Segmentul de divertisment, care include Disney+ și Hulu, a raportat un profit operațional de 253 de milioane de dolari, depășind cu mult așteptările Wall Street de 131 de milioane de dolari. De asemenea, anul trecut, în același trimestru, acest segment înregistrase o pierdere de peste 420 de milioane de dolari. La vârf, în trimestrul similar din 2022, pierderile au fost de 1,5 miliarde de dolari. Poate mai important, Disney spune că se așteaptă ca profitabilitatea să se tripleze, ajungând la 875 de milioane de dolari în 2025.
Pentru a pune lucrurile în context, Disney are trei segmente mari – divertisment, sport și parcuri și experiențe. Pe toate segmentele, compania are venituri de peste 22,5 miliarde de dolari în acest trimestru.
Cel mai mare segment în funcție de venituri este cel de divertisment care include rețelele liniare cu canale TV, serviciile de streaming Disney + și Hulu, precum și licențele de vânzări de conținut ale Marvel Studios, Pixar și LucasFilm, responsabil pentru universul Star Wars. Acest segment a reprezentat aproximativ 47% din veniturile trimestrului al treilea. Următorul în funcție de venituri este segmentul parcurilor și experiențelor și al produselor de consum. Acesta a reprezentat aproximativ 36%, iar ultimul segment, cel al sporturilor, care include rețeaua ESPN și serviciul ESPN+, a generat aproximativ 17% din veniturile totale.
Dar nu toate segmentele au avut o performanță la fel de bună. În timp ce divertismentul a crescut cu 14% de la an la an, segmentul de parcuri și experiențe a crescut cu doar 1%, iar Sportul a rămas stabil. Performanța bună a segmentului de divertisment s-a datorat serviciilor de streaming și vânzărilor de conținut și licențe, în timp ce veniturile din rețelele liniare tradiționale au scăzut cu 6% față de același trimestru al anului trecut. Acest lucru arată o continuare a tranziției telespectatorilor de la modalitățile tradiționale de a consuma conținut în timp ce se uită la televizor la comportamentul on-demand.
La fel ca Netflix, Disney a căutat rețeta perfectă de divertisment. Iar acest trimestru arată că s-ar putea să o fi găsit. Numărul de abonați Disney+ a crescut cu 4,5 milioane, iar Hulu (disponibil doar în SUA) a înregistrat încă 0,9 milioane de abonați noi. Este un rezultat impresionant, deoarece nu cu mult timp în urmă, potrivit unui sondaj realizat în SUA, respondenții au declarat că, în cazul în care s-ar aplica un preț mai mare sau reguli mai stricte de partajare a parolelor, cele mai probabile servicii de streaming care ar putea fi anulate ar fi Disney+, urmat de Hulu și ESPN+, toate aparținând The Walt Disney Company. Netflix a fost următorul pe listă și Amazon Prime Video în urma sa.
O altă vedetă a raportării financiare a fost segmentul vânzărilor de conținut și licențe care include distribuția de filme, ce a înregistrat o creștere de 39% de la an la an datorită performanței foarte bune a filmului de animație ”Inside Out 2” cu încasări de 1,05 miliarde de dolari, precum și a filmului ”Deadpool și Wolverine” ale cărui încasări au depășit 1,3 miliarde dolari la nivel global. Disney speră să continue seria de câștiguri în ultimul trimestru al acestui an, când mai multe filme vor ajunge în cinematografe, inclusiv filmul de animație „Moana 2” a cărui lansare este programată la sfârșitul lunii noiembrie și comedia neagră „Nightbitch” cu Amy Adams la începutul lunii decembrie. Un alt film de animație Disney, „Mufasa: Regele Leu” se lansează exact la timp pentru vacanța de Crăciun. Începând cu ziua de Crăciun, iubitorii de muzică ar putea dori să vadă drama biografică despre tânărul Bob Dylan, „A Complete Unknown”, cu Timothée Chalamet și Edward Norton.
Investitorii au reacționat foarte bine la acest ultimă raportare financiară, prețul acțiunilor companiei crescând ieri cu peste 6%. Însă, în ultimii 5 ani, acțiunile companiei au pierdut aproape 25% din valoare, astfel că investitorii care au cumpărat Disney la sfârșitul anului 2019 nu și-au recuperat încă pierderea. Investitorii individuali sunt foarte interesați de evoluția Disney deoarece la sfârșitul trimestrului trecut era a 14-a cea mai deținută acțiune de către investitorii globali și a 17-a de către investitorii individuali români de pe platforma eToro.
Bogdan Maioreanu este analist și comentator de piață al eToro.
eToro este o platformă de tranzacționare și investiții care le permite utilizatorilor să investească, să își împărtășească cunoștințele și să învețe. eToro a fost fondată în 2007 cu misiunea de a deschide piețele globale pentru ca toți cei interesați să poată tranzacționa și investi într-un mod simplu și transparent. În prezent, eToro este o comunitate globală cu peste 38 de milioane de utilizatori înregistrați în 75 de țări. Credem că există putere în schimbul de cunoștințe și că putem avea mai mult succes investind împreună. Așa că am creat o comunitate de investiții colaborativă, concepută pentru a vă oferi instrumentele de care aveți nevoie pentru a vă dezvolta cunoștințele și veniturile. Pe platforma eToro, utilizatorii pot deține o gamă largă de active tradiționale și inovatoare și pot alege cum să investească: pot tranzacționa direct, pot investi într-un portofoliu sau pot copia alți investitori.
Această comunicare este doar în scopuri de informare și educație și nu trebuie luată drept sfat pentru investiții sau recomandare personală, ofertă sau solicitare de a cumpăra sau vinde orice instrumente financiare. Acest material a fost pregătit fără a ține cont de vreun obiectiv de investiții anume al destinatarului sau de situația sa financiară și nu a fost pregătit în conformitate cu cerințele legale și de reglementare pentru promovarea cercetărilor independente. Orice referință la performanțele trecute sau viitoare ale unui instrument financiar, indice sau produs de investiții complex nu sunt și nu trebuie considerate a fi un indicator sigur pentru rezultate viitoare. eToro și Economica.net nu își asumă nicio răspundere că informațiile incluse în acest raport sunt în totalitate corecte și complete.