Shell, Exxon, Petronas, BP, DEA şi Eni vor explora zăcămintele energetice ale Egiptului

Shell, Exxon, Petronas, BP, DEA şi Eni sunt câştigătorii licitaţiei internaţionale pentru explorarea zăcămintelor de ţiţei şi gaze din Egipt, în total fiind acordate marţi 12 concesiuni, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 12 feb. 2019, 14:56
Shell, Exxon, Petronas, BP, DEA şi Eni vor explora zăcămintele energetice ale Egiptului

Anunţul autorităţilor de la Cairo marchează intrarea gigantului american Exxon Mobil pe piaţa explorării gazelor din Egipt, în timp ce grupul anglo-olandez Shell a obţinut cele mai multe concesiuni: trei pentru ţiţei şi două pentru gaze.

Şapte concesiuni pentru explorarea zăcămintelor de ţiţei au fost acordate Neptune Energy, Merlon, Shell, Eni şi Egyptian General Petroleum Corporation (EGPC), a anunţat Ministerul Petrolului din Egipt, Tarek El Molla. Acesta a adăugat că autorităţilor de la Cairo se aşteaptă la investiţii de cel puţin 750 – 800 de milioane de dolari în primul stadiu al explorărilor la cele 12 concesiuni.

În domeniul gazelor naturale au fost acordate cinci concesiuni, către Shell, Exxon, Petronas, BP, DEA şi Eni.

Luna trecută, ţările din estul Mediteranei au aprobat înfiinţarea unui forum pentru crearea unei pieţe regionale a gazelor naturale, reducerea costurilor cu infrastructura şi oferirea de preţuri competitive.

Statele implicate în proiect sunt Egipt, Cipru, Grecia, Israel, Italia, Iordania şi Palestina, însă pot adera şi alte ţări.

Obiectivul organizaţiei „este de a crea o piaţă regională a gazelor naturale care să servească intereselor membrilor săi, asigurând cererea şi oferta, optimizând resursele de dezvoltare, raţionalizând costurile cu infrastructura, oferind preţuri competitive şi îmbunătăţind relaţiile comerciale”, se arată într-un comunicat al iniţiatorilor.

Anunţul face parte din seria de demersuri ce vizează transformarea estului Mediteranei într-un hub energetic important.

Forumul, care va avea sediul în Cairo, va sprijini ţările producătoare „prin îmbunătăţirea cooperării lor cu statele de tranzit şi cele care achiziţionează gaze în regiune, profitând de infrastructura existentă şi dezvoltând noi reţele de infrastructură pentru a face faţă volumului actual şi viitor de gaze”, se arată în comunicat.

În septembrie, Israel şi Egipt au achiziţionat o participaţie de 39% la gazoductul EMG, deschizând calea unui acord privind exportul de gaze naturale în valoare de 15 miliarde de dolari, din acest an.

De asemenea, Ciprul negociază cu Egiptul construcţia unui gazoduct care să lege zăcământul cipriot Aphrodite de facilităţile LNG ale autorităţilor de la Cairo.

În ultimii ani, Egiptul şi-a majorat rapid producţia de gaze naturale, sperând să devină un hub pentru exporturi către Europa, după ce în ultimii ani a făcut o serie de descoperiri semnificative, inclusiv cel mai mare zăcământ de gaze din marea Mediterană, Zohr.

Te-ar mai putea interesa și
Dan Popa, director regional Veeam:  Avem fonduri de 28 de miliarde de euro din PNRR. Noi, industria IT, avem datoria să schimbăm România
Dan Popa, director regional Veeam: Avem fonduri de 28 de miliarde de euro din PNRR. Noi, industria IT, avem datoria să ...
Industria IT românească are un rol fundamental de a transforma societatea și economia României cu ajutorul fondurilor de 28 de miliarde de euro disponibile prin PNRR, este de părere Dan Popa,......
Moscova consideră exagerată promisiunea lui Trump de a pune capăt rapid războiului din Ucraina
Moscova consideră exagerată promisiunea lui Trump de a pune capăt rapid războiului din Ucraina
Rusia ţine minte şi are în vedere declaraţiile preşedintelui ales al SUA, republicanul Donald Trump, conform cărora ...
Orban Viktor jubilează la summitul Comunităţii Politice Europene de la Budapesta. Premierul maghiar se vede ca omul de legătură între SUA și UE
Orban Viktor jubilează la summitul Comunităţii Politice Europene de la Budapesta. Premierul maghiar se vede ca omul de ...
Cu un zâmbet satisfăcut şi strângeri de mâini ferme, premierul conservator ungar Viktor Orban, adesea izolat printre ...
Alin Burcea (ANAT): Numărul turiștilor români care au vizitat Antalya a crescut cu 29% în 2024
Alin Burcea (ANAT): Numărul turiștilor români care au vizitat Antalya a crescut cu 29% în 2024
Numărul de turişti români care au vizitat Antalya (Turcia) în 2024 a crescut cu 29% faţă de anul precedent, până ...