SGR. Producătorii de băuturi vor avea anul acesta cheltuieli cu 60% mai mari cu sistemul de garanție-returnare

Pentru că în Sistemul de Garanție Returnare ajung tot mai multe ambalaje dar și pentru că nu este pe deplin eficient, cei aproximativ 3.000 de producători obligați prin lege să încheie contract cu RetuRO, compania care administrează sistemul, vor avea anul acesta cheltuieli cu 60% mai mari.
Alina Stanciu - J, 03 apr. 2025, 22:06
SGR. Producătorii de băuturi vor avea anul acesta cheltuieli cu 60% mai mari cu sistemul de garanție-returnare

Cei aproximativ 3.000 de producători din industria băuturilor și nu numai care pun pe piață ambalaje pentru care se percepe garanția de 50 de bani vor avea anul acesta cheltuieli legate Sistemul de Garanție Returnare (SGR) cu aproximativ 60% mai mari față de anul trecut, potrivit estimărilor Asociației Berarii României pentru Mediu, unul dintre acționarii RetuRo, compania care administrează sistemul.

Motivul, românii returmează tot mai multe ambalaje, iar sistemul nu a ajuns încă să funcționeze la parametri optimi de eficiență.

„Orice deviație care se întâmplă ori în zona de colectare, ori în zona de reciclare sau în zona costurilor de operare se reflectă în cheltuielile producătorilor, pentru că veniturile (RetuRo n.red.) sunt plătite de producători, iar cheltuielile (RetuRo n.red) sunt generate de costurile de operare ale sistemului. Astfel,  orice deviație din duce la o presiune pe producători și implicit pe consumatori”, a explicat  Mihai Voicu, președinte Berarii României și director general Bergenbier S.A.

Potrivit acestuia, acum producătorii nu mai investesc în sistemul de garanție, dar sunt obligați prin lege să plătească „costuri de mediu” fiind responsabili de punerea pe piața a unor ambalaje ce ar putea, ulterior, polua.

„Aceste costuri de mediu, să le spunem, sunt în creștere datorită faptului că sistemul este încă ineficient din perspectiva costurilor de operare. Este însă foarte eficient din perspectiva rezultatelor (a gradului de returnare, n.red.). Cei 3.000 de producător plătesc către RetuRO  costuri cu 60% mai mari anul acesta, însă este un cost asumat de care am ținut cont în planurile noastre încă de început”, a mai declarat Voicu.

De altfel, și managementul RetuRO a anunțat la începutul acestui an că 2025 va fi un an în care va lucra la ajustarea sistemului astfel încât să devină eficient

„Anul acesta va trebui să consolidăm sistemul și să continuăm să avem rezultate bune ca cele din ultimele luni. Ne vom concentra asupra consumatorilor – trebuie să ajungem și în zonele rurale și avem nevoie de participarea activă a consmatorilor și a retailerilor din aceste zone. Trebuie să fie ușor pentru toată lumea să returneze ambalaje. Pe de altă parte, anul acesta ne vom concentra și pe sistemul însuși pe care trebuie să îl facem mai eficient din punct de vedere al costurilor și mai simplu pentru participanți. De asemenea, trebuie să îmbunătățim și trasabilitatea și să finalizăm practic procesul de implementare a sistemului”, explica în urmă cu o lună, într-o întâlnire cu presa, Gemma Web, CEO RetuRo. Aceasta anunța atunci și deschiderea a două noi centre de sortare și numărare în Oradea și Constanța.

Potrivit ultimei raportări RetuRo, anul acesta, până în data de 25 martie, rata de returnare a ambalajelor cu garanție a fost de 89% în cazul plasticului, de 102% în cazul metalului și de 108% în cazul sticlei, depășirea pragului de 100% putându-se explica prin faptul că, de obicei, există o perioadă de 2-3 luni de la punerea pe piață a unui ambalaj până la recuperarea sa în sistem.

RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A. este o companie ce funcționează pe principiul not for profit – ceea ce înseamnă că eventualul profit realizat de companie în urma colectării de ambalaje de băuturi va fi reinvestit, exclusiv, în dezvoltarea SGR. Compania a fost creată de un consorțiu de trei acționari privați: Asociația Berarii României pentru Mediu (30%), Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) și Asociația Retailerilor pentru Mediu (20%) și un acționar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (20%).

Te-ar mai putea interesa și
Șefa diplomației europene, Kaja Kallas, laudă gestul lui Trump de a trimite mai multe arme Ucrainei, dar cere împărțirea poverii financiare. Președintele SUA a spus că armele le vor plăti europenii
Șefa diplomației europene, Kaja Kallas, laudă gestul lui Trump de a trimite mai multe arme Ucrainei, dar cere împărțirea ...
Şefa diplomaţiei europene Kaja Kallas a făcut apel marţi la SUA "să împartă povara" noului plan de înarmare a Ucrainei, anunţat luni de către preşedintele american Donald Trump, a cărui......
Bursa de la București a închis în creștere ședința de tranzacționare de marți
Bursa de la București a închis în creștere ședința de tranzacționare de marți
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în creştere şedinţa de tranzacţionare de marţi, cu o valoare a tranzacţiilor ...
Prim-ministrul ucrainean Denis Şmîgal și-a prezentat demisia în fața Parlamentului
Prim-ministrul ucrainean Denis Şmîgal și-a prezentat demisia în fața Parlamentului
Premierul ucrainean Denis Şmîgal şi-a prezentat marţi demisia în Parlamentul ţării (Rada Supremă), la o zi după ...
Ministrul Muncii Petre Manole a început alergatul după beneficiarii certificatelor de handicap. „România are nişte boli care nu ar trebui să fie un motiv de certificat de handicap. Există fraudă în sistem”
Ministrul Muncii Petre Manole a început alergatul după beneficiarii certificatelor de handicap. „România are nişte ...
Ministerul Muncii şi Ministerul Sănătăţii lucrează la gestionarea listei criteriilor pentru acordarea certificatelor ...