Un cocor „întristat”, o licărire pe un vârf de munte, gheaţa dintr-un lac care s-a spart cu un zgomot asurzitor – toate acestea sunt considerate moduri în care natura a adus un ultim omagiu fostului preşedinte al Coreei de Nord, Kim Jong Il, la a cărui naştere copiii sunt învăţaţi că s-a făcut brusc primăvară, în februarie 1942.
Potrivit agenţiei de presă oficiale nord-coreene KCNA, sâmbătă dimineaţă, când Kim Jong Il a murit, gheaţa de pe lacul Chon, aflat pe Muntele Paektu, considerat sacru de nord-coreeni, s-a spart cu un zgomot asurzitor, fenomenul fiind însoţit de declanşarea unei furtuni de zăpadă care nu a încetat până marţi dimineaţă, când norii au făcut loc unei raze de soare care a luminat vârful. Potrivit istoriografiei oficiale, Kim Jong Il s-ar fi născut chiar pe muntele Paektu, însă istoricii străini susţin că el ar fi venit de fapt pe lume undeva în Siberia.
„Semnătura lui Kim Jong Il a apărut pe munte, indicând «Muntele Paektu, muntele sacru al revoluţiei»”, a scris KCNA, adăugând că, deşi era furtună, luni, când s-a anunţat decesul lui Kim, pe vârful aceluiaşi munte s-a putut vedea o licărire timp de 30 de minute.
O altă „minune” s-a produs la Hamhung, unde un cocor l-a plâns pe Kim Jong Il; „Un cocor japonez a zburat de trei roi în jurul statuii (lui Kim Il Sung, n.r.) înainte de a se aşeza pe un copac. Cocorul a rămas nemişcat mult timp, cu capul plecat, înainte de a-şi lua zborul spre Phenian”, a mai notat KCNA, care subliniază că mai mulţi localnici spun că „acel cocor părea întristat de moartea lui Kim Jong Il, fiul cerului”.