EXCLUSIV Întâlnire importantă la ASF, pe tema RCA: Preţurile practicate de service-uri la reparații ar putea fi publicate online

Un grup consultativ construit pe lângă Autoritatea de Supraveghere Financiară și alcătuit din reprezentanți ai asigurătorilor, brokerilor, transportatorilor și asociațiilor pentru protecția consumatorilor specializate în servicii financiare încearcă să găsească soluții pentru a debloca piața RCA, marcată în prezent de un conflict între marii jucători din domeniu și unități service, dar și de o escaladare fără precedent a numărului de reclamații formulate de consumatori, păgubiți și mandatari ai acestora(service-uri sau avocați).
EXCLUSIV Întâlnire importantă la ASF, pe tema RCA: Preţurile practicate de service-uri la reparații ar putea fi publicate online

Una dintre inițiativele importante discutate în ultima întâlnire a Grupului Consultativ de Dialog Permanent de pe lângă ASF (GCDP) este publicarea tarifelor practicate de service-uri pentru reparațiile pe RCA. De altfel, legea specifică include deja o astfel de prevedere. De acest lucru s-ar ocupa Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR), organizație ai cărei membri sunt toate firmele care vând RCA pe teritoriul României. O astfel de măsură ar putea aduce mai multă claritate într-o piață încordată.

În acest moment, între firmele de asigurare( mai ales cele două care domină piața RCA, adică Euroins și City Insurance) și unele service-uri independente există o dispută deschisă în ceea ce privește evoluția prețurilor pentru reparații și pentru mașina la schimb pe care, conform legii, asigurătorul trebuie să o asigure păgubitului cât timp mașina este în service.

Asigurătorii au acuzat unitățile reparatoare că aplică tarife prea mari, în timp ce service-urile spun că firmele de asigurare îngreunează procesul de constatare și evaluare a daunelor și chiar plătesc unele facturi doar parțial. Poziția service-urilor este susținută și de organizații ale transportatorilor, reprezentate și ele în GCDP. De menționat că, așa cum a declarat pentru ECONOMICA.NET Vasile Ștefănescu, președintele COTAR, multe dintre firmele mari de transport dețin și service-uri proprii, care se confruntă cu refuzuri de plată din partea asigurătorilor mari de RCA. 

Concomitent, numărul petițiilor primite de ASF de la consumatori nemulțumiți a crescut până la cel mai mare nivel din istorie, după cum a relatat ECONOMICA.NET. Aproape jumătate dintre petiții au fost formulate de mandatari sau alți reprezentanți ai păgubiților(service-uri ori avocați).

Amintim și că, în Parlament, există un proiect de lege care prevede plafonarea tarifelor practicate de service-uri, însă acest proiect a fost contestat atât de transportatori și service-uri cât și de reprezentanți din conducerea ASF.Asigurătorii, de partea cealaltă, susțin o reglementare a costurilor, însă nu prin plafonarea tarifelor pentru reparații ci prin introducerea unei referințe pentru valoarea daunei, adică a despăgubirii calculate.

Marea problemă cu publicarea tarifelor ar fi aceea că service-urile nu sunt obligate să le comunice BAAR sau altei entități și ar trebui ca ele să dorească să facă acest lucru. Totuși, spun surse implicate în discuții, BAAR are date cu care să poată schița măcar un tarif mediu al pieței.

Voci ale participanţilor grupului arată că ar trebui ca toate service-urile care  fac reparaţii în baza poliţelor RCA să trimită şi să publice tarifele practicate în aşa fel încât păgubitul să își poată face o idee.

De altfel, un sondaj comandat chiar de Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare (UNSAR) și realizat de IRES relevă faptul că 90% dintre deținătorii de RCA ar dori o transparentizare  a costurilor cu dauna. Menționăm că aceste concluzii nu au rezultat dintr-un studiu de specialiate asumat de vreo instituție din domeniu ci doar din întrebări specifice sondajelor de opinie.

 

Proiect de opinie comună: Trebuie revăzute principiile care ar putea afecta dreptul legitim asupra unei valori corecte a prejudiciului

În mare, arată documente consultate de ECONOMICA.NET, GDPG îşi doreşte, din perspectiva drepturilor și intereselor consumatorilor, stabilirea principiilor în funcție de care se calculează o despăgubire corectă şi stabilirea criteriilor pentru sistemele specializate în care asigurătorii calculează valoarea daunei, iar service-urile repară în baza poliţei RCA.  Inițiativa a pornit de la o solicitare a COTAR, prezent în grup ca reprezentant al  consumatorilor persoane juridice.

Principalii jucători din piaţa RCA (reprezentanţi ai transportatorilor, ai UNSAR, ai ASF şi ai asociaţiilor pentru protecţia consumatorilor din asigurări) încearcă să adopte o opinie comună a GCDP cu privire la orice modificare a legislaţiei asigurării obligatorii RCA.

