Investițiile în valori mobiliare realizate în primele nouă luni ale anului 2020 au fost în valoare de 101 milioane de lei, reprezentând 96% din ținta aprobată pentru anul 2020.
“În contextul pandemiei COVID 19, este de așteptat ca, în continuare, pe parcursul anului 2020 să se înregistreze o volatilitate ridicată a cotațiilor pe Bursa de Valori București, piața pe care este expus în mare parte portofoliul SIF MOLDOVA. Conducerea SIF Moldova nu estimează dificultăți în onorarea angajamentelor față de acționari și a obligațiilor față de terți, disponibilul de lichiditati prezente și viitoare fiind în linie cu limitele impuse de reglementări și suficient pentru a acoperi plățile curente pe toată durata anului, programele investiționale și distribuția de dividente. În acest context, strategia investițională activă robustă și diferențiată pe portofoliile administrate a fost validată ca optimă”, a declarat Claudiu Doroș (foto), CEO SIF Moldova.
Astfel, strategia investițională a inclus:
– Creștere pentru portofoliul Dețineri Majoritare – abordare de tip “private equity” în cadrul unor dețineri majoritare existente (real estate, agricol, alte sectoare);
– Recalibrare pentru portofoliul CORE – portofoliul listat ce oferă lichiditate activelor SIF Moldova, reprezentând principalul generator de venituri pentru continuarea progresului investițional
– Restructurare pentru portofoliul SELL – a continuat procesul de reducere a numărului de participatii cu 4 față de T3 2019, prin vanzarea integrala a acestora.
“Accentul pe abordarea de tip “private equity” pentru implementarea unor proiecte investiționale, conduce la creșterea rentabilității activelor administrate și asigură compensarea riscului generat de volatilitatea ridicată a cotațiilor titlurilor listate din portofoliu. SIF MOLDOVA are în plan dezvoltarea abordării de tip “private equity”, care este un diferențiator puternic pe piața de capital al fondului nostru de investiții”, a declarat Cătălin Iancu, Deputy CEO SIF Moldova.
Prezentarea stadiului și rezultatelor acestor proiecte relevă următoarele:
– Proiectul imobiliar „Baba Novac Residence” (deținere 100% prin Țesătoriile Reunite S.A.)
• Proiectul a fost finalizat, în prezent derulându-se etapa de încheiere contracte finale de vânzare-cumpărare. S-au vândut 362 de apartamente din 363.
• S-a rambursat integral creditul bancar de investiție.
• În primele 9 luni 2020 societatea a returnat către SIF MOLDOVA, prin diminuare de capital, 22,6 mil. lei și a acordat dividende de 8 mil. Lei. Ulterior datei de raportare a mai acordat dividende de 4 mil. lei (conform hotararii AGOA din 12.10.2020).
– Proiectul „Extindere Fermă Afine” (deținere 100% prin Agrointens S.A.) – are ca obiect exploatarea și extinderea fermelor de afine de cultură, suprafața plantată în prezent fiind de 86 ha.
– Proiectul „Veranda Mall” (deținere indirectă 37% prin intermediul Professional Imo Partners S.A. si Nord S.A.) – s-a finalizat etapa de extindere cu cca 6.300 mp, cu zona dedicată galeriilor comerciale și un Cinema multiplex dotat cu 12 ăali de proiecție, suprafața închiriabilă ajungând la cca. 34.000 mp.
– Proiectul imobiliar “Atria Urban Resort” (deținere 50% prin Străulești Lac Alfa S.A.) – vizează construirea, în 4 faze, a unui ansamblu rezidențial ce include 1.381 de apartamente, situat în zona de NV a Municipiului București, în vecinatate cu Colosseum Retail Park și având acces facil spre zona de nord a capitalei. La data de raportare, construcția Fazei 1 (160 apartamente) este finalizată, fiind vândute 92% din apartamentele Fazei 1. Faza 2 a fost demarată în decembrie 2019 și au fost încheiate antecontracte pentru cca. 24% din apartamente.
– Proiect imobiliar Iași (deținere 100% prin Agroland Capital S.A.) – Au fost achiziționate active aparținând societății IASITEX S.A., societatea deține un teren în suprafață de cca 2,83 de ha. și o clădire administrativă (P+8) cu o suprafață construită desfășurată de 4.600 de mp, poziționată în zona centrală a municipiului Iași. Analizele și proiecțiile noastre detaliate au vizat atât calitatea și locația activelor achiziționate, cât și potențialul semnificativ de dezvoltare imobiliară a Municipiului Iași. Este în derulare procesul de elaborare a documentației de urbanism.
Structura portofoliului
Raportat la valoarea totală a activelor administrate, portofoliul de acțiuni cotate deține ponderea principală, de 72,4%, în timp ce ponderea acțiunilor necotate este de 9,7%. Se mențin ca sectoare principale în structura portofoliului, sectorul financiar 45,9% și sectorul energetic 16,3% raportat la valoarea totală a activelor.
Valoarea totală a activelor administrate a fost de 2.050 de milioane de lei, în timp ce valoarea unitară a activului net (VUAN) a fost de 1,94 de lei. Prețul actiunii SIF2 la finele T3 2020 a fost de 1,28 lei, ceea ce a condus la un discount Pret SIF2/VUAN de 34%.
Rezultatele înregistrate de către SIF Moldova la finele trimestrului III 2020 și obiectivele perioadei următoare, se înscriu în “Programul de activitate 2020” și “Strategia și politica de investiții a SIF Moldova”, aprobate în Adunarea Generală a Acționarilor.