Siemens se extinde în SUA pentru a exploata boom-ul energetic
În condiţiile în care apar din ce în ce mai multe facilităţi în SUA pentru extragerea, transportul şi depozitarea şisturilor bituminoase şi a gazelor obţinute în urma fracturării hidraulice, Siemens, cea mai mare companie de inginerie din Europa, trebuie să-şi extindă propriile sale oferte, a explicat Kaeser, care a adăugat că furnizarea de noi echipamente pentru exploatările energetice va face compania mai atractivă.
Compania germană şi-a prezentat decizia de a se implica în exploatarea boom-ului energetic din SUA când a încercat să achiziţioneze activele din domeniul energiei ale Alstom. Dar Consiliul de Administraţie al grupului francez Alstom s-a pronunţat în unanimitate în favoarea proiectului de alianţă în sectorul energetic cu societatea americană General Electric (GE), care a înaintat anterior o ofertă în valoare de 12,35 miliarde de euro. În cadrul alianţei proiectate, General Electric şi Alstom vor crea trei societăţi mixte, deţinute în proporţii egale (50/50), în domeniile turbinelor cu aburi, energiilor regenerabile şi reţelelor electrice. În schimb, GE va obţine operaţiunile Alstom în domeniul turbinelor cu gaze, în timp ce Alstom va cumpăra operaţiunile de semnalizare feroviară ale GE pentru aproximativ un miliard de euro.
Kaeser a prognozat că SUA vor cumpăra mai multe turbine cu gaze într-un singur an decât Europa într-un deceniu, iar consolidarea din sectorul energetic va fi în beneficiul tuturor.
Pentru a obţine banii necesari achiziţiilor în sectorul energetic, în mai Siemens a achiziţionat majoritatea activelor din sectorul energiei ale Rolls-Royce Holdings Plc, pentru 1,3 miliarde de dolari. Înainte de această tranzacţie, surse anonime anunţau că Siemens ar putea face o ofertă pentru Dresser-Rand Group, care produce turbine şi compresoare folosite la extragerea gazelor.
Analiştii estimează că şi alte companii specializate pe industria energetică ar putea fi o ţintă pentru companiile industriale mari, cum este Siemens: Chart Industries, Dril-Quip, Weatherford International şi Tesco Corp.
Conform estimărilor Credit Suisse, General Electric avea o cotă de piaţă de 49% la noile comenzi pentru turbine de gaz în 2013, în timp ce Siemens avea o cotă de 23%. Anul trecut, Siemens a obţinut 14% din venituri din SUA, faţă de 54% din Europa. Siemens are 360.000 de angajaţi şi este prezentă în 190 de ţări, fiind una dintre cele mai importante companii la nivel mondial, cu activităţi în domeniul energiei, telecomunicaţiilor, sănătăţii, transporturilor şi electronicii.
Compania Siemens are o activitate de peste 100 de ani în România, deţine afaceri în industrie, sănătate şi energie şi are peste 2.100 de angajaţi.