Blocurile-fantomă din România. Ce a rămas după apocalipsa imobiliară
1. Bucharest Tower Center
Cea mai înaltă clădire de birouri din Bucureşti, în care s-au investit 50 de milioane de euro, stă goală încă de la finalizare. Adică din 2008. Amplasată în apropierea Pieţei Victoriei, clădirea nu a a fost închiriată din cauza unor litigii dintre dezvoltatorul Avrig 35 şi Alpha Bank.
2. Armonia Braila
În primăvara lui 2009, mallul din Brăila a fost închis după câteva luni de funcţionare. De atunci, companiile care au investit 45 de milioane de euro nu au scos nici un ban din chirii. În plus, în luna decembrie a anului trecut, după doi ani şi jumătate în care malul nu a funcţionat, Tribunalul Bucureşti a decis intrarea în faliment a firmei dezvoltatoare. Acesta este al treilea mall care intră în faliment, după Tiago Mall Oradea, cumpărat mai apoi de omul de afaceri Gabriel Popoviciu şi City Mall, cumpărat de omul de afaceri grec Ioannis Paplekas.
3. Millennium Business Center
În vara lui 2009, un incendiu puternic a izbucnit la etajul 15 al imobilului care se află în apropiere de Biserica Armenească din Capitală. Proiectul a fost finalizat în 2006, în urma unei investiţii de 26 de milioane de euro şi este deţinută de fondul de investiţii DEGI. Dar, de aproape trei ani, clădirea nu este funcţională.
4. Cathedral Plaza
60 de milioane de euro a implicat investiţia companiei Millennium Building Development, deţinută de cel mai bogat om din Israel, într-o clădire de birouri. În prezent, imobilul, care a fost finalizat în octombrie 2010, nu are nici un chiriaş. Demersurile de închiriere sunt îngreunate mai vechea cerere a Arhiepiscopului romano-catolic de la Catedrala Sf. Iosif de anulare a autorizaţiei de construcţie. Recent, dezvoltatorul a anunţat că a dat în judecată România la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în Strasbourg în cazul deciziilor Curţii de Apel Suceava, care au avut că efect anularea autorizaţiei de construcţie a Cathedral Plaza.
5. Planorama
În 2005, proiectul a fost unul dintre primele anunţate pe piaţa din România şi s-a transformat şi în cel mai mare scandal imobiliar. Aproape 600 de cumpărători au plătit pentru apartamentul mult visat şi încă nu sunt proprietari. Din cele patru blocuri, care urmau să aibă 1.000 de apartamente, doar unul este finalizat. Blocul T3 are 280 de apartamente şi doar 210 de unităţi au fost puse în posesie, a spus pentru RTV.NET Florin Vasile, preşedintele Asociaţie Planorama. Pentru alte 68 de apartamente nu a fost încă definitivat procesul transferului de proprietate. Florin Vasile estimează că din cele 210 de proprietăţi, doar 30 sunt efectiv locuite în prezent. De asemenea, alţi 250-300 de proprietari care au cumpărat în celalate blocuri aşteaptă încă o rezolvare. În 18 ianuarie 2012, Comitetul Creditorilor a ales compania Coldwell Banker & Valution Advisors pentru evaluarea proiectului. În viitor, Comitetul va decide şi care dintre companiile Jones Lang LaSalle şi Tagor Properties SRL va face evaluarea pentru a putea fi identifiată suma necesară care trebuie investită pentru finalizarea proiectului.
6. Evocasa Uptown
Finalizarea celui mai înalt bloc de locuinţe din Ploieşti, dezvoltat de Adama, este amânată, deşi au fost vândute 22 de apartamente. Proiectul are 18 etaje şi un total de 180 de apartamente. Asher Lax, directorul de vânzări din cadrul Adama, spunea anul trecut că fonduri pentru lucrările interioare sunt, însă compania nu crede că în această perioadă se vor vinde apartamentele. Doar interiorul mai trebuie finalizat, iar fondurile necesare ar fi de trei-patru milioane de euro.
7. Blue Tower
Dezvoltatorul Copper Beech Capital, care a construit proiectul Blue Tower din Colentina, a intrat în faliment la începutul lunii decembrie 2010, după ce Tribunalul Bucureşti a respins planul de reorganizare a companiei. Blocul de 16 etaje avea ca termen de finalizare luna septembrie a anului 2009 şi trebuia să cuprindă 156 apartamente, din care 100 au fost vândute. Investiţia în proiect se ridică la 30 de milioane de euro, din care 14 milioane de euro reprezintă un credit de la Alpha Bank. Proiectul este finalizat în proporţie de 85%. Potrivit raportului de evaluare care a făcut parte din planul de reorganizare, ar mai fi nevoie de 5 milioane de euro pentru finalizarea lucrărilor.
8. ANL Henri Coandă
Mega proiectul ANL de peste 1.000 de vile din zona de nord a Capitalei este un alt proiect în care prea puţină lume locuieşte. Anul trecut, doar 20 de familii şi-au tras utilităţi şi s-au mutat în cartier, scria România Liberă. La majoritatea vilelor ridicate, lucrările de construcţie sunt finalizate doar în proporţie de 80%.