Shell caută petrol şi gaze în apele teritoriale ale Bulgariei

Bulgaria a încheiat un acord cu grupul petrolier anglo-olandez Royal Dutch Shell pentru a efectua lucrări de explorare pentru petrol şi gaze naturale la un perimetru offshore situat în apele teritoriale bulgăreşti ale Mării Negre, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 23 feb. 2016, 12:16
Shell caută petrol şi gaze în apele teritoriale ale Bulgariei

În dorinţa de a-şi reduce dependenţa de gazul natural rusesc, în 2015, Bulgaria a demarat o licitaţie de concesionare a două perimetre offshore, Teres şi Silistar, situate în apele teritoriale bulgăreşti ale Mării Negre.

Shell, care a obţinut în septembrie o licenţă de cinci ani care îi permite să efectueze foraje exploratorii în perimetrul Silistar, cu o suprafaţă de 7.000 de kilometri pătraţi, a promis că va face investiţii 18,6 milioane de euro (20,5 milioane de dolari), scrie Agerpres.

‘Licenţa pe care am câştigat-o astăzi ne permite să evaluăm potenţialul de petrol şi gaze naturale la un perimetru offshore din apele teritoriale ale Bulgariei. Acest proces poate fi destul de îndelungat şi nesigur’, a afirmat Eileen Wilkinson, director regional director al Shell International Exploration and Production, după semnarea acordului.

‘Nimeni nu mai poate spune acum că Bulgaria nu lucrează activ la diversificarea resurselor energetice’, a declarat şi premierul bulgar Boiko Borisov.

Şi consorţiul format din companiile Total (Franţa), OMV (Austria) şi Repsol (Spania) intenţionează să demareze lucrările de explorare pentru petrol şi gaze naturale la blocul ‘Khan Asparuh’ din apele teritoriale bulgăreşti ale Mării Negre până în iunie.

În apele teritoriale româneşti ale Mării Negre, companiile ExxonMobil şi OMV Petrom explorează împreună blocul Neptun, unde primele estimări arată existenţa unor zăcăminte de gaze între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi.

OMV Petrom şi ExxonMobil au finalizat cu succes a doua campanie de foraj în perimetrul Neptun din Marea Neagră, unde cele două companii au investit în total 1,5 miliarde de euro, din 2008 până în prezent, a anunţat în 18 februarie Gabriel Selischi, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil cu activitatea de Upstream.

OMV Petrom a contribuit cu 50% din această sumă.

Te-ar mai putea interesa și
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Chiar dacă va mai dura o perioadă până când inflaţia în zona euro va reveni, sustenabil, la ţinta de 2%, politica monetară a Băncii Centrale Europene (BCE) nu ar trebui să rămână......
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie „
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie „
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi la la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. ...
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank desfășoară o campanie aniversară în perioada 25 – 27 noiembrie 2024, în care comisioanele de administrare ...
Rețele Electrice Muntenia, licitație de peste 445 mil. lei pentru mentenanța și modernizarea unor linii de medie și joasaă tensiune
Rețele Electrice Muntenia, licitație de peste 445 mil. lei pentru mentenanța și modernizarea unor linii de medie și ...
Reţele Electrice Muntenia a lansat o licitaţie publică pe platforma SEAP, cu o valoare de peste 445 milioane lei, pentru ...