Care sunt companiile imobiliare ascunse în Cipru de şeful SIF Banat Crişana

O firmă de top 10 în portofoliul SIF Banat Crişana (SIF1) din 30 iunie, Arta Culinară Cluj Napoca (ARCU) se numără printre  cele 18 companii imobiliare care au fost scoase din SIF1 şi transferate în portofoliul firmei de investiţii SIF Imobiliare Ltd, înregistrată în Cipru. În afară de ARCU, alte 7 companii din cele 18 sunt listate pe piaţa Rasdaq a Bursei din Bucureşti. Valoarea transferurilor este de peste 100 milioane de lei (circa 22,5 milioane euro).
Economica.net - mar, 10 sept. 2013, 18:32
Care sunt companiile imobiliare ascunse în Cipru de şeful SIF Banat Crişana

SIF Banat-Crişana (SIF1) a înfiinţat în Cipru firma SIF Imobiliare Ltd, menită să preia participaţiile de 100,4 milioane lei (22,5 milioane euro) deţinute la 18 societăţi cu activităţi în domeniul imobiliar, potrivit unui raport emis cu întârziere de SIF1, ca societate listată pe piaţa principală de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Acţiunile noii SIF Imobiliare Ltd, deţinută deocamdată integral de SIF1, ar urma să fie tranzacţionate pe piaţa alternativă ATS a Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Piaţa ATS impune obligaţii de raportare şi transparenţă foarte reduse, nesemnificativ de mici faţă de cele ale pieţei principale a BVB, unde este listată SIF1.

Cele mai valoroase participaţii mutate pe SIF Imobiliare Ltd sunt la firmele Arta Culinară Cluj Napoca (simbol bursier ARCU, 26,7 milioane lei pe  89,45% din acţiunile firmei) şi Comalim (MALI, 16 milioane lei – 91,17% din acţiunile firmei).

Dintre cele 18 firme ale căror acţiuni au fost mutate de SIF Banat-Crişana (SIF1)  către noua societate din Cipru, opt sunt listate la Bursa de Valori Bucureşti, pe piaţa Rasdaq: Comalim Arad (MALI), Legume Fructe Oradea (LEOR), Artă Culinară (ARCU), Comat Cluj (CACU), Comcereal Cluj (COCL), Napotex (NTEX), Agmonia (GMNA) şi Uniteh (UNIT).

Decizia de înfiinţare a SIF Imobiliare Ltd a fost luată astă primăvară de acţionarii SIF Banat Crişana (SIF1), la propunerea echipei de conducere a lui Dragoş Bîlteanu. Este una dintre mutările controversarte cu care SIF Banat Crişana a surprins piaţa, după ce a finanţat una din companiile noului său şef.

Programul

Înfiinţarea acestui holding este prevăzută într-un program de activitate propus în luna aprilie de conducerea SIF Banat-Crişana acţionarilor şi semnat de preşedintele CA şi directorul general, Dragoş George Bîlteanu.

În acelaşi program este prevăzută şi înfiinţarea unui alt holding care să cuprindă toate firmele din sectorul hotelier unde SIF Banat-Crişana este acţionar.

Cea mai importantă mutare a SIF Banat-Crişana în acest an este achiziţia Muntenia Invest, societatea de investiţii financiare ajungând astfel să deţină indirect controlul SIF Muntenia (SIF4). SIF Banat-Crişana ar urma să împartă administrarea SIF Muntenia cu SIF Moldova (SIF2), care a anunţat în luna august că vrea să preia aproape 50% din acţiunile Muntenia Invest, în aceleaşi condiţii de preţ ca SIF Banat-Crişana.

Schimbările în modul de administrare a activelor SIF Banat-Crişana au venit după alegerea unui nou Consiliu de Administraţie în luna aprilie şi confirmarea lui Dragoş Bîlteanu în funcţiile de preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director general al societăţii de investiţii financiare. Bîlteanu este la conducerea SIF Banat-Crişana încă din luna decembrie a anului trecut, când a făcut rocada cu Ioan Cuzman, care s-a retras din posturile respective după 18 ani de activitate.

În AGA în care a fost ales noul Consiliu de Administraţie, acţionarii au decis ca SIF Banat-Crişana să nu distribuie dividende şi să păstreze profitul pentru investiţii.

La finele lunii iulie, SIF Banat-Crişana avea un activ de 1,458 miliarde lei, cu 10,7% peste nivelul de la finele anului trecut. Totuşi, acţiunile societăţii sunt tranzacţionate la cel mai mare discount dintre cele cinci SIF-uri, faţă de valoarea activului net pe acţiune, de peste 60%.

Acţiunile companiei au încheiat şedinţa bursieră de marţi în scădere cu 0,48%, la 1,03 lei. La această cotaţie, capitalizarea bursieră a companiei este de 565,3 milioane lei (126,6 milioane euro).

 

Prezentarea

„SIF Banat-Crişana în calitate de acţionar majoritar al unui număr important de companii cu activităţi în domeniul imobiliar a luat decizia administrării centralizate a activităţii acestora în vederea asigurării unui management unitar, a reducerii costurilor de operare, creşterii veniturilor la nivelul acestora şi valorificarea oportunităţilor ivite pe piaţa de profil. Prin programul de activitate al SIF Banat-Crişana, aprobat de adunarea generală a acţionarilor, şi prin decizia Consiliului de Administraţie nr. 2 din 28.06.2013 s-a înfiinţat compania SIF Imobiliare PLC, prin încorporarea a 18 companii din portofoliul propriu, cu activităţi din domeniul imobiliar. Decizia de înfiinţare a companiei în Cipru a avut la bază inexistenţa unei legi care reglementează activitatea de tip holding în România şi un studiu realizat special pentru acest proiect de un consultant de renume referitor la selectarea unei jurisdicţii favorabile pentru holding”, se arată în prezentare publicată pe site-ul SIF Banat-Crişana.

În raport se menţionează că SIF Imobiliare Limited are un capital social iniţial de 1 milion de euro, împărțit în 1 milion de acțiuni, iar SIF Banat-Crișana (SIF1) era unic acţionar la momentul înfiinţării.

Valoarea acţiunilor aduse de SIF Banat-Crișana ca aport în natură a fost de 100,4 milioane lei (22,5 milioane euro). Diferenţa între valoarea aportului în natură şi capitalul social (22,5 milioane euro – 1 milion euro) este reprezentată de prima de emisiune.

Ulterior, capitalului social autorizat a fost majorat cu 500.000 euro şi SIF Imobiliare a fost transformată în companie publică, astfel încât acţiunile sale să poată fi tranzacţioante.

După majorare, SIF Banat Crişana deţine aproape toate acţiunile SIF Imobiliare, iar în acţionariat se mai regăsesc, cu câte o acţiune, şase din cele 18 firme aflate în portofoliul societăţii imobiliare.

„Prin hotărârea adunării generale a acţionarilor din data de 29.08.2013 s-a luat decizia privind tranzacţionarea acţiunilor societăţii la BVB, sistemul ATS, documentaţia necesară admiterii la tranzacţionare fiind deja depusă la ASF pentru înregistrarea valorilor mobiliare, acordul de principu al bursei fiind deja obţinut”, se mai arată în prezentarea SIF Imobiliare publicată pe site-ul SIF Banat-Crişana.

Te-ar mai putea interesa și
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților celor două camere se va putea face și guvernul
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților ...
Preşedintele Klaus Iohannis a făcut declarații după consultările pe care le-a avut la Palatul Cotroceni cu partidele parlamentare. După consultările de astăzi de la Cotroceni, el speră că......
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie ...
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...