SIF Oltenia intră în acţionariatul Bursei, cumpărând 5% din titluri cu 1,7 milioane de euro

Economica.net
05 12. 2012
bursa_bucuresti_bvb_59148000

Un acţionar nu poate de ţine mai mult de 5% din titlurile BVB

„Până acum preţul nu mi s-a părut atractiv, însă acum am considerat că este la un nivel bun pentru a cumpăra. Am considerat că este oportună o intrare în acţionariatul Bursei, pentru că o economie de piaţă nu poate exista fără o bursă, iar dacă anul viitor Guvernul va da drumul la programul de privatizări şi va lista societăţile cheie, nu poate fi decât de bine pentru BVB. Este una dintre participaţiile pe care SIF Oltenia nu o avea în portofoliu, dar ceilalţi colegi (SIF-uri – n.r.) o au. Am zis să se poată face şi o comparaţie între portofolii. Noi mergem pe ideea de a construi ceva pe termen lung”, a declarat pentru MEDIAFAX preşedintele Consiliului de Administraţie şi directorul general al SIF Oltenia, Tudor Ciurezu.

El a spus că nu ştie de la cine au fost cumpărate acţiunile, însă crede că printre vânzători s-ar putea regăsi intermediari mari care ies din piaţă, precum UniCredit CAIB Securities.

În ultimele trei sesiuni s-au realizat cinci tranzacţii negociate cu 4,86% din capitalul Bursei, la un preţ de 20 lei pe unitate.

Alţi acţionari principali ai BVB sunt fondurile străine de investiţii, printre care fondurile Erste şi fondurile Franklin Templeton, care deţin câte 5% din acţiuni. Totodată, o prezenţă vizibilă sunt SIF Moldova şi SIF Transilvania, care deţin tot câte 5% din titluri.

La finalul lunii octombrie, activul net al SIF Oltenia era de 1,463 miliarde lei. Societatea este singura SIF care este încă pe plus la nivelul activului net raportat la nivelul de anul trecut, în principal pentru că nu a vândut către Erste acţiunile BCR pe care le deţine. Astfel, activul net este cu 3,3% peste nivelul din decembrie 2011, de 1,416 miliarde lei.

Profitul SIF Oltenia a avansat în luna octombrie cu 8,4 milioane lei, de la 53,3 milioane lei la 61,7 milioane lei (13,9 milioane euro).

Bursa de Valori Bucureşti a înregistrat în primele nouă luni o cifră de afaceri în scădere cu 17%, la aproape 14 milioane lei (3,1 milioane euro), iar profitul net a coborât cu 40%, la 9,4 milioane lei (2,1 milioane euro), în principal din cauza reducerii tranzacţiilor cu acţiuni.