„Nu prea am ce bani să am în bancă. Am refuzat să am leafa pe card ca să trebuiască să îi dau doi bani lui banca aia când îmi folosesc cardul. Nu vreau să îi dau, pentru că consider că nu merită”
Declaraţia a fost făcută de premierul Mihai Tudose, după ce ECONOMICA.NET a arătat aici că, potrivit declaraţiei sale de avere, nu deţine niciun cont bancar, nici măcar un cont curent cu card ataşat, în care să-i fie virat salariul de prim-ministru.
Premierul României are unul dintre cele mai mari salarii din mediul public din România, de peste 15.000 de lei, net. Cu ajutorul finzoom.ro, am încercat să calculăm cât ar plăti, lunar, premierul Tudose unei bănci dacă ar dori, totuşi, să primească salariul în cont şi să folosească şi cardul de debit ataşat. În unele cazuri, n-ar plăti aproape nimic.
În momentul de faţă, cinci bănci din România – Raiffeisen, Piraeus Bank, Banca Românească, Idea Bank şi ING nu percep comisioane de retragere de numerar de la bancomat, pe tot teritoriul României, indiferent de la ce ATM se scot banii (unele chiar la bancomatele din toată lumea). Există într-adevăr nişte condiţii, dar pe care premierul Tudose sigur le poate îndeplini: la ING, de exemplu, trebuie să fie depuşi cel puţin 700 de lei în cont în fiecare lună şi trebuie făcută cel puţin o plată cu cardul pe lună, la Raiffeisen trebuie depuşi cel puţin 2.000 de lei pe lună etc.
Aşadar, utilizarea cardului pentru extragere de numerar de la ATM este gratuită, iar plăţile cu cardul, dacă premierul Tudose acceptă să folosească “plasticul” la magazin şi nu cash-ul, sunt oricum gratuite.
Mai mult, la unele dintre aceste bănci, şi comisionul de administrare a contului curent este zero, cazul ING de exemplu, în cazul în care se virează în acel cont curent respective sumă de bani, lună de lună. În plus, luând tot acest exemplu, şi emiterea unui card obişnuit este gratuită.
De reţinut că acestea sunt condiţii standard. Băncile din România încheie convenţii cu angajatorii prin care, dacă li se virează salariile în conturi curente cu carduri de debit ataşate, condiţiile de comisionare sunt mai bune.