Prezentând raportul anual al BCE privind supervizarea bancară, Enria a precizat că băncile din zona euro sunt solide, dar a avertizat că în urma majorării costurilor de împrumut în ultimul an, creditorii nu se mai pot baza pe finanţarea ieftină şi pe evoluţiile de pe pieţele financiare, scrie Agerpres.
„Majorarea dobânzilor şi înăsprirea politicii monetare solicită din partea băncilor o concentrare pe riscurile legate de lichiditate şi finanţare. Există riscul ca instituţiile financiare să fie prinse cu garda jos”, susţine Enria. Conform BCE, declaraţiile au fost pregătite în februarie, înainte de turbulenţele de pe pieţele financiare globale, cauzate de dificultăţile cu care se confruntă Silicon Valley Bank şi Credit Suisse.
„Băncile ar trebui să adopte practici prudente privind gestionarea activelor şi datoriilor, pentru a nu fi afectate de schimbarea comportamentului şi preferinţelor consumatorilor atunci când se modifică dobânzile. De asemenea, ele trebuie să monitorizeze cu atenţie riscurile provocate de tranzacţiile cu instrumentele derivate”, a afirmat Enria.
Marile bănci din zona euro aveau, la 30 septembrie 2022, o rată de îndatorare active de 5,2% în medie. Este unul dintre cele mai reduse niveluri de când BCE a început supervizarea băncilor, în 2014, dar peste cerinţe, se arată în raportul BCE.