Sfaturi practice pentru pentru şoferi, în perioadele cu temperaturi foarte scăzute

Gerul a pus din nou stăpânire pe România şi, în paralel cu folosirea unui carburant de calitate, mai există o serie de metode practice pentru evitarea problemelor de pornire a motoarelor , spun cei de la Mol România, al patrulea jucător de pe piaţa carburanţilor.
Economica.net - mie, 07 ian. 2015, 10:19
Sfaturi practice pentru pentru şoferi, în perioadele cu temperaturi foarte scăzute

Utilizarea unui carburant adecvat sezonului geros joacă un rol extrem de important, mai ales în cazul motoarelor ce funcționează pe bază de motorină. Este cunoscut că acest tip de carburant este mai sensibil la temperaturi scăzute decât benzina, întrucât conține, prin natura sa, parafină. Această substanță se poate cristaliza la temperaturi foarte scăzute, ducând la blocarea sistemului de alimentare a motorului, spun cei de la Mol.

Toate companiile petroliere au în staţii, în acest moment, motorină de iarnă. Este mai scumpă decât cea standard, dar, datorită aditivilor suplimentari, asigură funcționarea corectă a motorului chiar și în cazul temperaturilor extrem de scăzute, chiar pînă la minus 30 sau 35 de grade.

În paralel cu folosirea unui carburant de calitate, mai există și alte metode practice la care șoferii pot recurge pentru evitarea problemelor de pornire a motoarelor în timpul iernii, spun cei de la Mol.

Astfel, este recomandată umplerea rezervorului cu carburant, atunci când este posibil, deoarece o cantitate mai mare de carburant se răcește mai lent, iar un rezervor plin nu mai oferă spațiu pentru crearea de condens.

De asemenea, în condiții de ger motorul trebuie pornit periodic. În timpul funcţionării motorului, carburantul din rezervor se amestecă cu cel recirculat din motorul cald, prin aşa numita conductă de retur. De asemenea, șoferii vor verifica/înlocui frecvent, mai ales în timpul sezonului rece, filtrul de carburant și se vor asigura că acumulatorul este menținut în stare perfectă.

Utilizarea unui ulei de motor de calitate bună este la rândul său importantă deoarece starea tehnică precară a motorului (raportul de compresie inadecvat) poate îngreuna pornirea autoturismului în condiții de ger.
Atunci când este posibil, se recomandă ca, în condiții de ger, autovehiculele să fie parcate în spaţii închise, ferite de îngheţ sau măcar adăpostite de vânt şi viscol.

Experții propun tuturor șoferilor care aleg să pornească la drum în condiții de ger și viscol să aibă asupra lor o trusă care să conțină: lanțuri antiderapante adecvate, sac de nisip sau sare, lopată pentru zăpadă, perie de zăpadă, racletă pentru gheață, prosoape de hârtie, o pătură călduroasă, haine de schimb, mâncare și apă pentru situații de urgență.

Te-ar mai putea interesa și
“Ciclonul” a avut și efecte benefice: România exportă masiv energie electrică
“Ciclonul” a avut și efecte benefice: România exportă masiv energie electrică
Producția crescută de energie electrice a turbinelor eoliene și a centralelor hidroelectrice face ca, cel puțin în prima parte a acestei zile, România să fie exportator net de energie......
Franţa vrea să impoziteze mai mult companiile pentru reducerea deficitului bugetar – Le Monde
Franţa vrea să impoziteze mai mult companiile pentru reducerea deficitului bugetar – Le Monde
Guvernul francez analizează introducerea de noi impozite asupra corporaţiilor, pentru a reduce deficitul bugetar al ţării, ...
Ucraina, presată să accepte tranzitul de gaze rusești “deghizate în gaze azere” spre Europa, spune fostul șef al “Transgazului” ucrainean. Cere intervenția Bruxelles-ului și a Washingtonului
Ucraina, presată să accepte tranzitul de gaze rusești “deghizate în gaze azere” spre Europa, spune fostul șef al ...
Sub titlul “Realitatea ascunsă a tranzitului de gaze "azere" prin Ucraina”, fostul director al operatorului rețelei ...
Depozitarul Central va distribui sumele de bani aferente Cupon 3 pentru obligaţiunile emise de Libra Internet Bank
Depozitarul Central va distribui sumele de bani aferente Cupon 3 pentru obligaţiunile emise de Libra Internet Bank
Depozitarul Central va distribui, începând de luni, sumele de bani aferente Cupon 3 pentru obligaţiunile emise de Libra ...