SIF Banat Crişana a preluat cu 20 de milioane euro terenul de 89.000 mp al platformei Helitube din Bucureşti după o luptă acerbă

16 09. 2019
helitube_96940200

Terenul fostei fabrici Helitube din cartierul bucureștean Colentina a fost cumpărat inițial de belgienii de la Mitiska, care plătiseră la licitație 16,8 milioane de euro, dar licitația a fost contestată de SIF Banat Crişana şi reluată anul acesta.

SIFI BH Retail S.A., deţinută de SIF Banat Crişana, a contestat licitaţia şi a cerut instanţei suspendarea contractului de vânzare-cumpărare adjudecat de firma deţinută de fondul belgian. SIF Banat Crişana „consideră că lichidatorul judiciar cu rea credinţă a încălcat principiul maximizării averii debitoarei”, se mai arată în documentele citate, şi că nu a fost acceptată ca participat în cadrul licitaţiei din iunie.

Astfel, la un deceniu distanță de momentul în care dezvoltatorul belgian Bel Rom plănuia să construiască pe terenul de 89.000 mp al fabricii Helitube un mall și clădiri de birouri în valoare de 100 de milioane de euro, după ce-l cumpărase de la o firmă a omului de afaceri Corneliu Găvăneanu, la un preț estimat la 60 milioane de euro, platforma pare să-și fi găsit în sfârșit stăpânul.

Pe fondul crizei imobiliare, iniţial BelRom a îngheţat demararea proiectului, iar firma prin care a fost cumpărat terenul a intrat în insolvenţă în 2012. Patru ani mai târziu, în octombrie 2016, societatea Bel Rom Nouă a intrat în faliment, iar PwC BRS a preluat mandatul de lichidator judiciar anul trecut.

Pentru acest teren, BelRom a anunţat în urmă cu 11 ani investiţii de 100 de milioane de euro într-un centru comercial.

Aceasta nu este singura firmă a belgienilor care s-a confruntat cu probleme. În insolvenţă au fost şi firmele prin care au fost construite proiectele de retail Electroputere Parc din Craiova, preluat de Catinvest, Hello Shopping Park din Bacău şi Promenada Mall din Focşani, ambele preluate de KBC Bank

Cei de la SIF Banat Crişana nu au precizat ce vor să facă cu terenul achiziționat.

Potrivit consultanţilor de la Crosspoint, cele mai mari preţuri medii pentru terenuri în Bucureşti sunt în jurul parcului Herăstrău, 1.200-1.500 euro/mp, în creștere cu circa 300 euro/mp față de 2018, și din zona Calea Victoriei cu prețuri medii cuprinse între 1.200 și 1.500 euro/mp, în creștere cu 200-500 euro/mp în comparație cu anul trecut.

De asemenea, o altă tranzacție mare a avut loc la Craiova, unde NEPI Rockcastle a cumpărat cu 20 de milioane de euro un teren de 120.000 mp.