” Ce a păzit Parlamentul României în ultimii doi ani, în decursul cărora atât Comisiile împotriva abuzurilor, cât și Comisiile de buget finanțe din ambele Camere ale Parlamentului României au primit nenumărate materiale din partea COTAR, cât și mii de petiții din partea cetățenilor României, care reclamau lipsa de reacție a lui Cristian Rosu(nr: vicepre;edinte al ASF pentru asigurări în ultimii trei ani) la adresa abuzurilor firmelor de asigurări care astăzi dețin, cumulat, 75% din piața RCA”, se întreabă cei de la COTAR, într-un comunicat de presă, adăugând că, în 30 de ani, ANAF nu a făcut niciun control de fond la companiile de asigurări.
Reamintim că City Insurance este la un pas de faliment, o decizie în acest sens urmând a fi luată chiar în această săptămână, după ce s-a constatat că firma nu a reușit să își restabilească indicatorul minim de solvabilitate printr-un aport de 150 de milioane de euro. Practic, în acest moment City Insurance are o lipsă de cel puțin 150 de milioane de euro din ceea ce ar fi trebuit să fie rezervele care să garanteze plata daunelor. În realitate, gaura este probabil chiar mai mare.
Detalii despre actuala situație City Insurance găsiți AICI.
Despre situația penală de la City Insurance, care a indicat că are bani într-un cont inexistent, vorbesc chiar constatările făcute de ASF în cadrul deciziei care trimitea compania sub admnistrarea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) și ridica drepturile conducerii executive și ale acționarilor mari. Măsura, luată abia în 2021, după venirea la conducerea ASF a actualului președinte, Nicu Marcu, amintește de fapte care persistau încă din 2017 și care nu au fost observate pe tot mandatul de președinte al lui Leonardo Badea, în prezent viceguvernator BNR.
Amintim și că, potrivit informațiilor noastre, actuala conducere a ASF a formulat deja plângeri penale împotriva responsabililor de la City Insurance și împotriva companiei. Și alte entități ar fi înaintat astfel de plângeri, direcționate atât către Parchetul General cât și către DIICOT.
Cei de la COTAR solicită și intervenția altor instituții ale statului, în primul rând pe cea a Parlamentului, care ar putea constitui o comisie de anchetă pe acest caz.
Comisie parlamentară pentru piața asigurărilor?
„Solicităm Parlamentului României sa dea dovadă de minimă responsabilitate, să renunțe la bătăliile pentru funcții, aducându-le aminte parlamentarilor români că au primit votul de încredere al cetățenilor României, pentru a le reprezenta interesele și nu pentru bătălia pe ciolan. Jumătate dintre șoferii cu asigurare RCA și mii de service-uri românești riscă să-și piardă banii din cauza fraudelor înregistrate la cea mai importantă societate de asigurare auto. Sectorul de Asigurari din cadrul ASF a închis ochii la fraudele înregistrate la City Insurance și alte companii, permițând ca banii de daune să ajungă în paradisuri fiscale. Nu este normal ca această fraudă generată cu bună știință a autorității să-i determine pe oameni să achite din propriile buzunare reparațiile și nici ca service-urile să între în faliment. Pentru ca aceste consecințe grave să fie evitate, ASF trebuie să găsească soluții pentru recuperarea despăgubirilor.”, transmite sursa citată.
Fâcând trimitere la Euroins, al doilea mare jucător din RCA și a doua mare firmă ca număr de reclamații și procese cu păgubiții și service-urile, COTAR apreciază că ar putea fi următoare societate cu probleme. Redăm mai jos cele transmise de asociație nu înainte de a preciza, totuși, că situația Euroins este una diferită față de City, cel puțin în ce privește disponibilitatea companiei de a lucra cu ASF pentru a se stabiliza și a readuce plățile în normalitate. Euroins a făcut mai multe majorări succesive de capital și, recent, a beneficiat de intrarea în acționariat a BERD, mișcare care îi aduce un plus substanțial de credibilitate, pe lângă plusul de 30 de milioane de euro în ceea ce privșete capitalul.
” Vărul lui Liviu Dragnea, ultracontroversatul Cristian Roșu, vicepreședintele ASF, direct responsabil de nefuncționarea pieței de asigurări din România, a acoperit ani la rând toate abuzurile și infracțiunile celor două companii de asigurări, motiv pentru care solicităm public ca ASF să facă publice următoarele documente:
Service-urile cer preluarea activelor City de către un viitor asigurător de stat
În final, COTAR solicită ca falimentul City Insurance să fie amânat, prin căi legale, până când compania își va achita datoriile. Cei din asociația propun preluarea activelor City de către un asigurător de stat ce ar urma să fie constituit. Amintim că ideea constituirii unui asigurător de stat este și în legea 132/2017 și a revenit în actualitate după venirea noii conduceri ASF. Cum a mai arătat Economica.net, s-a discutat și încă este de actualitate construirea unui asigurător cu capital de stat în jurul CEC Bank. Niciodată, însă, nu s-a luat în calcul preluarea portofoliului unui alt asigurător. În opinia COTAR, însă, aceasta ar fi o soluție.
„După încă 6 luni cu Fondul de Garantare a Asigurărilor la conducere, plata daunelor ar putea ajunge la zi. Cu banii strânși la Fondul de Garantare și rezilierea în paralel a polițelor RCA emise de City Insurance, se pot achita banii înapoi clienților, închizând situația daunelor din trecut și a celor viitoare. Dar FGA poate, legal, să stea 1 an, deci trebuie deja pregătită soluția ulterioară. ASF ar putea încerca vânzarea activității și a portofoliului către un alt asigurator, ceea ce merită încercat, în condițiile în care City este nr. 1 pe piața RCA din Romania, din care deține jumătate. O banca cu capital de stat conform legii 132 /2017 trebuia sa emita polite RCA la un an de la aparitia legii , acum Guvernul Romaniei poate dovedii ca se gandeste la toti pagubitii si sa preia activele City Insurance , asa cum de fapt este in Polonia , Cehia , asa cum Primaria din Viena este actionar la societatea de asigurari Omniasig
Ce se întâmplă daca peste noapte îi ridici licența lui City Insurance, care are sute de milioane de euro datorii la pagubiți și service-uri? Industria auto aduce, totuși 18% din PIB-ul României. Autoritățile preferă, însă, să controleze lunar service-urile auto, sa reimpoziteze diurna transportatorilor pe ultimii 5 ani , iar asiguratorii cu practici frauduloase nu sunt deranjați. Dacă firmele românești lucrează cinstit și își plătesc cu regularitate taxele și impozitele, de ce unele verigi din lanțul de aplicare a legii favorizează grupuri de interese din zona multinaționalelor din asigurări și intervin în forță, brutal și cu spectacolul public regizat, executând firme incomode pentru interesele necurate ale unor asiguratori?”, transmit service-urile din COTAR.