creditor al firmei este Banca Italo-Romena, care are de recuperat circa 8-9 milioane de euro. Datoriile Dor Pluricomprest depăşesc 10 milioane de euro.
De ce merge spre faliment Deva Mall
Recent, adunarea creditorilor a respuns planul de reorganizare propuse de debitoare. De ce? „În termen de 30 de zile de la definitivare a tabelului creanţelor, debitoarea trebuia să vină cu un plan de reorganizare. A venit, l-a propus, dar a fost respins pentru că acel plan de reorganizare prevedea plata creanţelor garantate în proporţie de doar 33%, ceea ce defavoriza banca. În caz de faliment, banca are de recuperat peste acest procent. Majoritatea mallurilor stau pe credite foarte mari, din 2006-2008, când altele au fost valorile. Prin reorganizare nu poţi tăia atât de mult din creanţă, iar falimentul este mai bun”, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Emil Gros, asociat coordonator şi fondator al Expert Insolvenţă SPRL, firmă care a fost desemantă de instanţă să se ocupe de reorganizarea firmei debitoare.
Următorul termen de judecată este stabilit pentru 6 februarie, dată la care instanţa ar putea dispune intrarea în faliment a Dor Pluriconprest. După deschiderea procedurii de faliment, mallul va fiscos la licitaţie.
„Nu cred că deschiderea falimentului va fi pronunţată la 6 februarie, la următorul termen, dar estimez că undeva prin februarie se va lua această decizie. Sperăm să valorificăm mallul până la sfârşitul acestui an sau la începutul lui 2014. Până în acest moemntu nu avem un cumpărător”, a mai declarat pentru ECONOMICA.NET, Emil Gros.
Deva Mall are o suprafaţă de circa 9.000 mp, iar printre chiriaţi se numărăr Gatta, Orsay, Profi, Jolidon, Adidas, Mondex Benvenutti. Retailerii nu vor fi afectaţi de vânzarea proiectului.