Sevciuc (BCR Asigurări): N-am considerat o interdicţie avertismentul CSA privind contractele

Economica.net
17 07. 2013
euro_notes_36792400_09977600_04389400

Diana Violeta Sevciuc, arestată de Tribunalul Mureş în cazul evaziunii fiscale cu un prejudiciu estimat la 6 milioane de euro, a declarat, miercuri, la Curtea de Apel Târgu Mureş – unde se judecă recursul faţă de arestarea preventivă – că banca pe care o reprezintă a primit, în anul 2009, un avertisment scris din partea Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), transmite corespondentul MEDIAFAX.

CSA a constatat atunci că 399 de contracte au fost răscumpărate parţial înainte de termenul minim impus de lege, de şase luni de la încheierea contractului, a spus Sevciuc, care a adăugat că banca a primit doar „o contravenţie minoră”.

Ea a mai spus că nu a considerat avertismentul „o veritabilă interdicţie”, astfel că încheierea de contracte pentru produsul respectiv şi răscumpărarea înainte de termenul legal au continuat neschimbate.

Sevciuc a susţinut că există „libertatea” şi chiar „dreptul” clientului să îşi răscumpere contractele de asigurare de orice fel, oferite prin condiţiile din contract, şi că a considerat că poate aproba derogarea de la termenul minim de şase luni, „la cerere”.

„Frecvenţa de răscumpărare a clauzei de economisire beneficii e determinată de client, fără o intervenţie directă din partea mea”, a spus Sevciuc, adăugând că astfel de răscumpărări se plăteau uneori lunar, alteori anual sau cu o altă frecvenţă.

De altfel, a spus aceasta, în contractele de asigurare se arată că toate aspectele de fiscalizare se află în sarcina clientului.

Totodată, Sevciuc a spus că nu a purtat niciun fel de discuţii legate de aspecte de natură fiscală, pentru că nu are pregătire în acest sens.

„Nu există posibilitatea îngrădirii clientului în ceea ce priveşte accesarea produsului pe care l-a contractat. Nu înseamnă că pentru câteva derogări am facilitat evaziunea fiscală”, a afirmat ea.

Totuşi, a adăugat Sevciuc, în momentul în care i s-au prezentat „îngrijorări” legate de legalitatea contractelor de asigurări încheiate, le-a „transmis mai departe”.

Sevciuc a spus, de asemenea, că nu a primit nicio informare de la departamentul juridic al companiei referitoare la modificările la Codul Civil privind termenul minim de răscumpărare a asigurărilor şi că auditul intern nu a sesizat nicio problemă de natură fiscală la produsul bancar respectiv.

Diana Violeta Sevciuc a negat că ar fi fost prezentă la o întâlnire cu juristul companiei şi doi membri ai Directoratului BCR, despre care a dat declaraţii un alt inculpat în dosar.

Sevciuc a susţinut că toate convorbirile telefonice interceptate pe care le-a avut cu agenţi de vânzări ai BCR se refereau la un alt produs, respectiv la asigurarea voluntară de sănătate.

Întrebată dacă a cunoscut intenţia unor angajatori ca, „sub masca asigurărilor” – pentru care se plătea răscumpărarea chiar şi în câteva zile de la încheierea contractului – să plătească, de fapt, salarii, cu eludarea contribuţiilor datorate bugetului de stat, Sevciuc a spus că ea nu are contact direct cu clientul.

Totodată, aceasta a subliniat că valoarea comisionului băncii pentru aceste asigurări este cea mai mică, raportată la comisioanele pentru alte produse bancare.

De asemenea, Sevciuc a afirmat că ea personal nu a avut o implicare directă în încheierea contractelor, rolul său fiind de a coordona activitatea agenţilor de vânzări, precizând că este angajată la BCR Asigurări cu contract individual de muncă, primind un salariu fix, neinfluenţat de targeturi sau bonusuri în funcţie de volumul vândut de produse bancare.

Pe de altă parte, Alin George Mantoiu, şeful agenţiei BCR Asigurări din Cluj Napoca, a confirmat varianta Violetei Sevciuc, potrivit căreia discuţiile dintre ei se refereau la contracte de asigurări de sănătate.

Măntoiu a spus că el vindea doar asigurări voluntare de sănătate, iar ultimul contract de asigurare de viaţă cu clauză de economisire beneficii l-a încheiat în anul 2011. Totodată, el a susţinut că fratele său, Gicu Emanuel Mantoiu, nu vindea astfel de produse.

