Gazele nearse de combinatele închise ale celui mai bogat român intră în rezerva ţării
Gazele pe care combinatele lui Ioan Niculae, cel mai bogat român, nu le mai consumă, pentru că şi-au sistat activitatea, vor fi folosite parte pentru stocare , parte scoase la tranzacţionare pe bursă, spune preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energie, Nicolae Havrileţ.
„Ce s-a disponibilizat de la InterAgro va fi direcţionat cu prioritate către programul de stocare. Sunt 2,5 miliarde de metri cubi de gaze. Noi suntem puţin în urmă faţă de anul trecut, avem stocaţi doar 1,7 miliarde de metri cubi, anul trecut aveam 1,9 miliarde de metri cubi, în aceeaşi perioadă. Alte cantităţi ce se disponibilizează vor fi scoase pe bursă de producători. Sunt suficiente gaze disponibilizate pentru ca producătorii să tranzacţioneze pe bursă cel puţin 15% din producţia lor”, spune Havrileţ. Depozitele de gaze sunt operate de Romgaz, GDF Suez şi Azomureş.
Pentru sezonul rece, România a dispuns, anul trecut, de rezerve stocate de 3 miliarde de metri cubi de gaze, din care doar 2,4 miliarde au fost consumate. Restul s-au scos treptat, până în mai, populaţia beneficiind astfel de gaze la preţ scăzut, doar din intern.
Din 11 iulie, niciun combinat de îngrăşăminte din imperiul InterAgro, controlat de cel mai bogat român Ioan Niculae, nu mai funcţionează. Cumulat, cele şase combinate consumau, la capacitate, circa 2,5 miliarde de metri cubi, la egalitate cu populaţia. Consumul anual al României este de 11-12 miliarde de metri cubi, din care producţia locală este de 10-11 miliarde de metri cubi.
Piaţa gazului pentru consumatorii industriali s-a liberalizat, prin egalizarea treptată a preţului intern cu cel de import, potrivit angajamentelor luate în faţa FMI şi UE. În prezent, importurile se fac la un preţ de circa 360 de dolari, în timp ce gazul românesc costă 2900-320 de dolari, fără componenta de transport şi distribuţie. Convergenţa preţului la gazul din intern cu cel de pe pieţele vestice a fost deja atinsă.
Guvernul a decis să lase producătorii şi consumatorii mari să-şi negocieze direct preţul, singurul reper reglementat fiind un preţ de 72 lei/MWh, stabilit drept referinţă pentru producători pentru plata impozitelor. Consumatorii spun însă că acesta ar trebui să fie preţul pe care ar trebui să-l plătească, lucru cu care producătorii nu sunt de acord, şi de aici a apărut un blocaj pe piaţă. Pe bursa de gaze OPCOM sunt oferte de vânzare gaze la 90 de euro/MWh, în timp ce ofertele de cumpărare nu depăşesc 85 de euro/MWh. Deocamdată, cererea nu s-a întâlnit cu oferte.
Prin ordin al ANRE, producătorii de gaze trebuie să-şi vândă pe bursă cel puţin 20% din cantitate produsă într-un an.