Seul aprobă exportul de către Polonia de obuziere cu componente sud-coreene în Ucraina, potrivit unui oficial

08 03. 2023
krab obuziere polonia coreea de sud 443654

Comentariile sunt prima confirmare că Seulul a consimţit oficial să furnizeze cel puţin indirect componente de arme Ucrainei pentru războiul împotriva Rusiei, scrie Agerpres.

Oficiali sud-coreeni au refuzat anterior să comenteze despre Krab, alimentând speculaţiile dacă Seulul a fost de acord oficial sau caută un alt mod de a o face.

Biroul de Control al Tehnologiei al Administraţiei Programului de Achiziţii pentru Apărare (DAPA) a analizat şi aprobat transferul, a spus Kim Hyoung-Cheol, directorul Diviziei Europa-Asia din Biroul Internaţional de Cooperare.

„Am analizat toată documentaţia şi problemele posibile în cadrul DAPA (…), apoi am luat decizia de a da licenţă de export Poloniei”, a declarat el pentru Reuters într-un interviu la sediul DAPA de la marginea Seulului.

Produs de Huta Stalowa Wola din Polonia, Krab este un obuzier autopropulsat de 15 mm realizat prin combinarea unui şasiu Thunder K9 sud-coreean, a unei turele produse de britanicii de la BAE Systems, a unui tun al companiei franceze de apărare Nexter System şi a unui sistem polonez de control al incendiilor.

În urma invaziei ruse din februarie anul trecut, Polonia a trimis 18 obuziere Krab în Ucraina în mai, iar cele două ţări au comenzi semnate pentru alte zeci.

Rusia numeşte războiul „operaţiune militară specială”, iar preşedintele Vladimir Putin a acuzat Seulul anul trecut că furnizează Ucrainei arme, spunând că o astfel de decizie va distruge relaţiile bilaterale.

Preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a declarat la acea vreme că Coreea de Sud, un aliat al SUA, nu furnizează arme. Administraţia sa spune că nu are planuri de a schimba această politică.

Potrivit lui Yoon, legea sud-coreeană face dificilă vânzarea directă de arme către ţări în conflict activ. Seulul a fost de asemenea reticent să nu irite Rusia, în ciuda presiunii din ce în ce mai mari din partea Statelor Unite şi altor ţări NATO de a furniza arme şi muniţie.

„Evident, credem că Coreea de Sud ar trebui să facă mai mult şi noi am comunicat asta administraţiei Yoon în mod regulat”, a declarat pentru Reuters o sursă diplomatică occidentală din Seul.

În timpul unei vizite la Seul în ianuarie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut Coreei de Sud să crească sprijinul militar pentru Ucraina, invocând alte ţări care şi-au schimbat politica de a nu furniza arme ţărilor în conflict în urma invaziei Rusiei.

Şeful DAPA are dreptul să decidă ce să exporte, dar în practică depinde de voinţa preşedintelui, a spus Yang Uk, cercetător şi expert în apărare la Institutul Asan pentru Studii Politice din Seul.

„Un guvern trebuie să ia în considerare toate poziţiile, inclusiv poziţia Ministerului de Externe, diplomaţia, precum şi consideraţiile economice”, a declarat el. „Dacă Coreea de Sud susţine Ucraina, Rusia poate riposta prin vânzarea de aeronave actualizate în Coreea de Nord sau prin transfer de tehnologie de care are nevoie Coreea de Nord”, a notat el.

Coreea de Sud a beneficiat de graba Europei de a se reînarma, semnând un acord masiv de arme de 5,8 miliarde de dolari cu Polonia anul trecut pentru sute de lansatoare de rachete Chunmoo, tancuri K2, obuziere autopropulsate K9 şi aeronave de luptă FA-50.

Kim a spus că Polonia va avea nevoie de permisiunea ulterioară a Coreei de Sud pentru a oferi oricare dintre aceste noi arme Ucrainei. Oficiali DAPA au subliniat anterior că aceste vânzări sunt pentru dezvoltarea apărării Poloniei, şi nu să ajute Ucraina.

Sensibilitatea Coreei de Sud faţă de această problemă a fost evidenţiată de o tranzacţie pentru a vinde obuze de artilerie de 155 mm Statelor Unite. Oficiali din Washington au spus că vor să trimită muniţia în Ucraina, dar Coreea de Sud insistă că Statele Unite trebuie să fie utilizatorul final.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării sud-coreean a declarat că negocierile pentru această tranzacţie sunt în desfăşurare.