Serviciul de Transport Voluntari (STV) a lansat o licitaţie pentru achiziţia a 36 de autobuze cu norma de poluare minim Euro 3. STV a mai cumpărat şi anul trecut 50 de autobuze de la olandezi, 30 cu norma de poluare Euro 5 şi 20 cu norma de poluare Euro 3.
„Se intenţionează a se achiziţiona 36 de autobuze urbane / regionale, de capacitate medie, cu podea joasă, cu o capacitate de încărcare de minim 75 călători, având minim 34 de locuri pe scaune (incluzându-l şi pe cel al conducătorului auto), care să asigure şi să faciliteze accesul persoanelor cu mobilitate redusă (autobuzele trebuie să aibă podea coborâtă şi rampă de acces care să permită accesul persoanelor cu dizabilități), norma de poluare minim EURO 3”, se arată în anunţul STV.
Valoarea estimată a achiziţiei este de 2,52 milioane de lei, fără TVA, adică circa 70.000 lei (15.000 euro) /autobuz.
Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 11 martie 2020, acestea urmând a fi evaluate până pe 12 mai 2020, conform datelor din platforma de achiziţii publice SICAP.
Licitaţia de anul trecut pentru achiziţia a 50 de autobuze în Voluntari a durat mai puţin de trei luni. Aceasta a fost publicată pe 31 ianuarie 2019 iar în aprilie 2019 a fost deja semnat contractul. Din cele 50 de autobuze care au intrat deja în flota STV, 30 au normă de poluare Euro 5 iar 20 au normă de poluare Euro 3. În prezent, flota auto a STV numără 100 de autobuze, 4 autocare marca Man Lion’s Coach pentru activităţi educaţionale şi culturale pentru comunitatea oraşului Voluntari şi un microbuz. De asemenea, vor fi achiziţionate prin fonduri europene 36 de autobuze electrice, se arată pe site-ul STV.
STV este societatea de transport a orașului Voluntari, oraș condus de Florentin Pandele, soțul Gabrielei Firea, primarul Bucureștiului. STV operează în prezent 14 linii regionale, care leagă Bucureștiul de mai multe zone limitrofe, deci autobuzele operate de STV, unele nou-cumpărate dar cu noma euro 3-și se pare că vor mai fi- circulă și în Capitală.
Gabriela Firea a impus în Capitală așa-numită taxă Oxigen, prin care autoturismele cu normă de poluare sub euro 4 trebuie să plătească pentru a avea acces în zona inelului median al orașului, motivând că așa va scădea poluarea în oraș. Firea și-a apărat taxa în fața criticilor și a spus că ar trebui organizat chiar un referendum local pe această temă. „Dacă asta îşi doresc bucureştenii, dacă asta ne dorim cu toţii, să fim singurul oraş european în care să circulăm cu maşini non-euro, Euro 1, Euro 2… Nicio problemă, eu fac ce spun cetăţenii. Dar ca să vedeţi în ce ipocrizie trăim. Pe de o parte – de ce nu am curajul să iau măsuri şi să eliminăm din trafic autoturismele care ne omoară, pe de altă parte – atunci când le luăm, de ce le luăm?” a spus Primarul Capitalei.
Taxa Oxigen nu se aplică însă și autobuzelor-și STB ar fi fost afectată, pentru că flota veche de Mercedes Citaro este în parte compusă și din autobuze euro 3. În București s-au achiziționat 400 de autobuze diesel Otokar euro 6, urmează să sosească 130 de autobuze hibrid Mercedes și mai sunt în proceduri licitațiile pentru 100 de troliebuze, 100 de tramvaie și 100 de autobuze electrice, toate, evident, noi.