Legislaţia actuală permite asigurătorului RCA al șoferului vinovat să propună păgubitului o sumă de plată  calculată în baza sistemelor de specialitate. Dacă păgubitul nu este de acord cu valoarea prejudiciului plătit de asigurător şi consideră că reparaţiile autovehiculului merită mai mult, pe baza documentelor justificative (facturi şi devize de reparaţii) poate solicita asigurătorului diferenţa. Dacă nu va încasa diferenţa, acesta se poate adresa SAL-FIN , pentru soluționarea alternativă a litigiului şi ulterior instanţelor de judecată

În proiectul de opinie comună, care urmează a fi supus adoptării în 11 februarie, se discută că: “trebuie minimizate prevederile care pot genera dispute legale judiciare şi extrajudiciare, prin respectarea drepturilor fundamentale ale păgubiţilor. Trebuie revăzute principiile care ar putea afecta dreptul legitim asupra unei valori corecte de despăgubire (prejudiciu)”. Pentru acest lucru ar fi nevoie însă de sisteme specializate în plata daunelor, sisteme corecte şi transparente, independente de părțile implicate, care să minimizeze intervenția umană, fără limitări și constrângeri anticoncurențiale.

Concluziile grupului independent pot ajunge proiect de lege sau normă, dacă inițiatorii legali vor marșa la idee

Călin Rangu, președintele GCDP,menționează că acest grup acționează independent, pe  baza     unui ROF aprobat de către Consiliul ASF, fiind un grup al celor 21 de membri care pot adopta recomandări și opinii pe subiecte de protecție a consumatorilor. Activitatea grupului nu reprezintă punctul de vedere al ASF, dar poate fi folosită de ASF în fundamentarea anumitor măsuri legislative.

Pe baza informațiilor de la membri acestui grup, opinia comună ar trebui să arate ce înseamnă de fapt despăgubirea  corectă acordată de un asigurător, ţinând cont de faptul că în legea RCA din 2017 se stipulează că “despăgubirile se acordă în cuantum egal cu întinderea prejudiciului”, în aşa fel încât acest prejudiciu să nu aducă atingere dreptului de proprietate privată garantat prin Constituţie.

Tot în seria de principii propuse pentru analiză în opinia comună se solicită ca persoana asigurată să nu fie nevoită să plătească sume suplimentare care depăşesc despăgubirea stabilită pe baza unor preţuri de referintă. În aceste condiţii, atât asiguratul cât şi păgubitul trebuie să beneficieze de plata justă și completă a prejudiciilor şi de servicii de calitate în baza asigurării RCA, cu evitarea abuzurilor oricăreia din părțile interesate..

Pentru a fi stabilite aceste criterii, însă, este nevoie inclusiv de unele sisteme de evaluare specializate, stipulate de legea actuală, dar care nu sunt certificate şi auditate pe baza unor criterii general valabile. Directorul Direcției Supraveghere Intermediari și Reguli de Conduită din ASF, Călin Rangu, spune că Autoritatea de Supraveghere Financiară nu poate aviza o astfel de aplicaţie informatică, dar se poate institui un cadru de lucru, având în vedere că aceste sisteme pot introduce riscurioperaționale  majore. Deja există o normă a ASF privind riscurile  operaționale și auditarea sistemelor informatice, fără ca ASF să avizeze în mod specific aceste sisteme.

În următoarele săptămâni, opinia comună a grupului de lucru ar trebui să fie redactată şi apoi publicată pe site-ul ASF, urmând ca apoi să fie înaintată sau susținută de cei interesați către diverși factori decidenți. Grupul sau ASF nu pot iniția schimbări legislative, însă acest lucru îl pot face fie parlamentarii fie ministerele, așa cum s-a mai întâmplat și cu celelalte legi gândite în ASF și intrate pe traseul legislativ.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Ministrul Rafila: Am cumpărat circa 350 de incubatoare noi
Ministrul Rafila: Am cumpărat circa 350 de incubatoare noi
Ministerul Sănătăţii a cumpărat circa 350 de incubatoare noi şi mai multe ambulanţe de tip ATI pentru transportul nou-născuţilor către maternităţi de grad superior, a anunţat ministrul......
CNPP: Numărul beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a scăzut, în octombrie, cu 2.322 persoane
CNPP: Numărul beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a scăzut, în octombrie, cu 2.322 persoane
Numărul total al beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a fost, în octombrie 2024, de 925.865 persoane, ...
Nicolae Ciucă: Doar PNL poate sparge planul toxic dintre PSD şi AUR
Nicolae Ciucă: Doar PNL poate sparge planul toxic dintre PSD şi AUR
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, candidat la Preşedinţia României, consideră că doar partidul pe care îl conduce ...
ONRC: Numărul firmelor dizolvate, în creştere cu aproape 7% în primele nouă luni din 2024
ONRC: Numărul firmelor dizolvate, în creştere cu aproape 7% în primele nouă luni din 2024
Numărul firmelor dizolvate a crescut cu 6,92%, în primele nouă luni din 2024, până la 30.094, faţă de 28.146 în perioada ...