Service-urile auto au raportat afaceri de peste 7,5 miliarde de lei şi un profit net de 600 milioane de lei – analiză

Piata service-urilor auto din România a ajuns la o cifra de afaceri neta de peste 7,5 miliarde de lei, mai mult decât dublu fata de anul 2010, si înregistreaza un profit net ce depaseste 600 milioane de lei, de aproape cinci ori mai mare decât în urma cu zece ani, arata o analiza realizata de expertii Sierra Quadrantşi preluată de Agerpres.
Economica.net - vin, 30 oct. 2020, 13:11
Service-urile auto au raportat afaceri de peste 7,5 miliarde de lei şi un profit net de 600 milioane de lei - analiză

Pe acest fond, analistii sunt de parere ca acest segment de piata necesita o reglementare mai stricta, care sa prevada termene foarte clare privind lucrarile de reparatii auto, întrucât, în prezent, multe dintre service-uri, marea lor majoritate slab capitalizate, au renuntat la stocuri si lucreaza numai la comanda, iar timpii de reparatie, mai ales în cazul vehiculelor aflate în garantie sau leasing, au ajuns sa se întinda pe o durata de pâna la 3 – 6 luni.

Potrivit analizei citate, realizata pe baza datelor de la Registrul Comertului si Ministerul Finantelor Publice, în România functioneaza peste 15.000 de firme care au ca obiect de activitate „Activitati de întretinere si reparare a autovehiculelor” (COD CAEN 4520).

Cele mai multe astfel de puncte de lucru sunt în: Bucuresti (1.682), urmate de Cluj (805), Timis (607), Bihor (601), Ilfov (595), Constanta (547), Prahova (524), Arges (497), Dolj (457), Brasov (443), Suceava (430) si Iasi (417).

Per ansamablu, piata service-urilor auto a ajuns la o cifra de afaceri neta de peste 7,5 miliarde de lei, un nivel mai mult decât dublu fata de 2010, când afacerile erau de 2,97 miliarde lei. De asemenea, profitul net a depasit 600 milioane de lei, fata de valoarea de 137 milioane de lei, în urma cu zece ani.

La finele anului 2019, în România erau înmatriculate 8,74 milioane de vehicule (autoturisme, motociclete, autoutilitare etc.), din care numai 392.430 erau noi (0-2 ani), iar cele mai multe aveau peste 12 ani de vechime (6,07 milioane). Cele mai noi statistici oficiale arata ca, în prima jumatate a lunii octombrie 2020, s-au înmatriculat la nivel national 6.775 de vehicule noi si 20.667 second hand.

Analistii de la Sierra Quadrant sustin ca, în domeniul vânzarii de masini noi, este necesara impunerea unor conditii mai stricte de functionare pentru dealeri, „în conditiile în care acestia au putine service-uri, personal insuficient si o lipsa aproape totala de piese în stocuri”.

Pe de alta parte, expertii spun ca legea pe baza careia functioneaza service-urile din România trebuie modificata în asa fel încât sa elimine posibilitatea repararii vehiculelor cu piese din dezmembrari.

„Asistam la un fenomen care a luat amploare în România – reparatia masinilor cu piese din dezmembrari. Cine garanteaza pentru calitatea acestora? Autoritatile trebuie sa intervina mai puternic pe acest segment. Daca mergeti cu masina la un service din cartier, cereti informatii despre piesele pe care urmeaza sa le foloseasca. Evitati produsele second-hand, din dezmembrari, si cereti documentele de garantie. Toate service-urile auto trebuie, conform legii, sa asigure garantie pentru lucrarile efectuate, astfel ca este absolut esential sa solicitati documentele care prevad acest lucru alaturi, bineînteles, de factura si bonul fiscal pentru serviciile prestate”, considera consultantii Sierra Quadrant.

De altfel, în ultimii ani, inspectorii Registrul Auto Român (RAR) au descoperit sute de cazuri de service-uri care nu aveau autorizatie tehnica, nu înregistrau dovezi care sa demonstreze conformitatea activitatilor executate cu conditiile tehnice si de calitate impuse, astfel încât vehiculele sa corespunda conditiilor si reglementarilor legale privind admiterea si mentinerea în circulatie.

Te-ar mai putea interesa și
Semn de război în viitor? Țările lumii cumpără aur cu disperare
Semn de război în viitor? Țările lumii cumpără aur cu disperare
Băncile centrale caută să se aprovizioneze cu un activ vechi și de încredere, iar speculatorii urmează exemplul. Unii oficiali au spus-o direct. „E un semn de războaie iminente”, spune un......
Burduja în “Financial Times”: Tranzacția E.ON – MVM ar putea fi blocată din motive de securitate
Burduja în “Financial Times”: Tranzacția E.ON – MVM ar putea fi blocată din motive de securitate
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat pentru Financial Times (FT) că preluarea firmei de furnizare a gazelor ...
Peste 200 de kilometri noi de autostrăzi şi drumuri expres în 2025, ţinta anunţată de Guvern
Peste 200 de kilometri noi de autostrăzi şi drumuri expres în 2025, ţinta anunţată de Guvern
Premierul Marcel Ciolacu anunţă că pentru 2025 este vizată inaugurarea a peste 200 de kilometri de autostrăzi şi drumuri ...
Comisia Europeană a rambursat României 1,12 miliarde de euro
Comisia Europeană a rambursat României 1,12 miliarde de euro
Comisia Europeană a rambursat oficial României suma de 1,12 miliarde euro, respectiv bani proveniți din Fondul European ...