SIF Banat-Crişana are trei variante de buget, în funcţie de dividendul stabilit de către acţionari
Consiliul de Administraţie a propus la finele lunii februarie acţionarilor trei variante de repartizare a profitului de anul trecut, respectiv păstrarea integrală pentru surse proprii de finanţare, alocarea a 22% sau 65% din câştig.
Ulterior, doi acţionari, printre care şi omul de afaceri Alin Tatu, au cerut ca 90% din profit să fie distribuit sub formă de dividende. Pentru această variantă nu a fost întocmit un buget, însă solicitarea a fost pusă pe ordine de zi a şedinţei AGA.
Conducerea SIF Banat-Crişana menţionează, într-un program prezentat acţionarilor, că distribuirea unor dividende ridicate va afecta activitatea firmei şi că noile investiţii vor trebui susţinute de vânzarea unor participaţii din portofoliu.
Managementul societăţii consideră că cel puţin pe termen scurt/mediu acţionarii ar trebui să adopte o strategie mai prudentă şi să accepte capitalizarea profitului.
Prima variantă, care prevede păstrarea profitului pentru investiţii, ar putea aduce un profit din tranzacții în sumă de 76,1 milioane lei.
În acest caz, veniturile sunt estimate la 140,31 milioane lei, în scădere cu 11,8% faţă de anul precedent, iar cheltuielile sunt 71,6 milioane lei, în creştere cu 70%. Astfel, profitul net s-ar plasa la 60 milioane lei, cu 40,3% mai redus faţă de câştigul obţinut în anul precedent.
În cazul distribuirii a 22% din profit, bugetul este construit pe venituri de 121,41 milioane de lei, cu 23,6% mai reduse faţă de anul trecut, în timp ce cheltuielile preconizate sunt de 62,3 milioane lei, în urcare cu 47,6%. Această variantă de buget ia în calcul un profit din tranzacţii de 66,2 milioane de lei, mai redus faţă de prima variantă, iar profitul net este estimat la 52,07 milioane lei, cu 48,1% sub cel din 2012.
Pentru a treia variantă, cu acordarea către acţionari a 66% din profit, este anticipat cel mai mic profit din tranzacții, de 48,2 milioane lei. Veniturile totale bugetate în această variantă sunt de 89,91 milioane lei, în scădere 43,4% faţă de anul precedent, iar cheltuielile ar urma să urce cu 14%, la 48,14 milioane lei. În consecinţă, profitul ar scădea de 2,6 ori faţă de anul trecut şi nu ar trece de 37,51 milioane de lei.
SIF Banat-Crişana a raportat pentru anul trecut venituri de 159,1 milioane lei (35,7 milioane euro), în creştere cu 12%, susţinute creştrea încasărilor din investiţiile financiare cedate. În acelaşi timp, cheltuielile au fost limitate la 42,2 milioane lei (9,5 milioane euro), în scădere cu 35%, astfel că SIF Banat-Crşana a raportat un profit net de 100,5 milioane lei (22,6 milioane euro).
La jumătatea lunii februarie, SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia au surprins piaţa anunţând intenţia SIF Banat-Crişana de a cumpăra Muntenia Invest, administratorul activelor SIF Muntenia, aflat în conflict cu Consiliul Reprezentanţilor Acţionarilor SIF Muntenia ales în luna iulie a anului trecut. Tranzacţia are acordul Grupului Financiar Muntenia, care deţine Muntenia Invest.
Intenţia a fost notificată atât Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare, cât și Consiliul Concurenței, conform cerințelor legale pentru o astfel de achiziție.
„Acest proiect are în vedere intenția comună a conducerii executive a SIF Banat-Crișana și a SIF Muntenia de a dezvolta cele două societăți, de a restructura societățile românești din portofoliu, precum și încercarea de a evita riscul de a se ajunge la o posibilă lichidare a acestor societăți”, potrivit programului de activitatea care va fi prezentat acţionarilor.