Shutdown în SUA: OCDE crede că ţările bogate ar putea intra în recesiune dacă blocajul continuă
‘Dacă plafonul datoriei nu este majorat – sau, cel mai bine, eliminat -, estimările noastre sugerează că zona acoperită de OCDE va cădea din nou în recesiune anul viitor, în timp ce ţările emergente vor cunoaşte o încetinire bruscă’, a subliniat secretarul general al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), Angel Gurria, într-un comunicat.
În plină paralizie bugetară, Statele Unite trebuie să majoreze cel mai târziu la 17 octombrie limita legală a datoriei lor publice, fixată de Congres, sub ameninţarea de a se confrunta cu prima incapacitate de plată din istoria lor.
‘Chiar dacă probabilitatea ca aşa ceva să se întâmple este redusă, simplul fapt că există o incertitudine cu privire la capacitatea statului de a evita un faliment parţial ar putea să provoace perturbări pe pieţele financiare’, a atras atenţia Gurria.
În cazul incapacităţii de plată, cheltuielile publice ale SUA vor trebui ‘imediat’ reduse cu echivalentul a 4% din Produsul Intern Brut (PIB) al ţării, a scris şeful OCDE în comunicatul citat.
Rata şomajului în Statele Unite, în prezent de 7,3%, ar putea atinge din nou maximul înregistrat în perioada crizei financiare, când s-a situat la 10%, potrivit documentului amintit.
Prima putere economică a lumii ar fi nevoită să îşi reducă importurile, afectând ‘grav’ celelalte ţări, a mai menţionat Angel Gurria, făcând un apel la ‘înţelepciunea’ congresmenilor americani.
Economistul-şef al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Olivier Blanchard, a afirmat marţi că o incapacitate de plată a Statelor Unite ar putea să arunce ţara ‘în recesiune sau chiar mai rău’.