Randamentul titlurilor care ajung la maturitate joi, ziua în care secretarul de stat al Trezoreriei, Jacob J. Lew, a declarat că va fi epuizată capacitatea pentru noi împrumuturi, a crescut cu 0,12 puncte procentuale, la 0,32% pe parcursul zilei de marţi în SUA. Titlurile, emise cu un an în urmă, s-au tranzacţionat la o rată negativă de -0,01% la sfârşitul lunii septembrie.
„Aşa se manifestă teama. (…) Piaţa ia în considerare o întârziere de una sau mai multe zile”, a declarat Marc Fovinci, analist la Ferguson Wellman Capital Management. Firma de investiţii deţine tittluri scadente la 31 octombrie în valoare de 500.000 de dolari.
Lew a avertizat Congresul săptămâna trecută că măsurile extraordinare folosite pentru a evita atingerea limitei de îndatorare „vor fi epuizate nu mai târziu de 17 octombrie”, iar Trezoreria va mai avea lichidităţi de 30 de miliarde de dolari pentru plata obligaţiilor, în cazul în care Congresul nu ajunge la un acord pentru majorarea plafonului de împrumut, în prezent la 16.700 de miliarde de dolari.
Agenţia de evaluare financiară Fitch a plasat ratingul „AAA” al SUA sub supraveghere pentru o posibilă revizuire în scădere, invocând eşecul autorităţilor de a creşte plafonul de îndatorare înaintea termenului limită de joi. Fitch este singura dintre marile agenţii de rating, în rândul cărora se află şi Moody’s şi Standard & Poor’s (S&P), care evaluzează încă bonitatea SUA cu cel mai ridicat calificativ posibil. S&P, care a retrogradat SUA în 2011, nu se aşteaptă să reducă din nou ratingul, în timp ce Moody’s a afirmat că o revizuire negativă este puţin probabilă.
Trezoreria ar trebui să aibă suficienţi bani pentru a plăti titlurile scadente joi, a declarat Ira Jersey, analist la Credit Suisse Group. Banca elveţiană este unul dintre cei 21 de dealeri primari, obligaţi să liciteze la emisiunile de titluri. Trezoreria a atras fonduri noi de 13 miliarde de dolari prin vânzarea miercuri de titluri în valoare de 65 de miliarde de dolari, pe perioade de trei şi şase luni, astfel că statul american ar trebui să rămână cu lichidităţi de 40 de miliarde de dolari odată cu achitarea scadenţelor de joi.
„După asta, statul rămâne pe ultimii litri de benzină. După 24 octombrie, va mai funcţiona pe vapori de benzină”, a spus Jersey.
Umătoarea scadenţă după 17 octombrie este programată pe 24 octombrie, când Trezoreria trebuie să plătească 93 de miliarde de dolari. Randamentul titlurilor scadente la 24 octombrie a crescut cu 0,2 puncte procntuale, la 0,46%, însă a urcat până la 0,51%, cel mai ridicat nivel de la vânzarea titlurilor în aprilie. Randamentul a fost negativ cel mai recent la sfârşitul lunii septembrie.
Trezoreria americană are programate miercuri emisiuni în valoare de 68 miliarde de dolari.
Liderii din senatul american au reluat negocierile pentru creşterea plafonului de îndatorare şi deblocarea activităţii unor agenţii ale statului federal, după ce Camera Reprezentanţilor a renunţat la un vot asupra proriului plan.
Liderul democraţilor din Senat, Harry Reid, şi cel al republicanilor, Mitch McConnell, au suspendat anterior discuţiile în timp ce Camera pregătea votul propriului plan. Propunerea din Camera Reprezentanţilor nu a inclus niciuna dintre condiţiile iniţiale ale republicanilor pentru deblocarea activităţii statului şi creşterea plafonului de îndatorare.
Un acord conturat în Senat ar asigura statului finanţare până la 15 ianuarie şi ar suspenda plafonul de îndatorare până la 7 februarie. Trezoreria ar putea folosi măsuri extraordinare să ma amâne atingerea limitei de îndatorare încă o lună după 7 februarie.
Centrul pentru Politici Bipartizane din Washington estimează că Trezoreria va ajunge în situaţia de a nu mai putea achita la timp datoriile în intervalul 22 octombrie-1 noiembrie. Chiar dacă Trezoreria va putea amâna cu câteva zile data la care va intra în incapacitate de plată, dar nu va putea împinge probabil termenul după în noiembrie, întrucât are programate la ssfârşitul lunii octombrie mai multe plăţi mari.