Propunerea va fi discutată la 5 aprilie, potrivit unui convocator AGA transmis, marţi, Bursei de Valori Bucureşti.
„Analiza politicii de dividend corelată cu politicile investiţionale şi nivelul lichidităţilor existente relevă faptul că o eventuală distribuire a peste 60% din profituri sub formă de dividende ar exercita o presiune puternică asupra lichidităţilor SIF Moldova şi implicit asupra capacităţii de implementare a obiectivelor investiţionale”, se arată într-un alt raport transmis de SIF Moldova Bursei.
Dacă majorarea de capital va fi aprobată, societatea va emite 1,038 miliarde de acţiuni cu o valoare nominală de 0,1 lei. Valoarea este de peste 13 ori sub preţul acţiunilor de la finalul şedinţei bursiere de marţi, de 1,349 lei.
În AGA din aprilie, acţionarii vor discuta şi despre schimbarea cvorumului necesar pentru derularea AGA.
În prezent, decizii importante, precum majorarea capitalului social sau vânzarea unor acţiuni cu pondere foarte mare în portofolii, pot fi luate numai în adunări generale extraordinare, şedinţe care în ultimii ani s-au mai întrunit doar la SIF Transilvania (SIF3). Condiţiile minime de cvorum la celelalte patru SIF-uri sunt de 75% la prima convocare şi de 50% la a doua convocare.
Cerinţele de prezenţă sunt prevăzute în actele constitutive ale patru dintre SIF-uri. SIF Transilvania a reuşit în urmă cu câţiva ani să obţină în instanţă eliminarea din statut a prevederii referitoare la prezenţă, astfel că adunarea extraordinară se poate întruni cu un cvorum de minim 25% din acţiuni, conform legislaţiei privind societăţile comerciale.
Tot în data de 5 aprilie, acţionarii vor analiza şi valoarea dividendelor pe care SIF Moldova ar urma să le distribuie din profitul record înregistrat anul trecut. Conducerea societăţii a propus un dividend de 0,22 lei/acţiuni, de peste două ori mai mare decât cel acordat anul trecut, de 0,09 lei/titlu.
Valoarea totală a dividendelor care ar urma să fie acordate în acest an este de 114,2 milioane lei (26,3 milioane euro) şi reprezintă aproape 60% din profitul înregistrat anul trecut de SIF Moldova, de 191,5 milioane lei (45,2 milioane euro). Profitul de anul trecut este de două ori mai mare decât cel din 2010.
Dividendul consistent propus în acest an este determinat de profitul record înregistrat anul trecut de SIF Moldova, după ce a vândut către Erste acţiunile pe care le deţinea la BCR. SIF Moldova a primit în schimbul a 6% din titlurile BCR o componenţă cash de 123,6 milioane lei şi aproape 1% din acţiunile Erste.
Raportat la ultimul preţ de pe bursă al acţiunilor, de 1,349 lei/titlu, randamentul dividendului brut este de 16,3%.
Societatea a înregistrat anul trecut venituri de 328,8 milioane lei (77,5 milioane euro), de aproape două ori peste cele din 2010, iar cheltuielile au crescut cu 53%, la 99,6 milioane lei (23,5 milioane euro).
La finalul anului trecut, SIF Moldova avea un activ net de 1,097 miliarde lei, sumă cu aproape 5% sub nivelul din 2010, de 1,141 miliarde lei.
Acţiunile SIF Moldova au crescut în acest an cu 25%. Raportat la ultima cotaţie de la bursă, capitalizarea SIF Moldova este de 700,2 milioane lei (161,2 milioane euro).