În aceeaşi şedinţă de judecată, trei dintre funcţionarii bancari implicaţi au susţinut că intenţionează să reconsidere posibilitatea continuării contractelor cu BCR Asigurări, unul dintre aceştia – Georgiana Florentina Joenel – arătând că va înceta orice raport cu banca.

Instanţa a rămas în pronunţare în ceea ce priveşte recursurile făcute de DIICOT, dar şi de cei trei funcţionari bancari de la BCR Asigurări – Diana Violeta Sevciuc, director executiv vânzări BCR Asigurări de Viaţă, Alin George Mantoiu, manager relaţii corporate la BCR Life Insurance, şi Gicu Emanuel Mantoiu – faţă de decizia de arestare preventivă a acestora pe 29 de zile, dată de Tribunalul Mureş.

Un număr de 166 de percheziţii au avut loc, în 9 iulie, în Bucureşti şi în 26 de judeţe, la locuinţe şi la sediile a 112 firme, precum şi la sediile unor filiale ale BCR Asigurări de Viaţă, pentru destructurarea unei grupări specializate în evaziune fiscală.

Surse din rândul anchetatorilor afirmau că nouă filiale ale BCR Asigurări de Viaţă au fost percheziţionate de procurorii DIICOT şi de poliţişti, fiind ridicaţi, în baza unor mandate de aducere, 21 de funcţionari, dintre care cinci cu funcţii de conducere, respectiv un director din Bucureşti şi patru directori zonali.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, procurorii fac cercetări faţă de persoane cu atribuţii de conducere şi angajaţi ai unei societăţi de asigurări, precum şi faţă de reprezentanţi ai unor societăţi comerciale, care sunt suspectaţi că au constituit un grup infracţional organizat, în scopul obţinerii unor importante beneficii financiare, prin sustragerea de la plata taxelor şi a impozitelor aferente unor drepturi salariale.

Conform sursei citate, modul de operare este unul inedit, constând în acordarea disimulată a unei părţi din drepturile salariale lunare, iniţial prin încheierea de către angajator a unei poliţe formale de asigurare de viaţă colectivă cu operatorul de asigurări, achitarea contravalorii poliţelor de asigurare de către angajator, respectiv a primelor lunare aferente clauzei EB (economisire-beneficii), urmate imediat, în cursul aceleiaşi zile sau în ziua următoare, de „răscumpărarea clauzei suplimentare” şi, implicit, plata cuantumului primelor de asigurare de către asigurător direct în conturile angajaţilor – beneficiarii de fapt ai respectivelor contracte de asigurare, care primeau aceste plăţi ca fiind parte din veniturile salariale.

După reţinerea unui comision de aproximativ 10% din valoarea primei, primele de asigurare erau returnate în conturile angajaţilor, cu o frecvenţă lunară, sub formă de răscumpărare, aceasta reprezentând de fapt o formă mascată de plată a drepturilor salariale şi în acelaşi timp o modalitate de sustragere de la plata contribuţiilor aferente salariilor acordate.

Astfel, prin această metodă, salariaţii primeau o parte din indemnizaţia lunară cu eludarea plăţii taxelor aferente acestor drepturi salariale, costul pentru angajator reprezentându-l doar comisionul de 10% către asigurator.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat este estimat la şase milioane de euro, aferent unei activităţii infracţionale desfăşurate pe o perioadă de şapte luni, perioada de săvârşire a infracţiunilor fiind însă mult mai mare, respectiv din 2009, precizau procurorii DIICOT.

În 10 iulie, 18 persoane, între care zece angajaţi ai BCR Asigurări de Viaţă, au fost reţinute în acest caz, procurorii hotărând instituirea sechestrului pe conturile a zeci de firme din cele 112 implicate.

Ulterior, trei dintre angajaţii BCR Asigurări de Viaţă reţinuţi au fost arestaţi preventiv de Tribunalul Mureş, iar alţi şapte funcţionari bancari au primit interdicţia de a părăsi ţara.

Potrivit unui comunicat de presă remis atunci de Tribunalul Mureş, magistraţii au decis arestarea prevetivă, pentru 29 de zile, a angajaţilor Diana Violeta Sevciuc, director executiv vânzări BCR Asigurări de Viaţă, Alin George Mantoiu, manager relaţii corporate la BCR Life Insurance, şi Gicu Emanuel Mantoiu.