Sesizări privind nereguli grave în organizarea concursului pentru directorii de şcoli

Ministerul Educaţiei anunţă că a decis ca, în situaţia în care unii candidaţi înscrişi la concursul pentru ocuparea posturilor de directori de şcoli au avut dosare de candidatură respinse ca urmare a unor erori materiale, aceştia să poată face dovada documentelor pentru care a fost invalidată candidatura, în cursul zilei de luni.
Economica.net - lun, 10 oct. 2016, 11:45
Sesizări privind nereguli grave în organizarea concursului pentru directorii de şcoli

Anunţul are loc în contextul în care mai multe cadre didactice au protestat luni la Ministerul Educaţiei, faţă de modul de organizare a concursului pentru ocuparea posturilor de directori în şcoli, iar FSLI a reclamat că sistemul de înscriere electronic a generat erori şi s-a blocat în repetate rânduri, astfel că ar trebui prelungit termenul de înscriere.

„Mai exact, în situaţiile în care au fost sesizate fişiere corupte informatic, alte documente decât cele cerute sau documente lipsă, inspectoratele şcolare au obligaţia de a contacta candidaţii în cel mai scurt timp, astfel încât astăzi, 10 octombrie, în intervalul orar 12:00-17:00, aceştia să prezinte Comisiei judeţene de organizare a concursului documentele din cauza cărora au fost respinşi. Ulterior, Ministerul Educaţiei va analiza posibilitatea emiterii unor aprobări speciale pentru participarea la concurs”, spun reprezentanţii Ministerului Educaţiei într-un comunicat de presă transmis luni, aceştia precizând că vor fi luate în considerare doar documentele administrative datate înainte de 2 octombrie.

Ministerul Educaţiei a mai transmis, luni, că toate informaţiile pe acest subiect au fost comunicate inspectoratelor şcolare judeţene în cursul videoconferinţei susţinute luni dimineaţă de secretarul de stat pentru învăţamânt preuniversitar Monica Cristina Anisie şi că decizia ministerului de a interveni în rezolvarea acestor situaţii speciale are la bază numeroasele solicitări din partea candidaţilor ale căror dosare au fost respinse, ca urmare a unor erori de încărcare.

Luni dimineaţă, aproximativ 20 de cadre didactice au protestat la sediul Ministerului Educaţiei, reclamând modul în care este organizat concursul pentru ocuparea posturilor de directori şi refuzul reprezentanţilor ministerului de a sta de vorbă cu ei

De asemenea, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a transmis, printr-un comunicat de presă, că decizia Ministerului Educaţiei „de a folosi un sistem de înscriere electronic neverificat a generat erori şi a condus la nereguli grave, care au ridicat serioase semne de întrebare privind corectitudinea înscrierii candidaţilor şi încadrarea în timpul alocat acestui proces”.

FSLI a reclamat că platforma a fost blocată între 15 minute şi o oră, iar în ziua de 30 septembrie a fost inutilizabilă 24 de ore şi, deşi candidaţii au sunat la departamentul tehnic al ministerului, la telefonul afişat nu a răspuns nimeni.

În aceste condiţii, FSLI a cerut Ministerului Educaţiei prelungirea termenului de înscriere a candidaţilor la posturile de directori în şcoli din cauza blocării repetate a platformei, amânarea concursului până la remedierea totală a platformei şi acordarea unui timp suficient pentru candidaţii care doresc să remedieze documentele respinse (unele cauzate de graba în care au fost completate), astfel încât toate cadrele didactice dornice să participe la concurs să beneficieze de această oportunitate.

„Aţi susţinut public, domnule ministru, că doriţi derularea acestui concurs în condiţii optime şi că doriţi să primeze corectitudinea. Vă solicităm, în numele angajaţilor din sistemul de educaţie pe care îi reprezentăm, să vă asumaţi eşecul acestei prime etape a concursului şi să luaţi măsurile care se impun pentru derularea cu deplină corectitudine şi transparenţă a acestui proces de selecţie”, i-au transmis ministrului Educaţiei reprezentanţii FSLI.

Proba scrisă din cadrul concursului pentru ocuparea posturilor de directori de şcoli se va desfăşura miercuri, 12 octombrie.

Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, declara, săptămâna trecută, că situaţia candidaţilor pe posturile de director este una de „criză” pentru că numărul candidaţilor este mai mic decât numărul de posturi alocate, explicând că această situaţie se datorează faptului că sistemul nu funcţionează în mod predictibil.
viewscnt

Te-ar mai putea interesa și
Ilie Bolojan: Am votat pentru o Românie modernă şi europeană
Ilie Bolojan: Am votat pentru o Românie modernă şi europeană
Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, a declarat duminică, la secţia de votare de la Colegiul Naţional "Emanuil Gojdu", că a votat pentru o Românie modernă şi europeană....
COP29 – Principalele puncte ale acordului istoric încheiat la Baku
COP29 – Principalele puncte ale acordului istoric încheiat la Baku
Cea de-a 29-a Conferinţă a Organizaţiei Naţiunilor Unite privind schimbările climatice a adoptat o serie de decizii, ...
Nicolae Ciucă: Am votat pentru securitate, prosperitate şi democraţie
Nicolae Ciucă: Am votat pentru securitate, prosperitate şi democraţie
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, candidat la prezidenţiale, a votat duminică dimineaţa "pentru securitate, prosperitate ...
Referendum Bucureşti – Trei întrebări, 1.300 de secţii de votare pentru locuitorii din Capitală
Referendum Bucureşti – Trei întrebări, 1.300 de secţii de votare pentru locuitorii din Capitală
Bucureştenii cu drept de vot sunt chemaţi duminică să îşi spună părerea referitor la dezvoltarea Capitalei, la referendumul ...