Trei ani a durat obţinerea autorizaţiei de construcţie pentru transormarea fostului hotel Dunărea de la Gara de Nord în apartamente, spune Shimon Galon, cel care împreună cu Ştefan Cremene a fondat compania de consultanţă şi management Real Sol.
„Tot ce ţine de aprobarea unui proiect, e problematic. În loc să meargă din ce în ce mai uşor, merge din ce în ce mai greu. Nu este ceva normal să dureze atât de mult obţinerea autorizaţiei de construcţie. În cazul Dunărea, a fost o neînţelegere între primăria de sector şi Primăria Generală. Nu ştiau care dintre ele trebuie să dea autorizaţia. Investitori sunt, bani sunt, proeicte sunt, cumpărători sunt , daţi-ne să lucrăm”, spune Shimon Galon.
Proiectul de transformare a hotelului a fost anunţat în urmă cu mai bine de doi ani, însă de atunci niciun muncitor nu şi-a făcut apariţia pe şantier. De-abia în vara acestui an, compania a primit undă verde de la autorităţi pentru demararea lucrărilor.
Real Sol a dezvoltat pentru diverşi investitori proiecte şi pe pieţele din Polonia, Ucraina, Lituania, Letonia şi Bulgaria, unde lucrurile sunt diferit.
„E frapant să vezi cum se obţine autorizaţia de construcţie în şase luni într-o ţară baltică şi la noi poate să dureze şase luni sau trei ani, pentru că procesul nu este încă transparent. Acolo nu există interacţiunea cu omul. Ştii actele de care ai nevoie, se depun pe un site al primăriei, de acolo vin răspunsurile, totul este transparent. Şedinţa în care arhitectul şef vede toate acestea poate fi vizualizată online, poţi vedea interpelările, tot”, spune Ştefan Cremene, partener în cadrul companiei.
Lipsa forţei de muncă, despre care constructorii vorbesc de cel puţin doi ani, se simte în preţurile de construcţie. Galon, care înainte de criză a lucrat în cadrul dezvoltatorului GTC şi a construit proiecte de birouri şi apartamente, spune că atunci mergea în afara Bucureştiului şi găsea muncitorii de care avea nevoie.
„Astăzi nu mai sunt muncitori în România. Toată lumea care poate să muncească în acest domeniu îşi găseşte de lucru în alte locuri din Europa, iar companiile mari sunt nevoite să aducă muncitori din altă parte”, mai spune Galon. Creşterea costurilor cu forţa de muncă se reflectă şi în preţurile apartamentelor, iar investitorii trebuie să se mulţumească cu marje de profit mai mici.
Problema lipsei muncitorilor are însă două tăişuri: nu cresc doar preţurile, ci şi perioada de execuţie.
„Să vă dau un exemplu. Prima clădire din GVi Town am început-o în 2015 şi am terminat-o în 12 luni. La cea de-a doua clădire, suntem în întârziere. A trecut deja un an şi vor mai trece încă şapte, opt luni până la finalizare”, mai spune Galon. GVi Town din Bucureşti cuprinde 260 de apartamente, din care au fost vândute 230, iar în decembrie anul acesta proiecul va fi finalizat.
Real Sol se va ocupa de construcţia a patru noi proiecte rezidenţiale pe plan local, din care unul la Craiova, iar restul la Bucureşti, cu investiţii totale ce trec de 30 de milioane de euro.
Un proiect important, la care lucrările de construcţie vor fi demarate luna viitoare, este Romanescu Park Residence din Craiova, o investiţie de 20 de milioane de euro a companiei israeliene de construcţii CMP Group.
Un alt proiect – Amethyst Residence, cu 100 de apartamente, va fi dezvoltat în zona Siseşti din Bucureşti, iar investiţia este de şase milioane de euro. Alte trei milioane de euro vor fi direcţionate spre construcţia a circa 40 de apartamente în Câmpul Pipera, iar transformarea hotelului Dunărea de la Gara de Nord necesită o investiţie de 2,5 milioane de euro.
„În paralel cu aceste investiţii, am început proiectarea 450 de apartamente în Cernica, unde suntem în prima fază de obţinere a autorizaţiei de construcţie pentru 108 apartamente, iar intenţia noastră este să începem construcţia în luna martie”, mai spune Shimon Galon.
Pe plan internaţioanl, Real Sol a finalizat în luna septembrie a acestui an hotelul Park Inn din Poznan, Polonia, şi începe construcţia unui ansamblu rezidenţial cu 450 de apartamente la Riga. Din 2014 şi până în prezent, Real Sol a coordonat investiţii de 250 de milioane de euro. Majoritatea clienţilot Real Sol sunt din Israel, dar sunt şi investitori din Anglia, SUA sau Elveţia, care au cumpărat înainte de criză terenuri în mai multe oraşe din ţară, pe care nu au mai apucat să construiască nimic. Compania le oferă acestor investitori consultanţă şi servicii complete pentru demararea constucţiilor.